7.10.22

Το ποτάμι της δυστυχίας...


Η δυστυχία δεν σταματά με φράχτες, τείχη, συρματοπλέγματα, Frontex και επαναπροωθήσεις. Η δυστυχία όταν γίνεται ποτάμι που αφρίζει, πνίγει μεταφορικά και πνίγεται κυριολεκτικά. 

Ό,τι και να γίνει οι πεινασμένοι θα τρώνε τις σάρκες τους για να ξεφύγουν από τη μοίρα που έφτιαξε γι αυτούς ένας άδικος κόσμος. Θα... παίξουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα –και εδώ κυριολεκτικά– για να αλλάξουν το μαύρο ριζικό τους. Όσο η ανισότητα στον κόσμο βασιλεύει και διευρύνεται, θα υπάρχουν δυστυχισμένες χώρες με δυστυχισμένους πολίτες που θα ψάχνουν επίμονα και ανυποχώρητα διεξόδους –όπως το παγιδευμένο νερό. 

Αν η Δύση δεν χτυπήσει τη δυστυχία στην πηγή της, βοηθώντας τις χώρες που πένονται, καταπιέζουν και «βανδαλίζουν» τις ανθρώπινες ζωές, τόσο το ποτάμι τής δυστυχίας θα εκβάλλει στα χωράφια της και θα ταράζει τη μακαριότητά της. Για μια ακόμα φορά το Αιγαίο γεμίζει με ανθρώπινα νεκρά σώματα.

Για μια ακόμα φορά η Μεσόγειος καταπίνει άνδρες, γυναίκες, παιδιά –μαζικά και ασταμάτητα. Η Δύση λυπάται, δακρύζει και υποκρίνεται πως πονάει. Κατά βάθος μπορεί να νιώθει και ανακούφιση που πολλές καραβιές δυστυχισμένων δεν έφτασαν στα χώματά της. Γιατί κάθε ναυάγιο είναι παράδειγμα προς αποφυγήν για τους επόμενους. 

Η Δύση έχει τα δικά της προβλήματα, δεν θέλει και εισαγόμενα. Έχει τον πόλεμο, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τους σπασμένους αγωγούς, τον πληθωρισμό, τις εσωτερικές της σχέσεις, τις κλονισμένες δημοκρατίες από τις ακροδεξιές διαβρώσεις. Μην τη σκοτίζεται με ναυάγια και πνιγμούς. Αν θέλετε να πεθάνετε, πεθάνετε στις χώρες σας. Η Δύση έχει τις δικές της δουλειές: αναζητήσεις πετρελαίου, έρευνες, γεωτρύπανα, θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδες, μνημόνια συνεργασίας, προετοιμασίες πολέμου.

Η Ευρώπη, η Δύση γενικά, προσπαθεί να σταματήσει τη μετανάστευση της απελπισίας και όχι να βοηθήσει για να χτυπηθεί η προαιώνια δυστυχία στη ρίζα της. Έτσι το ποτάμι δεν στερεύει ποτέ. Και γεννάει αδιάκοπα τραγωδίες, σαν και αυτές στα Κύθηρα και στη Λέσβο. Δεν είναι η πρώτη, δεν θα είναι η τελευταία...

harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: