25.11.22

Οι έρευνες και τα ερωτήματα...


Σε τρία πρόσωπα, τα οποία είτε φιλοξενούνται ακόμη και σήμερα σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» είτε είναι πρώην τρόφιμοι, στρέφεται... η έρευνα που διεξάγουν οι δύο εισαγγελείς Ανηλίκων, Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσίχλη, καθώς έχουν προκύψει ενδείξεις για σεξουαλική κακοποίησή τους. Μέχρι στιγμής, πέντε άτομα έχουν καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές και άλλοι επτά είχαν καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στους μάρτυρες είναι πρώην εργαζόμενοι που έχουν δώσει σημαντικά στοιχεία για τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Υπό συνθήκες μυστικότητας, οι εισαγγελείς Ανηλίκων αναμένεται να ζητήσουν από την οργάνωση τους απόρρητους φακέλους παιδιών, προκειμένου, μέσα από τις αναφορές κοινωνικών λειτουργών, να διερευνηθεί αν έχουν υποστεί κακοποιητικές συμπεριφορές.

Υστερα από μέρες σιωπής και με ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν να δώσουν ανωμοτί εξηγήσεις ως ύποπτοι, ο ιδρυτής της ΜΚΟ, πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, και η σύζυγός του, πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, όρισαν ως νομικούς παραστάτες τους τους δικηγόρους Θρασύβουλο Κονταξή, Αναστάσιο Τριανταφύλλου και Γεώργιο Κότσο. Οπως έγινε γνωστό, ο πατέρας Αντώνιος αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και ισχυρίζεται ότι οι σωματικές κακοποιήσεις δεν ήταν στις πρακτικές που ακολουθούσε η οργάνωση. Με τον τρόπο αυτό, αφήνει ίσως να εννοηθεί ότι, αν υπάρχουν τέτοια περιστατικά, δεν ήταν σε γνώση του.

Κατηγορηματικά αρνείται και τις πληροφορίες ότι ζούσε πολυτελώς, αλλά αυτό είναι κάτι που θα αποδειχθεί από τον οικονομικό και φορολογικό έλεγχο. Ηδη, μετά την επίσκεψη της Οικονομικής Αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στον Κολωνό, χθες ειδικό κλιμάκιο μετέβη στη Χίο και έκανε «φύλλο και φτερό» το λογιστήριο της εκεί δομής, καθώς οι πληροφορίες που έφτασαν στους αστυνομικούς ανέφεραν ότι στη Χίο υπάρχουν οικονομικά στοιχεία για όλες τις δομές της οργάνωσης.

Στο νησί μένει η μητέρα του πατέρα Αντώνιου, η οποία φέρεται να είναι η τρίτη δικαιούχος λογαριασμών, μετά τον ίδιο και τη σύζυγό του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η ηλικιωμένη δεν είναι σε θέση να πηγαίνει σε τράπεζες και γι' αυτές τις ανάγκες της (πληρωμή λογαριασμών κ.λπ.) την εξυπηρετούν γειτόνισσες.

Ερωτήματα προκαλούν ακόμη τρία στοιχεία:

α) Από τη στιγμή που τα τελευταία δέκα χρόνια μπήκαν πάνω από 100 εκατ. ευρώ στα ταμεία της οργάνωσης ως δωρεές, ποιος διαχειριζόταν αυτά τα χρήματα και πού διοχετεύθηκαν;

β) Πώς είναι δυνατόν να απαιτούνταν 150 εργαζόμενοι για όλες τις δομές, όταν τα παιδιά ήταν συνολικά 125; Ποια ήταν η μισθοδοσία των συγκεκριμένων υπαλλήλων;

γ) Για ποιον λόγο, ενώ είναι σε εξέλιξη ο οικονομικός έλεγχος, η πρεσβυτέρα πήγε σε τράπεζα στο κέντρο της Αθήνας και άδειασε θυρίδα; Γιατί στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με άλλη τράπεζα, γνωστοποιώντας ότι επιθυμεί να ανοίξει θυρίδα;...

Γιώτα Τέσση

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: