25.11.22

Κομματικοί μπαταχτσήδες, πλούσιοι ιδιοκτήτες...


...και τα ταπεινά σπίτια που κινδυνεύουν...

Γιώργος Καρελιάς

Η σημερινή κυβέρνηση έχει ένα μοναδικό «χάρισμα». Όποια αποτυχία κι αν έχει, όποιο σκάνδαλο κι αν αποκαλυφθεί, ακόμα και το πιο καραμπινάτο, επιχειρεί να τα πατσίσει με άλλα, των προηγούμενων. Είτε πραγματικά είτε φανταστικά.

Κάθε φορά που έρχονται σε δύσκολη θέση, ο... πρωθυπουργός και οι υπουργοί του θυμούνται τι έκαναν οι προηγούμενοι. Και συχνά δεν θυμούνται, αλλά κατασκευάζουν γεγονότα, για να απαλύνουν τις δικές τους πομπές. Ας θυμηθούμε μερικά.

Όταν κάποιοι παλικαράδες της Αστυνομίας έδερναν περιπατητές στη Νέα Σμύρνη τον Μάρτιο του 2021, ο πρωθυπουργός «θυμήθηκε» ότι η Αστυνομία «έδερνε συνταξιούχους επί ΣΥΡΙΖΑ». Τέλειο άλλοθι. Σαν να έλεγε: «Μία σας και μία μας».

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Λιγνάδη, για να ξεφορτωθούν την πολιτική ευθύνη της υπουργού Πολιτισμού, θυμήθηκαν ότι ο Λιγνάδης είχε σκηνοθετήσει μια παράσταση, στην οποία… έπαιζε και η πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ! Φοβερή εφεύρεση για να «πατσίσουν».

Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών, έφταιγε ο Νίκος Ανδρουλάκης που «αρνείται να ενημερωθεί». Δηλαδή, το θύμα να πάει να άρει τις ευθύνες των θυτών του.

Τώρα που έχει φουντώσει η ακρίβεια και δεν ξεφουντώνει με το καλάθι και τα απανωτά σόου του Άδωνη μπροστά στα ράφια, ο πρωθυπουργός ανακάλυψε τους «αριστερούς του χαβιαριού» και τους «σοσιαλιστές της σαμπάνιας».

Και το τελευταίο: Ήταν τόσο καταλυτική η εικόνα της σπασμένης πόρτας στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού που οι υπουργοί, για να την απαλύνουν, άρχισαν να αραδιάζουν ψέματα. Πρώτα ο Σκυλακάκης είπε ότι ο πλειστηριασμός για το σπίτι της δημοσιογράφου είχε γίνει το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ, Αλλά όταν βγήκαν τα στοιχεία που τον διαψεύδουν τα μάζεψε και άρχισε να αραδιάζει δικαιολογίες. Και μετά ο Χατζηδάκης που θυμήθηκε κάτι που είχε πει ο Τσακαλώτος για τους πλειστηριασμούς, διαστρεβλωμένο κι αυτό.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ , εν μέσω ασφυκτικής πίεσης από την τρόικα, προστάτεψαν αποτελεσματικά την πρώτη κατοικία. Με τους νόμους Κατσέλη και Σταθάκη χιλιάδες άνθρωποι έσωσαν τα σπίτια τους. Η σημερινή κυβέρνηση, που δεν έχει πάνω από το κεφάλι της μνημονιακή πίεση, άφησε τους δανειολήπτες στο έλεος των τραπεζών και των funds. Kαι δεν μιλάμε για τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», κοινώς μπαταχτσήδες. Αλλά για ανθρώπους με αποδεδειγμένη αδυναμία, που δεν μπορούν να πληρώσουν και χάνουν το ένα και μοναδικό σπίτι τους.

Επειδή, λοιπόν, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του θυμούνται ό,τι τους βολεύει, εμείς ας θυμηθούμε δύο πραγματικά γεγονότα:

1. Το κόμμα που κυβερνά σήμερα έχει χρέη στις τράπεζες περίπου 400 εκατομμύρια. Τα οποία θα αποπληρώσει, αν ποτέ συμβεί αυτό, σε… μισό αιώνα!

2. Ο πρωθυπουργός και οι περισσότεροι υπουργοί του είναι ιδιοκτήτες πολλών ακινήτων.

Και γιατί αυτά τα δύο έχουν σχέση με το υπό κατάσχεση σπίτι της χαμηλοσυνταξιούχου δημοσιογράφου; Έχουν και παραέχουν. Διότι τέτοιοι κομματικοί μπαταχτσήδες και πλούσιοι ιδιοκτήτες δύσκολα μπορούν να καταλάβουν τη αγωνία του ανθρώπου που χάνει το ταπεινό σπίτι του. Καμιά τράπεζα και κανένα fund δεν πρόκειται ποτέ να πάει να κάνει κατάσχεση στα γραφεία του καταχρεωμένου κόμματος που κυβερνά.

Πριν από πολλές δεκαετίες ο Αμερικανός βιομήχανος Χένρι Φορντ το είχε πει έτσι: «Είναι πολύ καλό που ο λαός δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα. Γιατί αν το καταλάβαινε, θα γινόταν επανάσταση αύριο το πρωί»…

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: