25.11.22

Συλλήψεις με στοιχεία ή συλλήψεις στον σωρό...


...κύριε Οικονόμου;...

Σοβαρές σκιές αφήνουν οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, στη σκιά της μεγάλης κατακραυγής για ακόμη μια επιχείρηση γεμάτη βία και αυθαιρεσία από την ΕΛ.ΑΣ., αυτή τη φορά στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο... Γιάννης Οικονόμου είπε ότι η αστυνομία πρώτα συνέλαβε τον φωτορεπόρτερ (και άλλα 78 άτομα φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε) και στη συνέχεια του φόρτωσε μια σειρά κατηγορίες λόγω… γραφειοκρατίας. Παράλληλα χαρακτήρισε το ζήτημα «τεχνικό», ενώ, στο τέλος, μας ενημέρωσε ότι έχει γίνει άνωθεν παρέμβαση για να αποσυρθούν οι κατηγορίες αυτές. Βέβαια, ο κ. Οικονόμου έψεξε και τον ίδιο τον φωτορεπόρτερ πως δεν επέδειξε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα, με τον Ν. Πηλό να του απαντά διαψεύδοντάς τον.

Τα λόγια του κυβερνητικού εκπροσώπου, όμως, προκαλούν το λιγότερο προβληματισμό και πολλά ερωτήματα για τα οποία πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις τόσο από το Μαξίμου, αλλά και από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

-Με ποια στοιχεία, καταθέσεις, έρευνες, ενδείξεις ή αποδείξεις συνελήφθη ο συγκεκριμένος πολίτης; Και κατ’ επέκταση και οι υπόλοιποι; Υπενθυμίζουμε οι διωκόμενοι βαρύνονται με τις κατηγορίες για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, διατάραξης κοινής ειρήνης, πρόκλησης σωματικής βλάβης από κοινού, πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και σε απόπειρα, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και παράβαση των νομοθεσιών για τα όπλα, τις φωτοβολίδες και τα βεγγαλικά.
 
-Η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει κατηγορίες στο σωρό για λόγους… γραφειοκρατίας, επειδή είχε ήδη πραγματοποιηθεί η σύλληψη;
 
-Μπορεί να αποσύρεται ένα κατηγορητήριο με εντολές «από τα πάνω;» Ποιος ή ποιοι δίνουν αυτές τις εντολές;
 
-Τι ακριβώς σημαίνει η φράση «τεχνικό ζήτημα»; Είναι διαφορετική η αντιμετώπιση περιστατικών αναλόγως με την… ιδιότητα; Εάν δηλαδή αποκαλύπτεται ότι ο συλληφθείς είναι δημοσιογράφος/ διάσημος ή κάτι άλλο με τους απλούς πολίτες τι γίνεται; Μήπως μια τέτοιου είδους παρέμβαση προσβάλει και ακυρώνει το έργο της Δικαιοσύνης;
Διαχρονικά, άλλωστε, τα περιστατικά ανθρώπων που έχουν συλληφθεί, ενίοτε ξυλοκοπηθεί και διαπομπευτεί, είναι αμέτρητα και υπάρχουν πολίτες που έχουν φάει χρόνια, έχουν χρεωθεί αμέτρητα χρήματα για να αθωωθούν εν τέλει, ενώ συνήθως η ΕΛ.ΑΣ. δεν καλείται να δώσει εξηγήσεις για τη αυθαιρεσία. 

Όχι τίποτε άλλο κύριε Οικονόμου, αλλά το διπλό φιάσκο με τον «Ινδιάνο» της Νέας Σμύρνης, αλλά και την οικογένεια Ινδαρέ είναι πολύ πρόσφατα…

Χρήστος Καλλιμάνης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: