25.11.22

Πραγματική ανάπτυξη είναι αυτή που μειώνει τις ανισότητες...


Πραγματική ανάπτυξη είναι αυτή που «μεγαλώνει» τις οικονομίες μειώνοντας όμως ταυτόχρονα τις ανισότητες. Το μήνυμα αυτό... έδωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο. Αυτό συνέβη τόσο με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Διεθνές Συνέδριο «Circle The Med Forum 2022», όσο και με τις παρεμβάσεις στων στελεχών του στην Βουλή, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2023. Οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν την ίδια περίοδο που για πολλοστή φορά αποδεικνύεται αδιέξοδη η εμμονή της κυβέρνηση να μην λαμβάνει μέτρα για την ακρίβεια αναμένοντας τις αποφάσεις της Ε. Ε που οδηγούνται σε συνεχή αδιέξοδα.

Στην παρέμβασή του χθες από το Ζάππειο Μέγαρο και στο πλαίσιο του συνεδρίου για την Κυκλική Οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «μόνο με συμπεριληπτικές πολιτικές εντός των κρατών και με αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μπορούν να χτιστούν οι απαραίτητες συναινέσεις για να σωθεί ο πλανήτης. Όμως, για ποια αλληλεγγύη μιλάμε όταν η ενεργειακή κρίση στην ΕΕ αντιμετωπίζεται σαν να είναι μονάχα πρόβλημα επάρκειας και όχι πρόβλημα υψηλού κόστους;».

Επισήμανε παράλληλα ότι «συζητείται ένα πλαφόν τόσο υψηλό, που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω την τιμή του φυσικού αερίου. Δεν είναι δυνατόν όλο το ρίσκο, οι προσαυξήσεις, τα χρηματιστηριακά παιχνίδια, η προεξόφληση κινδύνου να μετακυλίονται στον τελικό καταναλωτή, ενώ οι μεγάλες και εύρωστες επιχειρήσεις να μην αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο και να μην έχουν κανένα κίνδυνο. Οι προοδευτικές δυνάμεις, σε παγκόσμια κλίμακα, οφείλουν να δώσουν βιώσιμες και συμπεριληπτικές λύσεις για το μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας».

Α.Χαρίτσης: Ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει την βενζίνη πιο ακριβά από τον Γερμανό
Στην κατάσταση που ισχύει στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, τοποθετούμενος στην συζήτηση του προϋπολογισμού του 2023 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Περιέγραψε τις ζοφερές συνθήκες στην χώρα λέγοντας πως «η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας προ φόρων και επιδοτήσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2022, όπως καταγράφει η Eurostat, ενώ έχουμε και το τρίτο υψηλότερο κόστος ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά και τις επιδοτήσεις σε όρους αγοραστικής δύναμης των πολιτών, ενώ πλέον όπως μόλις την προηγούμενη βδομάδα ανακοίνωσε η Eurostat η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή βενζίνης από τις 27 χώρες κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 17,5% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης στη χώρα μας είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη των 27 μετά τη Βουλγαρία».

Όπως σημείωσε «ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη πιο ακριβά από ότι ο Γερμανός ή ο Γάλλος σε απόλυτες τιμές, την ώρα που ο μέσος μισθός είναι τρεισήμισι με τέσσερις φορές χαμηλότερος».

Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε πως «βρισκόμαστε σε εκείνο το σημείο που η ψαλίδα της ανισότητας ανοίγει και ανοίγει επειδή η Κυβέρνηση ανέχεται, συντηρεί και επιδοτεί τα κάθε λογής καρτέλ. Πρώτο και κύριο βεβαίως αυτό στην ενέργεια, αλλά εσχάτως και στα τρόφιμα, μέσα από μια πολιτική που πλήττει και τα δημόσια ταμεία και προφανώς δεν προσφέρει καμία διέξοδο από τα υπαρκτά ζωτικά προβλήματα της κοινωνίας».

Επίσης έκανε εκτεταμένη αναφορά στον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάπτυξης. «Για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε, όταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκλείονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά όχι μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης αποκλείονται δυστυχώς και από το νέο ΕΣΠΑ» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε παράλληλα ότι «στην πρόσφατη προκήρυξη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα κριτήρια του προγράμματος αποκλείουν 9 στις 10 επιχειρήσεις και το πιο σημαντικό, ποιους αφορά αυτή η περίφημη ανάπτυξη όταν, για μια ακόμη φορά καταθέτετε έναν προϋπολογισμό που αγνοεί την αύξηση των ανισοτήτων».

Αυτά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να «δεσμεύσει» τα κονδύλια του Ταμείο Ανάκαμψης ακόμη και όταν …φύγει από την διακυβέρνηση. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ευρωπαίο επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά «ο κ. Μητσοτάκης, αφού απέρριψε τη διακομματική Επιτροπή για τον πλήρη έλεγχο και διαφάνεια στα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, τώρα ζητάει και από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Σχοινά, να μην τεθεί θέμα ανακατεύθυνσης των πόρων του».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύει την τακτική αυτή λέγοντας πως «δεν του καίγεται καρφί για να συμπεριληφθούν από την ανακατεύθυνση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απέκλεισε από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης» όπως και ότι «αγχώνεται μην τυχόν αλλάξουν οι συμφωνίες που ο ίδιος έχει κάνει με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: