5.10.22

Απέδρασε η δημοσιογράφος...


...που είχε κάνει live αντιπολεμική παρέμβαση στη Ρωσία...

Η Ρωσίδα δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα, που έγινε γνωστή για την αντιπολεμική της παρέμβαση στο στούντιο ζωντανής εκπομπής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε σήμερα ότι απέδρασε από την κατ’ οίκον κράτηση που τέθηκε με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων...

Η 44χρονη, που έκανε το γύρο του κόσμου για τη διακοπή δελτίου ειδήσεων σε ζωντανή μετάδοση, είχε εμφανιστεί μπροστά από την κάμερα με πλακάτ που έγραφε: «Σταματήστε τον πόλεμο, σας λένε ψέματα». Για την παρέμβασή της αυτή της επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ρουβλιών (270 ευρώ) για απαξίωση του ρωσικού στρατού.


«Θεωρώ τον εαυτό μου απολύτως αθώο και εφόσον το κράτος μας αρνείται να συμμορφωθεί με τους δικούς του νόμους, αρνούμαι κι εγώ να συμμορφωθώ με το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού που μου επιβλήθηκε από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 και αποδεσμεύω τον εαυτό μου από αυτό», ανέφερε η ίδια σε ανάρτηση στο κανάλι της στο Telegram. Η ίδια επέκρινε το άρθρο του ποινικού κώδικα που τροποποιήθηκε στις 4 Μαρτίου, λίγες μέρες μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή, και προβλέπει την ποινική δίωξη με φυλάκιση έως και 15 έτη για όσους «απαξιώνουν ή μεταδίδουν σκόπιμα ψευδείς ειδήσεις και πληροφορίες». Η Οβσιανίκοβα δήλωσε ότι διώκεται επειδή «λέει την αλήθεια».


Ο δικηγόρος της δήλωσε ότι επρόκειτο να εμφανιστεί σε ακροαματική συνεδρίαση δικαστηρίου της Μόσχας στις 10:00 το πρωί, όμως οι ανακριτές δεν κατάφεραν να την εντοπίσουν.

Η 44χρονη Οβσιανίκοβα τέθηκε σε δύο μήνες κατ’ οίκον περιορισμό τον Αύγουστο ύστερα από τη διαμαρτυρία της τον Ιούλιο σε σημείο πέριξ του Κρεμλίνου όπου κρατούσε πλακάτ με αντιπολεμικό σύνθημα, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δολοφόνο και Ρώσους στρατιώτες φασίστες. Η δημοσιογράφος παραιτήθηκε από τη δουλειά της μετά το περιστατικό στην κρατική τηλεόραση και στράφηκε στην αντιπολεμική δράση, οργανώνοντας ακτιβιστικές δράσεις και αντιπολεμικές παρεμβάσεις κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κατ’ οίκον περιορισμός της αναμενόταν να διαρκέσει έως τις 9 Οκτωβρίου, αλλά το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο Russia Today μετέδωσε το Σάββατο ότι είχε διαφύγει μαζί με την 11χρονη κόρη της σε άγνωστη τοποθεσία. Η ίδια επιβεβαίωσε μόλις σήμερα την είδηση.

Παραμένει ασαφές το πώς κατάφερε να διαφύγει και το πού πήγε. Ήδη από τη Δευτέρα το όνομά της περιλαμβανόταν στον κατάλογο φυγάδων που είχε αναρτήσει το υπουργείο Εσωτερικών στο Διαδίκτυο, συνοδευόμενο από τη φωτογραφία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: