7.12.22

Αποστάσεις Σαμαρά από Μητσοτάκη για τις υποκλοπές...



Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε «να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε κυρίως την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μία βολική δικαιολογία».
Διακριτικές αποστάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο σκάνδαλο των υποκλοπών κράτησε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς... 

Μιλώντας στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του Ιδρύματός του στο θέατρο «Παλλάς» και έχοντας στο κοινό τον νυν πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις, χωρίς να χρησιμοποιείται ως «βολική» δικαιολογία το απόρρητο.

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο», είπε καταρχάς ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας με νόημα πως «αν ίσχυαν όλα αυτά, θα επρόκειτο αναμφίβολα για μία αντιδημοκρατική εκτροπή».
Στο ίδιο ύφος δήλωσε πως «πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε κυρίως την εντύπωση ότι το απόρρητο είναι μία βολική δικαιολογία».

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη στήριξή του στον Κυρ. Μητσοτάκη και προέβη σε κάλεσμα ενότητας εν όψει των επικείμενων εκλογών. 

Η στάση Καραμανλή

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, έχει κρατήσει ξεκάθαρη στάση στο ζήτημα των υποκλοπών, με συνεχείς αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τελευταία, ήταν η φράση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, που ακούστηκε κατά τη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» (εκδόσεις Λιβάνη). 

Συγκεκριμένα, ο Μ. Κοττάκης, αφού ζήτησε και έλαβε την άδεια του πρώην πρωθυπουργού, ανέφερε τη φράση «Εμένα τουλάχιστον με παρακολουθούσαν σοβαρές υπηρεσίες», η οποία στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Καραμανλής εμφανίζεται σταθερός στις απόψεις του σχετικά με το θέμα των υποκλοπών, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην ομιλία που έδωσε πριν από περίπου 2,5 μήνες στα Ανώγεια. Τη στάση του αυτή φέρεται να ξεκαθάρισε πριν από λίγο καιρό ο ίδιος, έχοντας απέναντί του την Ντόρα Μπακογιάννη, σε μεταξύ τους τετ-α-τετ: με την κ. Μπακογιάννη να εμφανίζεται σε ρόλο «γεφυροποιού» μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Καραμανλή.

Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του στα Ανώγεια, ο κ. Καραμανλής προέβη σε απόλυτο... «άδειασμα» του κ. Μητσοτάκη, παίρνοντας ρητή και πολύ καθαρή θέση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η οποία ήρθε σε πλήρη και μετωπική σύγκρουση με τη γραμμή του πρωθυπουργού. 

«Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ’ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!» είχε πει ο πρώην πρωθυπουργός, για στείλει στη συνέχεια σαφές μήνυμα στο Μαξίμου, λέγοντας ότι «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: