25.11.22

Η Κομισιόν "τινάζει στον αέρα" το σχεδιασμό του Μαξίμου...


Στη Σύνοδο Κορυφής της 20ης Οκτωβρίου είχε φανεί μία μικρή χαραμάδα ελπίδας για θέσπιση ευρωπαϊκού πλαφόν στο φυσικό αέριο, όπως... ζητούν από την περασμένη άνοιξη 15 κράτη- μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, κόντρα στην “άκαμπτη” Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες του βορρά που διαφωνούν.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως είχε κατά τη συνέντευξη τύπου μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραδεχθεί ότι “ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”. Είχε μάλιστα εκτιμήσει ότι εάν δεν συμφωνούσαν και οι υπουργοί Ενέργειας στο δικό τους επίπεδο και το θέμα γύριζε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ήταν "μία κακή εξέλιξη”.

Η ΕΕ είναι πολύ κοντά στην κακή αυτή εξέλιξη, καθώς η πρόταση της Κομισιόν απέδειξε την ισχυρή γερμανική επιρροή στις Βρυξέλλες, προκάλεσε “παγωμάρα” στην Αθήνα και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και έδωσε αφορμή για νέα αυξητική τάση των τιμών του φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ειδικότερα πλαφόν στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή πολύ υψηλότερη από τη χονδρική του φυσικου αερίου αυτή τη στιγμή.

Οι 15 χώρες που άνοιξαν τη συζήτηση για ευρωπαϊκά μέτρα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν καταθέτουν πάντως τα όπλα, θέτοντας ουσιαστικά βέτο στην πρόταση της Κομισιόν και ζητώντας πλαφόν κάτω από 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το θέμα παραπέμπεται σε νέα συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ μαζί μπλοκάρεται και η πρόταση για επιτάχυνση αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που αφορά ιδίως τις γερμανικές βιομηχανίες.

Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι τότε μπορεί η ζημιά να έχει γίνει. Οι αγορές άρχισαν αμέσως να αντιδρούν ανεβάζοντας τις τιμές. Και αυτό ενώ η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει το σχεδιασμό της με βάση τα σημερινά επίπεδα ενεργειακού κόστους και με την εκτίμηση ότι το πλαφόν θα κυμαινόταν σε αντίστοιχο ή και μικρότερο ύψος. Πλέον υπάρχει ο κίνδυνος οι προβλέψεις να τιναχθούν στον αέρα και να μην υπάρξει επαρκές περιθώριο για νέα, “γενναία”, μέτρα στήριξης από τα Χριστούγεννα, αλλά και η ακρίβεια να "ξεφύγει".

“Όσο διαρκεί η κρίση, η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνική κοινωνία”, διαβεβαίωσε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς χθες στο briefing από το News 24/7 σχετικά με το κατά πόσον επηρεάζεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση επικαλείται ότι χάρη στο μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μέτρα στήριξης. Όπως όμως παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: “Ειναι αυτονόητο ότι χρειάζεται υποστήριξη και απο ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση”.

Ένα νέο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου με αποκορύφωμα την άνοιξη ενδέχεται όμως και να επηρεάσει τους εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Εάν η άνοιξη προβλέπεται δύσκολη, πιθανόν το Μαξίμου να προτιμήσει να φέρει την πρώτη κάλπη το Φεβρουάριο, αντί του Μαϊου.

Επί του παρόντος πάντως η Αθήνα αισιοδοξεί ότι η συμμαχία των 15 χωρών κυρίως του Νότου θα καταφέρει τελικά να ακυρώσει τα γερμανικά “κόλπα”...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: