9.12.22

Κάνουν ότι δεν άκουσαν τις «μπηχτές» Σαμαρά...


Kάνει πως δεν είδε το μέγαρο Μαξίμου τις αποστάσεις του Αντώνη Σαμαρά από την πρωθυπουργική γραμμή στο σκάνδαλο των... υποκλοπών και τις σαφείς αιχμές του για την επίκληση του «απορρήτου» της δράσης των μυστικών υπηρεσιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στην προχθεσινή εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματος Σαμαρά στο θέατρο «Παλλάς», υποστήριξε ότι «η εκδήλωση ήταν ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και σύμπλευσης της παράταξης, τόσο σε επίπεδο συμβολισμών, σε επίπεδο εικόνας, όσο και σε επίπεδο ουσίας με αυτά που ακούστηκαν από τον πρώην πρωθυπουργό».

Αξιοποίησε έτσι τα όσα πράγματι είπε ο κ. Σαμαράς όταν υποστήριξε ότι «η παράταξη οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών ενωμένη» και εν όψει εκλογών και ανεξαρτήτως. Αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπέρασε, αποφεύγοντας να σχολιάσει, τις αποστάσεις του πρώην πρωθυπουργού και τις αιχμές του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πολύ κρίσιμο και κεντρικό για την κυβέρνηση και για το πολιτικό σύστημα ζήτημα των υποκλοπών, όπου ο Αντ. Σαμαράς σημείωσε ότι «δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο... Αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο, αναμφίβολα, για αντιδημοκρατική εκτροπή! Και γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις. Χωρίς δεύτερες σκέψεις. Και κυρίως, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το “απόρρητο” είναι μια βολική δικαιολογία».

Και μπορεί ο Αντ. Σαμαράς λ.χ. να υποστήριξε τον κ. Μητσοτάκη για την ελληνογαλλική και την ελληνοαμερικανική συμφωνία, όμως δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές προς την κυβέρνηση για άλλου είδους θέματα, όπως λέγοντας: «Καλά είναι τα επιδόματα. Και απαραίτητα σε περιόδους κρίσης και πανδημίας. Δεν πρέπει όμως να μας γίνει εθισμός! Καλό το καλάθι της νοικοκυράς, που ανακουφίζει χιλιάδες νοικοκυριά. Ανάπτυξη όμως θα συνεχιστεί με άμεσες παραγωγικές επενδύσεις, με καθετοποίηση, με καινοτομία και εξωστρέφεια».

Γι’ αυτά τα τελευταία λεγόμενα του πρώην πρωθυπουργού ρωτήθηκε επίσης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και πάλι δεν θέλησε να τα σχολιάσει, λέγοντας ότι «ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε τις προσωπικές του απόψεις σε μια σειρά από ζητήματα και της τρέχουσας διεθνούς επικαιρότητας και για άλλα ζητήματα - δεν έχω να σχολιάσω κάτι πάνω σ’ αυτό».

Οσο για την «εικόνα και τους συμβολισμούς» που επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ως εχέγγυο ενότητας της παράταξης, εδώ το Μαξίμου αξιοποιεί το γεγονός ότι πράγματι στην εκδήλωση στο θέατρο «Παλλάς» βρέθηκαν όλες οι πτέρυγες της «γαλάζιας» παράταξης. Πέρα από τον οικοδεσπότη Αντ. Σαμαρά, εκεί ήταν επίσης ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Κ. Καραμανλής, καθώς επίσης πολλοί υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές και ιστορικά στελέχη της Ν.Δ.

Αρκεί όμως να υπενθυμίσουμε το αυστηρό βλέμμα του κ. Καραμανλή καθώς χαιρετούσε τον κ. Μητσοτάκη και το γεγονός ότι δεν κάθισαν σε διπλανές θέσεις. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις -που λένε- και η οποία βέβαια δεν προκαλεί εντύπωση, αφού μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών το ρήγμα του μεγάρου Μαξίμου με τους καραμανλικούς παραμένει εξαιρετικά βαθύ, με τον Κ. Καραμανλή να εμμένει στις απόψεις του όπως τις διατύπωσε τον Αύγουστο στα Ανώγεια της Κρήτης...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: