6.10.22

Γκρίνια στον ΣΥΡΙΖΑ για μετατόπιση προς τα δεξιά...


Μόνο τυχαίο δεν ήταν το τάιμινγκ δημοσιοποίησης των διαφωνιών της «Ομπρέλας» για τη θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία απέναντι στις συνθήκες προσχώρησης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θέλησε να... στείλει μήνυμα στην πλειοψηφία πως ναι μεν είναι αποδυναμωμένη μετά το συνέδριο και τις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες, αλλά παραμένει παρούσα κι ενεργή.

Άλλωστε στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να συζητηθούν (και) οι υποψηφιότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση, για τις οποίες στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είχε δεχθεί σκληρή κριτική ο τότε γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, κι εξέχων στέλεχος σήμερα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Στην Ομπρέλα ανησυχούν για την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να στηρίξει ακόμα και κεντροδεξιούς υποψήφιους, έστω με λευκό ποινικό μητρώο κυριολεκτικώς και μεταφορικώς, θεωρώντας μια τέτοια εξέλιξη ως μια νέα διολίσθηση προς τα δεξιά.

Από την άλλη, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας φλερτάρει πλέον ανοιχτά με το Κέντρο και με κοινά που μέχρι πρότινος ήταν απαγορευτικά για την Κουμουνδούρου, όπως οι συνταξιούχοι.

Κι αυτή η μετατόπιση της ρητορικής του, όπως έγινε παγκοίνως αντιληπτή και στη ΔΕΘ, από επιθετική σε μετριοπαθή δεν είναι άσχετη και με δημοσκοπικά ευρήματα που θέλουν το ΣΥΡΙΖΑ να «τσιμπά» περισσότερο όταν είναι περισσότερο θεσμικός και λιγότερο καταγγελτικός.

Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα κι ο πρόεδρός του, ο οποίος, πάντως, δέχεται και κριτική εντός των τειχών για την καθυστέρηση ανακοίνωσης υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές όταν κι εν αντιθέσει με τον ίδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πράττει από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, πρέπει το ταχύτερο δυνατό ο κ. Τσίπρας να παρουσιάσει το «υπουργικό του συμβούλιο», τους ανθρώπους δηλαδή που προέρχονται κι από το συμβουλευτικό στον ίδιο think tank, τις προτάσεις του οποίου, άλλωστε, για διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ενσωματώσει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα...

Γιάννης Συμεωνίδης

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: