25.11.22

Προστατεύουν τις πλατφόρμες...


...σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων...

Το υπουργείο Πολιτισμού ψήφισε νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα, χωρίς όμως να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να αποδίδουν ποσοστά επί των εσόδων τους στην Ελλάδα. Η χώρα απέφυγε να ορίσει ποσοστό εύλογης αμοιβής (π.χ. 12% – 15%) επί του τζίρου των πολυεθνικών επιχειρήσεων, με βάση το... οποίο θα υπήρχε υποχρέωση απόδοσής του στις επιχειρήσεις ΜΜΕ για τη χρήση του περιεχομένου τους. 

Αν το έπραττε, οι πλατφόρμες θα ήταν υποχρεωμένες είτε να ιδρύσουν εταιρείες στην Ελλάδα είτε να αποκαλύψουν τα έσοδά τους και την κερδοφορία τους.

Το σχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού το άφησε κενό, ώστε να οριστεί αυτό μετά από συζητήσεις που θα γίνουν στο μέλλον ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη. 

Στην πραγματικότητα, θα ζητήσει από το σύνολο των ΜΜΕ να κάνουν πίσω, διότι, υποτίθεται, οι μεγάλες πλατφόρμες θα κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, που ως τώρα δεν είναι τίποτα άλλο από τα γνωστά data centers. Οι ελληνικές επιχειρήσεις ΜΜΕ έχουν έδρα στην Ελλάδα, απασχολούν προσωπικό και αποδίδουν φόρους και εισφορές, κάτι που δεν ισχύει με τις πολυεθνικές πλατφόρμες...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: