10.11.22

Μικρομεσαίοι πνιγμένοι στα χρέη...


Στα χρέη πνίγονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ακόμη μια φορά. Σαν να μην αρκούσαν η δεκαετής και πλέον κρίση, τα μνημόνια, τα λοκντάουν, τώρα ήρθε και η αύξηση του ενεργειακού και λειτουργικού κόστους…

Ο λόγος για το εκρηκτικό κοκτέιλ εκτίναξης των λογαριασμών ρεύματος και της ανόδου του... κόστους στις πρώτες ύλες και συσσώρευσης χρεών.

Μάλιστα δεν είναι λίγες πλέον οι επιχειρήσεις της εστίασης που αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο κατά τη χειμερινή περίοδο. Οι επιχειρηματίες θεωρούν πως δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες δαπάνες λειτουργίας των καταστημάτων εξ αιτίας των καθημερινών ανατιμήσεων και του μεγάλου ενεργειακού κόστους.

Ακόμη και τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας καλούνται να επιστρέψουν τώρα στο κράτος πολλές εκατοντάδες επιχειρήσεις, καθώς από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τους όρους που προβλέπονταν για την κρατική ενίσχυση. Τα ποσά θα επιστραφούν εφάπαξ και με τόκο, ο οποίος «τρέχει» από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις ενημερώθηκαν μέσω της πλατφόρμας του myBusinessSupport πως πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού. Τα περισσότερα «ραβασάκια» αφορούν επιχειρήσεις που εμφανίζονται να μην έχουν τηρήσει τον όρο της διατήρησης του προσωπικού. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αφορούν τη μη υποβολή δηλώσεων τη διετία 2019-2020.

«Έφτασε ο κόμπος στο χτένι»

«Ακούσαμε μέχρι και τη φράση “μαζί τα φάγαμε”» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Τόσα χρόνια οι αδιάλλακτες κυβερνήσεις δεν έχουν λύσει ούτε ένα πρόβλημα, δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με την επιχειρηματικότητα. Τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχουμε δει έναν νόμο ο οποίος να είναι υπέρ μας, αλλά όλα γίνονται για να βοηθηθούν άλλοι, με τελευταίο παράδειγμα αυτά που έγιναν το Σαββατοκύριακο».

Ο Φιλιππίδης επισήμανε ακόμη ότι πλέον στενεύουν τα περιθώρια του διαλόγου, καθώς πρόκειται για την επιβίωση της κοινωνίας. «Έχει φτάσει εδώ και καιρό ο κόμπος στο χτένι. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε το κράτος από την πλευρά μας όσον αφορά την ενεργειακή κρίση και γι’ αυτό μειώσαμε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Την ίδια στιγμή που μας ζητάνε να κάνουμε οικονομία, η κυβέρνηση λέει να ανοίξουν τα καταστήματα και την Κυριακή. Αυτό δεν σας κάνει εντύπωση; Αυτά που γίνονται στην Ελλάδα πρέπει να μας προβληματίζουν όλους. Την Τρίτη η κυβέρνηση προχώρησε σε τροπολογία και την Παρασκευή την πήρε πίσω, λόγω κακοκαιρίας. Δηλαδή αν βρέξει σήμερα, θα κλείσει πάλι η αγορά; Δεν γίνεται να αντικαθιστούμε το λάθος με ένα άλλο λάθος».

Παράλληλα υπογράμμισε πως η σημερινή κινητοποίηση έχει στόχο να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση τα προβλήματα του κλάδου τους. «Τα λέμε και τα ξαναλέμε για να μην βρεθεί πολιτικός να μας πει ότι δεν γνώριζε. Αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα και η αγορά της Θεσσαλονίκης έχει βουλιάξει. Εμείς μαζί με τις οικογένειές μας αποτελούμε τα δύο εκατομμύρια του πληθυσμού, αυτό θα έπρεπε να το σκεφτεί καλά η κυβέρνηση»...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: