9.12.22

Τοξική πρεμιέρα...


Σε τροχιά μιας δίχως όρια σύγκρουσης εισήλθε από χθες το πολιτικό σύστημα στη Βουλή με επίκεντρο την υπόθεση των υποκλοπών, χωρίς... να παρουσιάζονται μεν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά με τους πολιτικούς αρχηγούς και ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάσσουν σκληρές εκφράσεις, σε μια εξέλιξη δηλωτική του κλίματος που θα επικρατήσει στην προεκλογική περίοδο που άτυπα έχει ήδη ξεκινήσει.

Η εξελισσόμενη από χθες αντιπαράθεση στην αίθουσα της Ολομέλειας εξ αφορμής του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ, που τίθεται σήμερα προς έγκριση από την εθνική αντιπροσωπεία, σημαδεύτηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων με λίστες φερόμενων ως υπό παρακολούθηση προσώπων, η μετωπική Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα, με πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, επικεντρώθηκε στον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκη και στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρο, των οποίων τα ονόματα εμπεριέχονται στις προαναφερόμενες λίστες.

«Βλέπω ότι εμπλέκετε στα σχέδιά σας και τις Ενοπλες Δυνάμεις και το πρόσωπο του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ, του Κ. Φλώρου. Είναι το τελευταίο σκαλί στην αθλιότητα. Καταλάβετε ότι το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον», είπε αρχικά σε αυστηρό τόνο ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι δεν επιτρέπεται «τα αντιπολιτευτικά τερτίπια στην Ελλάδα να γίνονται θέματα σχολιασμού στον τουρκικό Τύπο». Ο κ. Τσίπρας, ωστόσο, επέμεινε στο θέμα και κάλεσε τον πρωθυπουργό να διαψεύσει ευθέως και κατηγορηματικά τη δημοσιευθείσα πληροφορία ότι οι κ. Χατζηδάκης και Φλώρος παρακολουθούνται από την ΕΥΠ. Πρόσθεσε, μάλιστα, κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον κ. Μητσοτάκη: «Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ψεύδεστε, θα αναλάβετε τις ευθύνες και θα παραιτηθείτε. Δεν θα μείνετε ούτε μια μέρα». Η νέα απάντηση του πρωθυπουργού ήταν σε ακόμη υψηλότερους τόνους: «Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ υπουργό; Ντροπή σας μόνο που το υπονοείτε. Δεν ντρέπεσαι λίγο; Ή ότι παρακολουθούσα εγώ ή γνώριζα ότι παρακολουθείτo ο κ. Φλώρος; Δεν ντρέπεσαι λίγο; Δεν ντρέπεσαι λίγο;». Επανέλαβε δε: «Ξέρω ότι κάποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου θα χαίρονται πάρα πολύ με αυτά τα οποία γράφονται».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, επαναδιατύπωσε το ίδιο ερώτημα, τονίζοντας ότι το θέμα είναι κρίσιμο και αφορά την εθνική ασφάλεια. «Εργαλειοποιείτε μια πληροφορία για την οποία δεν έχετε καμία απόδειξη; Και ζητάτε από εμένα να αποδείξω το ανάποδο; Οχι, κ. Τσίπρα, εσείς θα το αποδείξετε». Και με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός έκλεισε το κεφάλαιο της χθεσινής μετωπικής σύγκρουσής του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας από την αίθουσα, με τον κ. Τσίπρα να διαμαρτύρεται για την επιλογή αυτή του κ. Μητσοτάκη.

Είχαν προηγηθεί αρκετά «θερμά φραστικά επεισόδια» μεταξύ των δύο αρχηγών, για θέματα όπως:

• Παρακολουθήσεις πολιτικών επί πρωθυπουργίας Αλ. Τσίπρα: «Ο κ. Πιτσιόρλας παρακολουθείτο ή όχι; Το γνωρίζατε ή όχι; Είχατε πει “δεν παρακολουθείται κανείς πολιτικός”», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν είπα πολιτικός. Βουλευτής είπα», απάντησε ο κ. Τσίπρας. «Αρα, το γνωρίζατε για τον κ. Πιτσιόρλα», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. «Είστε ψεύτης. Ντροπή σας», αντέδρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

• Χρήση κακόβουλου λογισμικού Predator: Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ευθέως ότι «το παράνομο λογισμικό λειτουργούσε στο πρωθυπουργικό γραφείο», με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά: «Εχετε στοιχεία ότι λειτουργούσε το Predator στο γραφείο μου; Οτι εγώ το λειτουργούσα; Είστε ψεύτης».

• Ποινικός Κώδικας: Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε σχετική δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων Τσίπρα, κ. Κοντονή, ότι η αλλαγή την οποία επέφερε η απερχόμενη τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστα πριν από τις προηγούμενες εκλογές «αποτέλεσε ακραίο σημείο διαπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ και της ολιγαρχίας».

• Τέλος, και εν μέσω εντονότατων φραστικών επεισοδίων που είχαν, μεταξύ άλλων, πρωταγωνιστές βουλευτές όπως οι Φωτεινή Πιπιλή, Ολυμπία Τελιγιορίδου και οι Δ. Μαρκόπουλος, Δ. Τζανακόπουλος, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι στη νέα πρόσκληση του πρωθυπουργού προς τον κ. Τσίπρα, αν αμφισβητεί τη συνοχή της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε να απαντήσει: «Μη βιάζεστε. Εχουμε χρόνο».

«Παράσταση διχόνοιας»
Με διμέτωπο απέναντι σε κυβερνώσα πλειοψηφία και σε ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν οι επικεφαλής των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις, με τον κ. Βαρουφάκη να επικεντρώνει τα βέλη του μόνο στον πρωθυπουργό.

Για «άλλη μια παράσταση διχόνοιας και τοξικού λόγου» από τους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα έκανε λόγο σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης. Για τον πρωθυπουργό είπε ότι «καταθέτει ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης και εκ των υστέρων νομιμοποίησης των παράνομων ενεργειών της κυβέρνησής του», ενώ για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «καλό θα ήταν να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πώς είναι δυνατόν, επί ημερών του, εμπλεκόμενη με το Predator εταιρεία, που ιδρύθηκε με λίγες χιλιάδες ευρώ, να υπογράφει συμβάσεις εκατομμυρίων με το Δημόσιο και μετά ο γιος του υπουργού που τις υπέγραψε να προσλαμβάνεται εκεί». Λίγη ώρα νωρίτερα, στην αίθουσα της Ολομέλειας ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος, Μ. Κατρίνης, σχολίαζε ότι αυτό που έγινε μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα στη Βουλή χθες «δεν αξίζει στις Ελληνίδες και στους Ελληνες».

Ο κ. Δημ. Κουτσούμπας, από την πλευρά του, έκανε λόγο για ένα «άθλιο θεσμικό πλαίσιο που όλοι μαζί, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έχουν διαμορφώσει και εφαρμόσει όλα αυτά τα χρόνια». Αναφερόμενος δε εκ νέου στην υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου του Κομμουνιστικού Κόμματος από τις ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Περισσεύει η υποκρισία και αυτό αφορά τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, ώς ένα βαθμό και το ΠΑΣΟΚ. Διότι για την υπόθεση παρακολούθησης ενός ολόκληρου πολιτικού κόμματος, του ΚΚΕ, επί έξι ολόκληρα χρόνια αποδείχθηκε πως είσαστε συνυπεύθυνοι, κάνατε ό,τι μπορούσατε για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για τις υποκλοπές στην έδρα του ΚΚΕ, όπου εδρεύει και ολόκληρη η κοινοβουλευτική του ομάδα». Για «συμπαιγνία Τσίπρα και Μητσοτάκη» μίλησε ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης Κυρ. Βελόπουλος, ενώ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε σε «παρακράτος παρακολουθήσεων»...

Γιώργος Μπουρδάρας

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: