7.10.22

ΠΑΣΟΚ: Ούτε ΝΔ ούτε ΣΥΡΙΖΑ θέλουν οι ψηφοφόροι του...


«Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, βγαίνει ΠΑΣΟΚ». Αυτό είναι το νέο σύνθημα που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη. Ένα σύνθημα που ακούγεται βαριά πολιτικό, έντονα ιδεολογικό και βαθιά ιστορικό. Απαντά στα διλήμματα που θέτουν συνεχώς Μητσοτάκης και Τσίπρας, ενώ δείχνει ότι ο δρόμος του αύριο για το κόμμα είναι αυτός της αυτόνομης πορείας.

Πολλές φορές τα... συνθήματα και τα μηνύματα είναι κυρίως επικοινωνιακά, στην περίπτωση όμως του ΠΑΣΟΚ το εν λόγω σύνθημα προκύπτει από δημοσκοπήσεις που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Η υπόθεση των υποκλοπών έχει δώσει μία ώθηση στο κόμμα, η οποία, σύμφωνα με συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, κρατά το κόμμα ψηλά. Παράλληλα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σαφές ιδεολογικό αποτύπωμα και οι ψηφοφόροι του δεν θέλουν συνεργασία με Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και οι στενοί του συνεργάτες, σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τον σχηματισμό κυβέρνησης οι ψηφοφόροι απαντούν: με τη Ν.Δ. 16%, με τον ΣΥΡΙΖΑ 14%. Το υπόλοιπο 70% συστρατεύεται με την κεντρική γραμμή του ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι άλλη από την αυτόνομη πορεία του κόμματος.

Η αλλαγή στάσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ως προς τη Νέα Δημοκρατία αποτυπώνεται έντονα στα γκάλοπ. Σε προηγούμενες έρευνες ένα ποσοστό που έφτανε στο 60% αποδεχόταν μία συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., κυρίως λόγω του παρελθόντος αλλά και του «αντιΣΥΡΙΖΑ» μετώπου, το οποίο είναι ιδιαίτερα ισχυρό ακόμα και σήμερα στο ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση στην έρευνα φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν πολιτική αυτονομία. Το παραπάνω εύρημα ενισχύει και τη θέση του κόμματος για «τρικομματικές» εκλογές. Στη Χαριλάου Τρικούπη αισιοδοξούν και για το γεγονός ότι σε τρία σημεία οι θέσεις τους έχουν αγκαλιαστεί από πολίτες πέρα από τους ψηφοφόρους του κόμματος. Υπάρχει, λένε, έντονο ενδιαφέρον για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την «κοινωνική στέγη» κυρίως, τα «κόκκινα δάνεια» και την «ενεργειακή κρίση».

Η δυναμική έναντι των αντιπάλων

Στις μετρήσεις που έχουν στο ΠΑΣΟΚ και αποκαλύπτει το «Π» φαίνεται και η δυναμική που έχει το κόμμα απέναντι σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η εκλογική βάση των κομμάτων είναι πολύ χαμηλά και δεν μοιάζει σε τίποτα με τα εκλογικά τους ποσοστά.

Η Ν.Δ. συγκεντρώνει 28%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 20%, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει 12%. Στη συγκεκριμένη έρευνα βέβαια οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν 18%. 

(Ξεκαθαρίζεται ότι αναφέρεται η απλή αναλογική και ότι δεν έχει γίνει αναγωγή – εκτίμηση ψήφου). Βέβαια, στο ερώτημα «ποια κυβέρνηση θα προτιμούσατε (με όλα τα πιθανά σχήματα)» η «αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ.» είναι στην κορυφή με 30%.

Αυτό που παρατηρούν οι άνθρωποι της Χαριλάου Τρικούπη που μελετούν τις έρευνες και τις επεξεργάζονται είναι ότι η μεγαλύτερη προσέλευση των ψηφοφόρων έρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από πολίτες που σκοπεύουν να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές και δεν είχαν πάει στην κάλπη το 2019.

Όσον αφορά τις υποκλοπές είναι εμφανές το πλήγμα που έχει δεχθεί ο Μητσοτάκης, αφού το 60% θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Αναφορικά με τις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών ο μόνος που έχει χαμηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με την εκλογική δυναμική του είναι ο Αλέξης Τσίπρας...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: