14.12.22

Να τραβήξετε το καζανάκι...


Ας υποθέσουμε ότι είσαι ο πρωθυπουργός μιας χώρας η οποία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα μετά την αποκάλυψη σωρείας παρακολουθήσεων («νόμιμων» και παράνομων) πολιτικών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και πολιτών.

Ας υποθέσουμε επίσης ότι δεν αρνείσαι το γεγονός των παρακολουθήσεων πολιτικών αλλά διατείνεσαι πως δεν έχεις την παραμικρή ιδέα γι’ αυτές και... αντίθετα ισχυρίζεσαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε εσένα.

Ας υποθέσουμε, τέλος, ότι υπάρχει μια διεθνής ανεξάρτητη ένωση –η RSF (Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα)–, της οποίας ο επικεφαλής του γραφείου για την ΕΕ και τα Βαλκάνια Πάβολ Ζαλάι είναι σύμβουλος σε θέματα ελευθεροτυπίας για τον ΟΗΕ, την UNESCO και το Συμβούλιο της Ευρώπης, η οποία έχει κατατάξει τη χώρα σου στην 108η θέση παγκοσμίως (τελευταία στην ΕΕ) για την ελευθερία του Τύπου.

Ποια θα έπρεπε να είναι η αντίδρασή σου εάν σου γινόταν σχετική ερώτηση όσο βρίσκεσαι στο φημισμένο London School of Economics;

Σίγουρα δεν θα αποκαλούσες «crap» (σκατά) την έκθεση της RFS, γιατί θα ήσουν ηλίθιος ή επηρμένος ή και τα δύο εάν διέπραττες κάτι τέτοιο.

Κι όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό ακριβώς έκανε.

Τα κριτήρια (πέντε τον αριθμό) με τα οποία η RFS εξετάζει και κατατάσσει τις χώρες αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου είναι:

01 O βαθμός υποστήριξης και σεβασμού της αυτονομίας των μέσων ενημέρωσης έναντι της πολιτικής πίεσης από το κράτος ή από άλλους πολιτικούς παράγοντες.

02 H δυνατότητα πρόσβασης των δημοσιογράφων σε πληροφορίες χωρίς διακρίσεις και η δυνατότητα προστασίας των πηγών τους.

03 Οικονομικοί περιορισμοί που συνδέονται με κυβερνητικές πολιτικές.

04 Περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης στους δημοσιογράφους να μην καλύπτουν ορισμένα ζητήματα.

05 Ασφάλεια των δημοσιογράφων και σωματικές βλάβες( συμπεριλαμβανομένων της δολοφονίας, της βίας, της σύλληψης, της κράτησης και της απαγωγής).

Αλήθεια, κ. πρωθυπουργέ, είναι «σκατά» η έκθεση της RFS που –μεταξύ άλλων– έλαβε υπόψη:

Τις αδιαφανείς λίστες με τις οποίες μοιράστηκαν πολλά εκατομμύρια μόνο σε αυτούς που σε υμνολογούν και ταυτόχρονα ελεεινολογούν κατά του Τσίπρα;

Τα χαρτάκια που έδιναν οδηγίες τι παίζεται και τι κόβεται στα δελτία της ΕΡΤ;

Οι προσπάθειες του Μαξίμου για οικονομική ασφυξία και κλείσιμο του Documento;

Η δολοφονία χαρακτήρων, αποκαλώντας –σεις ο ίδιος στη Βουλή– τον Κώστα Βαξεβάνη και τη Γιάννα Παπαδάκου «συμμορία» και «υπόκοσμο»;

Ο αποκλεισμός κάθε εντύπου και σάιτ που σας είναι ενοχλητικό από τις συνεντεύξεις που παραχωρείτε στον Τύπο, όπως στη ΔΕΘ;

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ που παραμένει στο απόλυτο σκοτάδι από τον Απρίλιο του 2021;

Στις επερχόμενες εκλογές ο λαός ένα πράγμα οφείλει να κάνει: να τραβήξει το καζανάκι!...

Ευθύμιος Γεωργόπουλος

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: