5.10.22

Καταρρέουν τα σύνορα του Πούτιν...


Δεύτερος γύρος για την ουκρανική αντεπίθεση με τεράστια βοήθεια από τις ΗΠΑ...

«Μια πολύ μεγαλύτερη ρωσική κατάρρευση θα εκτυλιχθεί τις επόμενες μέρες» προέβλεψε προχθές στο twitter, o θεωρητικός του φιλελευθερισμού στις Διεθνείς Σχέσεις, Φράνσις Φουκουγιάμα, διαβλέποντας μάλλον το «Τέλος της Ιστορίας» του ρωσικού αυτοκρατορισμού.

Μετά την πρώτη φάση της... ουκρανικής αντεπίθεσης, που ξεδιπλώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου, η δεύτερη φάση της επιχείρησης που άρχισε την 1η Οκτώβρη έχει τινάξει στον αέρα την συνοριογραμμή της Μόσχας, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις καταρρέουν στο ανατολικό και νότιο μέτωπο, ιδίως στη Χερσώνα, όπου το Κρεμλίνο δυσκολεύοταν ήδη κατά τη φιέστα της προσάρτησης των τεσσάρων ρωσικών περιοχών, να απαντήσει αναφορικά με τα δυνητικά όρια της νέας ρωσικής επικράτειας.

Αντίθετα, και η Μόσχα παραδέχεται πλέον πως ο ουκρανικός στρατός σημειώνει «επιτυχίες», επιχειρώντας, ωστόσο, να υποβαθμίσει τη δυναμική της αντεπίθεσης του Κιέβου. Το ηθικό κίνητρο των αμυνόμενων, ωστόσο, φαίνεται πως επιδρά καθοριστικά, καθώς δεκάδες οικισμοί έχουν ήδη απελευθερωθεί στις περιφέρειες Χάρκοβο, Ντόνετσκ, Λουχάνσκ και Χερσώνα, τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εξηγώντας πως «οι ουκρανικές δυνάμεις κινούνται γρήγορα και ισχυρά στο νότο ως μέρος της συνεχιζόμενης αμυντικής επιχείρησης», από την 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επελαύνουν με μέτωπο 30 χιλιομέτρων στην περιφέρεια της Χερσώνας, θέτοντας εν αμφιβόλω το αρχικό σχέδιο του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον έλεγχο των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και της διόδου της Κριμαίας.

Καθώς η Ουκρανία σφυρίζει την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, να ενισχύσει τον αέρα της νίκης στο Κίεβο επιχείρησε χθες η Ουάσιγκτον, καθώς σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα νέο πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο, ύψους 625 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για μια ουσιαστική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου πακέτου βοήθειας ασφαλείας 625 εκατομμυρίων δολαρίων! Ως συνήθως, είχαμε ένα ουσιαστικό τηλεφώνημα σήμερα. 

Οι νίκες μας στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αμυντικής επιχείρησης είναι μια κοινή επιτυχία Ουκρανίας -ΗΠΑ, 🇺🇸 και ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου» γνωστοποίησε ο Ουκρανός Πρόεδρος, τη στιγμή που η Ουάσιγκτον στέλνει στο Κίεβο αναβαθμισμένα οπλικά συστήματα, όπως οι νέοι εκτοξευτήρες HIMARS, δηλαδή ισχυρά και μεγάλης ακριβείας συστήματα εκτοξευτήρων πυραύλων, τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις πρόσφατες επιτυχίες των ουκρανικών στρατευμάτων. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν «δεσμεύτηκε να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία καθώς αμύνεται απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα για όσο χρόνο χρειαστεί», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν σε κακή κατάσταση και με βαριές απώλειες, εγκαταλείποντας επί τόπου, πολλές φορές, ακόμη και πανάκριβο εξοπλισμό. Από την πλευρά του, το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ότι στα νότια «ο εχθρός χάνει το ηθικό του». «Εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και αποσύρονται σε απόσταση ασφαλείας, καταστρέφουν τα αποθέματα πυρομαχικών τους, προσπαθούν να καταστρέψουν τις γέφυρες», σχολίασε στο Facebook.

Κλειδί η Χερσώνα

Παράλληλα, η ανακατάληψη της Χερσώνας «βραχυκυκλώνει» τους σχεδιασμούς του Κρεμλίνου, καθώς αν επιστρέψει στην Ουκρανία, τότε το Κίεβο θα έχει υπό τον έλεγχο της μια εύφορη περιοχή δίπλα στη Μαύρη Θάλασσα. Θα έχει βάλει όμως, ταυτόχρονα, και την Κριμαία -όπου υπάρχουν κρίσιμες ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις- ακόμη περισσότερο εντός του βεληνεκούς του ουκρανικού πυροβολικού, όπως των HIMARS που παραχώρησαν οι ΗΠΑ.

Ενδεικτικό της νικηφόρας προέλασης είναι το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, αναγνώρισε ότι «διαθέτοντας υπέρτερες δυνάμεις τεθωρακισμένων, ο εχθρός κατάφερε να εισχωρήσει σε βάθος, διασπώντας την αμυντική μας γραμμή», στη δυτική όχθη του Δνείπερου...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: