8.12.22

Δεύτερη εντολή για την προκοπή της Δεξιάς;...


Τάσος Παππάς

Συνεχίζει ο πρωθυπουργός να βάζει διλήμματα στους πολίτες για τις εκλογές που έρχονται με βήμα ταχύ. Οταν αποφασίσει για τον χρόνο, θα μας το πει. Τον πιέζουν ακόμη και τα φιλικά του μέσα ενημέρωσης να καταλήξει, επιτέλους, γιατί η παράταση της αβεβαιότητας ούτε αυτόν ευνοεί ούτε τη χώρα, όπως του λένε. 

Καλεί, λοιπόν, τους ψηφοφόρους να... διαλέξουν ανάμεσα «σ’ ένα κόμμα που επιμένει στο σύνθημα “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” και σε μια παράταξη που ζητά ανάπτυξη για όλους». Και για όσους δεν κατάλαβαν σημειώνει: «Η δεύτερη φορά στη συμφορά ή δεύτερη εντολή στην προκοπή». Πράγματι, το σύνθημα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» το έχουν πει σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και σε κομματικές διαδικασίες και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κορυφαία στελέχη του.

Είναι μια παραλλαγή της ιστορικής φράσης του Ανδρέα Παπανδρέου, που την είπε πάνω στον ενθουσιασμό του σε συγκέντρωση το 1985, στο Ηράκλειο της Κρήτης: «Απόψε η Δεξιά τερματίζει τον πολιτικό της βίο, μπαίνει οριστικά στα χρονοντούλαπα της Ιστορίας». Παρασυρόταν συχνά από τα πλήθη ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. Η ερωτική σχέση ήταν πολύ ισχυρή. Τα πλήθη τον θαύμαζαν, αυτός το απολάμβανε. 

Οι χαρισματικοί ηγέτες που πιστεύουν ότι συνομιλούν με τις μάζες και την Ιστορία χωρίς μεσολαβητές, χάνουν μερικές φορές το μέτρο. Ούτε η Δεξιά μπήκε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας (οι παρατάξεις δεν εξαφανίζονται) ούτε το άλλο πολύ διαδεδομένο σύνθημα που φώναζαν στις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ, «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» έγινε πράξη, αφού ο λαός ύστερα από μερικά χρόνια… ξέχασε και έφερε ξανά στα πράγματα τη Δεξιά.

Στα πιο φρέσκα, τώρα. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ τέλειωσε τη Δεξιά -επανήλθε δριμύτερη το 2019. Ούτε αυτός τελείωσε, όπως φοβόταν -κρατάει τις δυνάμεις του και ελπίζει. Ο Κ. Μητσοτάκης, όμως, και η παράταξή του προσπαθούν επιμόνως και με οργανωμένο τρόπο να εμποδίσουν την Αριστερά (μια εκδοχή της, για να ακριβολογούμε) να κυβερνήσει ξανά. 

Ο Μάκης Βορίδης προέτρεπε τον αρχηγό του, από την εποχή που η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση, να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, ώστε να αποκλειστεί η Αριστερά, γιατί έχει ελαττωματικές ιδέες και είναι επικίνδυνη για τον τόπο και τη δημοκρατία. Εννοούσε επικίνδυνη για την τάξη τα συμφέροντα της οποίας υπηρετεί η Ν.Δ., αλλά συγκρατήθηκε ο κ. Βορίδης, για να μην εκτεθεί ακόμη περισσότερο. 

Ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να εφαρμόσει τη γραμμή του στελέχους του και σημερινού υπουργού, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του, δηλαδή «να τελειώσουμε επιτέλους με τους προσωρινούς ενοικιαστές του Μαξίμου», που δεν λένε οι αθεόφοβοι να τα παρατήσουν και να γυρίσουν στο περιθώριο απ’ όπου ξεκίνησαν.

Κατηγόρησε τον πολιτικό αντίπαλό του για προδοσία στο Μακεδονικό, υποστηρίζοντας ότι πούλησε τη Μακεδονία, για να πάρει τις συντάξεις. Στοιχεία δεν προσκόμισε, αλλά ποιος δίνει σημασία. Εστειλε στο Ειδικό Δικαστήριο με κατασκευασμένα κατηγορητήρια πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, για να ακυρώσει το ηθικό πλεονέκτημά του. 

Οργάνωσε τη σκευωρία της Novartis, για να απαλλάξει δικούς του ανθρώπους που ήταν βουτηγμένοι μέχρι τον λαιμό στο σκάνδαλο και να ενοχοποιήσει τους αντιπάλους του. Στήνει παρακρατικούς μηχανισμούς, για να ελέγξει το σύμπαν. Πούλησε τη ΔΕΗ, εκτέλεσε στα έξι βήματα τη ΛΑΡΚΟ, κλαδεύει το ΕΣΥ, παραχώρησε το Ελληνικό έναντι πινακίου φακής, ετοιμάζεται να δώσει στους ιδιώτες και το νερό, έκανε απευθείας αναθέσεις σε φίλους, κολλητούς και κουμπάρους κοντά στα εφτά δισεκατομμύρια ευρώ, κανάκεψε με το αζημίωτο τους ολιγάρχες, οδήγησε την Ελλάδα στον πάτο του καταλόγου για την ελευθερία του Τύπου. 

Το λες αυτό προκοπή; Για τη χώρα, σίγουρα όχι. Για αυτούς που νομίζουν ότι είναι ιδιοκτήτες της, σίγουρα ναι...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: