3.12.22

Φόβοι αποσταθεροποίησης της αγοράς μετά το πλαφόν στο πετρέλαιο...



Η Ρωσία προειδοποίησε ότι θα σταματήσει να πουλάει πετρέλαιο στις χώρες που θα εφαρμόσουν το πλαφόν των 60 δολαρίων, που αποφάσισαν την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Ένωση, η G7 και η Αυστραλία. Το γεγονός έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία ότι θα αποσταθεροποιηθεί η παγκόσμια αγορά.

Κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πώς... θα αντιδράσουν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, που συναντιούνται αύριο Κυριακή στη Βιέννη και αναμένεται να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την παραγωγή τους. Αν αποφασιστεί μείωση της παραγωγής, η οποία κατά συνέπεια θα οδηγήσει και σε αύξηση της τιμής, τότε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, όταν ήδη οι κυρώσεις στο ρωσικό αέριο έχουν προκαλέσει αύξηση του κόστους ενέργειας.

Το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό αέριο αναμένεται να επιβληθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ τη Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης. Ο μηχανισμός αυτός θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα «ή λίγο αργότερα», διευκρίνισαν η G7 και η Αυστραλία. 

Η G7 και η Αυστραλία «κατέληξαν σε συμφωνία για ανώτατη τιμή 60 δολάρια το βαρέλι για το αργό πετρέλαιο ρωσικής προέλευσης που μεταφέρεται διά θαλάσσης», αναφέρετα στην κοινή ανακοίνωση, με την Αμερικανίδα υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να χαιρετίζει την εξέλιξη, μιλώντας για «κατάληξη μηνών προσπαθειών του συνασπισμού μας». Είχε προηγηθεί η συμφωνία των 27 για στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, αφού κατάφεραν να πείσουν την Πολωνία που αντιδρούσε.

Η Γερμανία και η Πολωνία έχουν αποφασίσει να αναστείλουν και τις αγορές πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών έως το τέλος του έτους, με τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου να επηρεάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 είχαν συμφωνήσει ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου στο όριο των 60 δολαρίων, ως εργαλείο που έχει στόχο να στερήσει από τη Μόσχα μέσα για τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, η τιμή που ορίστηκε είναι αρκετά υψηλή ώστε η Ρωσία να έχει συμφέρον να εξακολουθήσει να τους πουλά πετρέλαιο. Παράλληλα, είναι μικρότερη από την τρέχουσα τιμή αγοράς προκειμένου να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας. Μόνο το πετρέλαιο που πουλά η Ρωσία με τιμή ίση ή χαμηλότερη των 60 δολαρίων θα μπορεί να εξάγεται. Πάνω από αυτό το όριο οι εταιρείες θα απαγορεύεται να προσφέρουν υπηρεσίες που αφορούν τις θαλάσσιες μεταφορές (ναύλα, ασφάλιση κτλ.).

Μόσχα: Επικίνδυνη απόφαση

Η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός αργού παγκοσμίως, προειδοποίησε πάντως από την πλευρά της ότι δεν θα εξάγει πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν. Άλλωστε, δεν είναι δύσκολο για τη Ρωσία να βρει νέους αγοραστές που θα είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν την τρέχουσα τιμή για το αργό της. Αυτή την περίοδο το αργό Ουραλίων κυμαίνεται γύρω στα 65 δολάρια, λίγο πάνω από το ευρωπαϊκό πλαφόν δηλαδή, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του θα είναι περιορισμένες βραχυπρόθεσμα.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ εκτίμησε σήμερα ότι η Μόσχα θα εξακολουθήσει να βρίσκει αγοραστές για το πετρέλαιό της, παρά την «επικίνδυνη», όπως τη χαρακτήρισε, απόπειρα των δυτικών κυβερνήσεων να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού.

Σε ανάρτησή της στο Telegram η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ επέκρινε «την αναδιαμόρφωση» των αρχών της ελεύθερης αγοράς και επανέλαβε ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να έχει ζήτηση παρά τις κυρώσεις. «Τέτοιου είδους βήματα αναπόφευκτα θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητα και να το κόστος των πρώτων υλών για τους καταναλωτές», πρόσθεσε.

«Ανεξάρτητα από το τρέχον φλερτ με το επικίνδυνο και παράνομο εργαλείο, είμαστε πεπεισμένοι ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να έχει ζήτηση», κατέληξε η ρωσική πρεσβεία.

Οι κίνδυνοι για την αγορά ενέργειας

Η Ρωσία είχε κέρδη ύψους 67 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις πετρελαίου στην ΕΕ μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, την ώρα που ο ετήσιος στρατιωτικός της προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Πουκ-Βινχ Νγκουγιέν, ειδικό σε ενεργειακά θέματα στο ινστιτούτο Ζαν Ντελόρ.

Η Κομισιόν από την πλευρά της προσπαθεί να διασκεδάσει τους φόβους αποσταθεροποίησης στην αγορά πετρελαίου, με την πρόεδρό της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δηλώνει ότι το πλαφόν «θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας (…) και θα ωφελήσει άμεσα τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες», καθώς θα μπορούν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμή χαμηλότερη από το πλαφόν.

Δεν φαίνεται να συμφωνεί πάντως ο Πουκ-Βινχ Νγκουγιέν, που αναγνώρισε ότι η απόφαση συνιστά «ισχυρό πολιτικό μήνυμα» προς τον Ρώσο πρόεδρο, αλλά τόνισε ότι «ένα πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Βρισκόμαστε σε άγνωστο πεδίο», υπογραμμίζοντας ότι η αντίδραση των χωρών του ΟΠΕΚ ή των μεγάλων αγοραστών, όπως η Ινδία και η Κίνα, θα είναι κρίσιμης σημασίας.

Πλαφόν στα 30 δολάρια ζητά η Ουκρανία

Πάντως το Κίεβο δεν είναι ευχαριστημένο με τα 60 δολάρια και ανώτατο στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας, ο Αντρίι Γέρμακ, ζήτησε το πλαφόν να μειωθεί στα 30 δολάρια το βαρέλι.

«Αυτό πρότεινε η ομάδα McFaul-Yermak, αλλά θα ήταν απαραίτητο (σ.σ. το πλαφόν) να μειωθεί στα 30 δολάρια προκειμένου να καταστραφεί πιο γρήγορα η οικονομία του εχθρού», έγραψε στο Telegram αναφερόμενος στη διεθνή ομάδα εργασίας για τις κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: