14.12.22

Οι πρωινές σκέψεις του Μαξίμου...


...και τα βελγικά κελιά 5 αστέρων...

Ο Νικήτας Κακλαμάνης - χθες πρώτη μέρα συζήτησης του προϋπολογισμού - ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα με το οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μιλήσουν το Σάββατο από τις 12 έως τις 7. Έτσι μπήκε τέλος σε μία “κουβεντούλα” που ακούγονταν στους διαδρόμους της Βουλής. Σύμφωνα με αυτή από την πλευρά της κυβέρνησης θα ζητούνταν οι ομιλίες των... αρχηγών να γίνουν το Σάββατο το πρωί.

Αν αναρωτιέστε γιατί υπήρξε “ζύμωση” ώστε να αλλάξουν οι κοινοβουλευτικές παραδόσεις που θέλουν τον προϋπολογισμό να συζητιέται και να ψηφίζεται απόγευμα ή βράδυ η απάντηση είναι ...Υποκλοπές! Όπως φαίνεται κάποιοι σκέφθηκαν ότι θα ήταν ίσως άβολο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλάει από το βήμα, ενώ θα επίκειται -ίσως- μια ακόμη αποκάλυψη για “νόμιμη επισύνδεση” της ΕΥΠ. Κι αυτή την φορά να αφορά όχι υπουργό αλλά ανώτατο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τελικά όπως φαίνεται εγκαταλείφθηκαν αυτές οι σκέψεις. Άλλωστε δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθεί διακομματική συνεννόηση για κάτι τέτοιο. Οπότε τσάμπα κόπος και πολύς ντόρος δίχως αποτέλεσμα.

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΦΥΓΕ, Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΜΕΙΝΕ

Μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκαν ταυτόχρονα χθες στο κοινοβούλιο. Αυτή την φορά όμως ως ακροατές των εισηγητών των κομμάτων τους στον προϋπολογισμό.

Ο πρωθυπουργός άκουσε τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη, τον βουλευτή που παρουσίασε για την Νέα Δημοκρατία τον Προϋπολογισμό του 2023 και αμέσως μετά αποχώρησε από την αίθουσα. Ο Αλέξης Τσίπρας αντιθέτως παρακολούθησε την ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου και παρέμεινε στην αίθουσα για να ακούσει και τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Σημεία των καιρών είναι αυτά. Άλλωστε αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πετάει για να βρεθεί σε μία ακόμη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

ΔΕΙΞΕ ΜΟΥ ΠΟΙΟΣ ΧΑΙΡΕΤΑΙ

Για όποιον θέλει να μάθει την ...ουσία ενός νομοσχεδίου όταν συζητείται στην Βουλή το καλύτερο είναι να παρακολουθεί την διαδικασία που λέγεται “ακρόαση φορέων”. Εκεί βλέπει ποια τμήματα της κοινωνίας το στηρίζουν και γιατί. Ο κανόνας αποδεικνύεται αλάνθαστος και στο νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για την στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης και τα επιδοτούμενα δάνεια σε ζευγάρια από 25 μέχρι 39 χρονών.

Αυτή που δεν έκρυψε την χαρά της ήταν η Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο “ελκυστικο”. Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι “οι τράπεζες θα καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την απορροφητικότητα του προγράμματος και το όφελος όσο το δυνατόν περισσότερων δικαιούχων”. (Πράγμα πολύ λογικό εδώ που τα λέμε αφού δάνεια θα πουλήσουν και μάλιστα σε δικαιούχους που το νομοσχέδιο έχει θέσει κριτήρια ώστε να μπορούν να τα αποπληρώσουν).

Αντιθέτως καθόλου χαρούμενος δεν ήταν ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος που εκπροσώπησε την ΓΣΕΕ. Όπως δήλωσε από το νομοσχέδιο αποκλείονται πολλοί δικαιούχοι λόγων των κριτηρίων που αναφέραμε παραπάνω. Επίσης είπε πως “δυστυχώς, βλέπουμε, όσον αφορά στους ενοικιαστές, παρότι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, δεν νομοθετείται τίποτα ουσιαστικό που να τους στηρίζει”.

ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΜΙΑ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ

Δεν πρέπει να περνάει και τόσο άσχημα -όσο ίσως νομίζουμε- η Εύα Καϊλή. Όχι τουλάχιστον αν πιστέψουμε τον Γιάνη Βαρουφάκη που σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε πως η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βρίσκεται “στα μπουντρούμια των Βρυξελλών, που είναι ξενοδοχεία 4 αν όχι 5 αστέρων”. Από όσο γνωρίζουμε ο γραμματέας του Μέρα 25 δεν τα έχει γνωρίσει “από μέσα”. Όμως κοσμογυρισμένος άνθρωπος είναι κάτι θα ξέρει...

Επισυνδέσεις 

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: