24.11.22

«Πρώτη κατοικία» η χώρα για τη Δεξιά...


«Μητσοτάκης 'η χάος;» «Πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω;» «Χρειάζεται να ζήσουμε δεύτερη φορά τη συμφορά ή δίνουμε δεύτερη εντολή στην προκοπή;» Το πρώτο δίλημμα το έθεσε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε τηλεοπτική εμφάνισή του. Τα άλλα δύο μπήκαν... από τον πρωθυπουργό στην ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στην Πάτρα. Προσοχή, οι στιγμές είναι κρίσιμες, κατά την εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και οι πολίτες δεν πρέπει να μπουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν μια άλλη επιλογή που θα μπλέξει τη χώρα σε επικίνδυνες περιπέτειες και ενδεχομένως να την οδηγήσει στην καταστροφή. Το κόμμα των ιδιοκτητών και ο σημερινός επικεφαλής του δεν μασάνε τα λόγια τους. Δεν αισθάνονται την ανάγκη να καλλωπίσουν τα επιχειρήματά τους. Με χοντροκομμένα κλισέ θα πορευτούν. Τόσο παλιομοδίτικα που αναρωτιέσαι μήπως πάνε χαμένα τα λεφτά που μοιράζει η Δεξιά από το... υστέρημά της σε εταιρείες και μάγους της επικοινωνίας, ντόπιους και ξένους. Για την ώρα πληρώνουν και περιμένουν ανταπόδοση στις κάλπες.

Αυτό που ζήτησαν από τους συμβούλους τους είναι μια γραμμή που θα τους φέρει τη νίκη. Δεν τους ενδιαφέρει να πείσουν τους ψηφοφόρους για την ποιότητα των προγραμματικών προτεραιοτήτων τους. Δεν τους απασχολεί αν θα προκαλέσουν ενθουσιασμό στους Ελληνες για τις πολιτικές που σκοπεύουν να εφαρμόσουν στην επόμενη φάση, εφόσον κερδίσουν τις εκλογές και καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση -μόνοι τους ή παρέα με άλλους. Ο στόχος τους δεν είναι να κινητοποιήσουν τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας παρουσιάζοντας μια στρατηγική που θα αναβαθμίσει την οικονομία, θα εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκηση, θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, θα χτίσει ένα δίχτυ ασφάλειας για τους αδύναμους, θα προστατεύσει τη δημοκρατία από τις πάσης φύσεως απειλές. Αυτά είναι ασήμαντες λεπτομέρειες, χώρια που ακούγονται και λίγο αριστερούλικα. Δεν επιθυμούν ψήφο ενθουσιασμού και εμπιστοσύνης. Ας τους ψηφίσουν οι πολίτες βρίζοντας και φτύνοντας. Στην κάλπη δεν θα περάσουν ούτε οι ροχάλες ούτε οι βρισιές. Ας τους επιλέξουν οι πολίτες με τη λογική του μικρότερου κακού. Αρκεί να τους δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία και να μην κάνουν το... λάθος να στραφούν στους προσωρινούς ενοικιαστές.

Ο στόχος τους είναι να φοβίσουν τον κόσμο, να τρομοκρατήσουν τους αναποφάσιστους, να παραμυθιάσουν τις υποτελείς τάξεις υποδυόμενοι τους σωτήρες τους, να δαιμονοποιήσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους με εμφυλιοπολεμική ρητορική. Γι’ αυτό τους αποκαλούν ολετήρες, ακροαριστερούς λαϊκιστές, επαγγελματίες σκευωρούς, εθνομηδενιστές, άθεους, φίλους των ακτιβιστών που δεν εννοούν να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις του επιτελικού κράτους και των κατασταλτικών μηχανισμών. Δεν διστάζουν να πουν κραυγαλέα ψέματα για τη διαδρομή τους. Δεν ντρέπονται να παρουσιάζουν ως φιλολαϊκή την κατάφωρα μεροληπτική ταξική πολιτική τους. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να προπηλακίσουν την πραγματικότητα επειδή επιμένει να τους αντιστέκεται. Είναι αποφασισμένοι να πουλήσουν πολύ ακριβά το τομάρι τους.

Εχουν πολλά να κρύψουν. Απευθείας αναθέσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Διορισμοί με τη σέσουλα των δικών τους παιδιών. Προκλητικά μπόνους σε παράγοντες που καταλαμβάνουν θέσεις διοίκησης με βασικό προσόν την ένταξή τους στο μητρώο στελεχών της Ν.Δ. Συναλλαγές κάτω από τα τραπέζι με εκπροσώπους της οικονομικής ελίτ. Δουλειές πολύ επικερδείς με φίλους και κουμπάρους. Τα δανεικά και αγύριστα της Νέας Δημοκρατίας. Την εσκεμμένη καθυστέρηση στη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis και το κουκούλωμα των ευθυνών αξιωματούχων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Και βεβαίως το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών στο οποίο εμπλέκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το μισό μέγαρο Μαξίμου. Δεν τους παίρνει λοιπόν να χάσουν τον έλεγχο. Θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να μη βγει στο σφυρί η... πρώτη κατοικία τους. Δηλαδή η χώρα.

Τάσος Παππάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: