25.11.22

Το άλλο μισό του ουρανού...


Είναι μια μέρα τιμής για όλες -για όσες επέζησαν και για όσες δεν είναι πια ανάμεσά μας, για όσες έσπασαν τη σιωπή και για εκείνες που παλεύουν ακόμα στη σιωπή, για όσες αγωνίζονται απέναντι σε πολλαπλές διακρίσεις. Είναι μια μέρα που οι κοινωνίες αναγκάζονται να στρέψουν το βλέμμα σε... όλα εκείνα που οι γυναίκες αντιπαλεύουν 365 ημέρες τον χρόνο.

Είναι η πατριαρχία που δολοφονεί, βιάζει, κακοποιεί και είναι η μάτσο αντίληψη που της στρώνει τον δρόμο - είναι ωστόσο και ευθύνη της κάθε Πολιτείας το πώς στέκεται απέναντι σε όλα αυτά. Η βία κατά των γυναικών μπορεί να είναι ένα διαταξικό και διαπολιτισμικό φαινόμενο, αλλά η αντιμετώπισή της έχει κάθε φορά ιδιαίτερα πολιτισμικά και ταξικά χαρακτηριστικά.

Οι φεμινιστικές οργανώσεις αλλά και η επιστημονική κοινότητα εδώ και χρόνια έχουν δείξει τον δρόμο κι έχουν υποβάλει προτάσεις για το πώς πρέπει να στηρίζονται τα θύματα ώστε να βγουν από τον φαύλο κύκλο της βίας. Πώς πρέπει να προστατεύονται σε κάθε στάδιο της εξόδου τους προς την ελευθερία, από το αστυνομικό τμήμα μέχρι τη δικαστική αίθουσα. Πώς πρέπει να διευκολύνονται ώστε να έχουν μια πλήρη ζωή μετά.

Εχουν επίσης δείξει πώς πρέπει η κοινωνία στο σύνολό της να εκπαιδεύεται στην ισότητα, στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πόσα από αυτά -εμπράκτως και όχι ρητορικά- υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση; Πολύ λίγα, πολύ αργά και πάντα έπειτα από τραγικά γεγονότα.

Είναι αναρίθμητα πια τα περιστατικά που αποδεικνύουν τις ελλείψεις, τις παραλείψεις, την αβελτηρία, τον θεσμικό σεξισμό - αρκεί να σκεφτεί κανείς πως σε αυτήν εδώ τη χώρα γυναίκα βιάστηκε ακόμα και μέσα σε αστυνομικό τμήμα ή να δει πώς αντιμετωπίζεται το 12χρονο κορίτσι από τον Κολωνό που επανατραυματίζεται από την ποινική διαδικασία ή από τα ΜΜΕ που ατιμώρητα κάνουν την τραγική της ιστορία τηλενουβέλα γκραν γκινιόλ.

Τα θύματα και οι επιζώσες της έμφυλης βίας δεν θέλουν ούτε δάκρυα ούτε μεγάλες κουβέντες. Απαιτούν κι αξίζουν σεβασμό, δικαιοσύνη, αποκατάσταση. Κι όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια απαιτούν και διεκδικούν ζωές ελεύθερες, ασφαλείς, υγιείς, δημιουργικές, χαρούμενες - ζωές στο μπόι του ανθρώπου...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: