24.11.22

Στη ζυγαριά η εκλογική απόδραση τον Ιανουάριο...


Το σενάριο της εκλογικής διεξόδου στην αυγή του 2023 φέρεται να εξετάζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης... προκειμένου να ανακόψει την κυβερνητική φθορά που προκαλούν ο καλπασμός της ακρίβειας και το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Οι ένοικοι του Μαξίμου που εισηγούνται την επίσπευση των εκλογών έχουν κυκλώσει την 22η Ιανουαρίου ως την πιο κατάλληλη ημερομηνία για την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Ο ανωτέρω σχεδιασμός τοποθετεί χρονικά την προκήρυξη των εκλογών στα μέσα Δεκεμβρίου, ενδεχομένως την τελευταία ημέρα (στις 18 Δεκεμβρίου) της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Χθες ο Κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να επισημάνει ότι το κλίμα τοξικότητας -για το οποίο φόρτωσε αποκλειστικά τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ- δεν έχει αλλάξει την πρόθεσή του για εξάντληση της τετραετίας. Επισήμανε εντούτοις, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Αχαΐας, ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Πηγή ανησυχίας οι υποκλοπές και η ενεργειακή κρίση
Στην πρωθυπουργική ζυγαριά, ενόψει των τελικών αποφάσεων, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο οι νέες αποκαλύψεις στο πεδίο των παρακολουθήσεων. Η ακρόαση μάλιστα την ερχόμενη Δευτέρα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, των βασικών κρίκων της υπόθεσης θεωρείται κομβικής σημασίας για την τροπή της υπόθεσης. Οι θιασώτες των εκλογών για το πρώτο δίμηνο του 2023 προειδοποιούν για τους πολιτικούς κινδύνους περεταίρω εγκλωβισμού του Μαξίμου στο σκάνδαλο αν ο πρωθυπουργός «δεν ανοίξει την πόρτα των εκλογών».

Οι ίδιοι κύκλοι, στις εισηγήσεις τους προς τον πρωθυπουργό, προειδοποιούν για έναν βαρύ χειμώνα στο ενεργειακό μέτωπο, που ενδέχεται να αφήσει και το ανάλογο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση. Εστιάζουν μάλιστα στο γεγονός ότι η Κομισιόν δεν προκρίνει ουσιαστικές λύσεις για την κοινή αντιμετώπιση του ενεργειακού ίλιγγου από τη στιγμή που αποφάσισε να ορίσει ως πλαφόν μια τιμή σχεδόν τριπλάσια από τη σημερινή. Ήδη ως «μη ικανοποιητική» έκρινε την πρόταση ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας.

Προειδοποιήσεις για τη δημοσκοπική φθορά
Παράλληλά, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι με τη συμπλήρωση τρεισήμισι ετών κυβερνητικής θητείας στις αρχές του 2023 η προσφυγή στις κάλπες δεν θεωρείται πρόωρη και ο πρωθυπουργός δεν θα φανεί ανακόλουθος στις δεσμεύσεις του. Πηγή αγωνίας της συγκεκριμένης ομάδας συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη αποτελεί το ψαλίδισμα της δημοσκοπικής διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε περίπτωση επιμήκυνσης του κυβερνητικού βίου μέχρι την άνοιξη. Υποστηρίζουν δε πως αν στηθούν οι κάλπες τον Ιανουάριο, «ο άνεμος θα είναι πιο ευνοϊκός», καθώς οι οικονομικά ευάλωτοι θα έχουν εισπράξει το επίδομα των 250 ευρώ, οι συνταξιούχοι θα δουν τις αυξήσεις ύψους 7,5% και θα έχει τεθεί σε εφαρμογή και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ο πρωθυπουργός θα δεσμευτεί δε και για την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο σε περίπτωση επανεκλογής της Ν.Δ.

Ξορκίζει τη χαλαρή ψήφο
Χθες ο πρωθυπουργός επιχείρησε να ξορκίσει ξανά τη χαλαρή ψήφο στην κάλπη της απλής αναλογικής. «Το τι θα γίνει στις δεύτερες εκλογές είναι νωρίς να το συζητήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά,0 επιχειρώντας να συσπειρώσει το γαλάζιο ακροατήριο στις πρώτες εκλογές. Παρουσίασε μάλιστα τον εαυτό του ως τον… ιδανικό διαχειριστή των κρίσεων -σε σχέση με τον Αλ. Τσίπρα-, λέγοντας ότι οι πολίτες θα κρίνουν ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία καλύτερα, ποιος μπορεί να φέρει επενδύσεις, να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και να προχωρήσει στην ψηφιοποίηση του κράτους...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: