6.10.22

Ξεκούρδιστη επιτελική ορχήστρα...


Σε επιτελική σύγχυση βρίσκεται η γαλάζια παράταξη, παρά το σήμα επανεκκίνησης που επιχείρησε να εκπέμψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι δημόσιες... ενστάσεις βουλευτών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα κομβικά ζητήματα της επικαιρότητας λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, ενώ χθες διαφάνηκε και το έλλειμμα εμπιστοσύνης της κυβέρνησης έναντι του Άδωνι Γεωργιάδη.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έσπευσαν να διαψεύσουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων προκειμένου να διευκολυνθεί ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας, αδειάζοντας τον υπουργό Ανάπτυξης που είχε ανοίξει (Euro2day.gr) σχετικό παράθυρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, είχε δρομολογηθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Ανάπτυξης για λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 8 το βράδυ.

Κεραυνοί Τζαβάρα για τις υποκλοπές
Η εικόνα δυσλειτουργίας αποτυπώθηκε και στις ρουκέτες που εξαπέλυσε ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας για το ζήτημα των υποκλοπών. Ο βουλευτής της Ν.Δ. -που έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος- ανέφερε ότι η παρακολούθηση από την ΕΥΠ του Νίκου Ανδρουλάκη συνιστά παραβίαση του συντάγματος και του δημοκρατικού πολιτεύματος, σε αντιδιαστολή με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις περί «νόμιμης επισύνδεσης». Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά και στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να χωνέψει εύκολα το πώς είναι δυνατόν να συνδέεται με την προστασία της εθνικής ασφάλειας ένας δημοσιογράφος που προσπαθεί να αποκαλύψει σκάνδαλα ή διαφθορά στον τραπεζικό τομέα. Οι δηλώσεις Τζαβάρα προκάλεσαν ψυχρολουσία στο Μαξίμου, από τη στιγμή μάλιστα που το κεφάλαιο των υποκλοπών συνιστά ταμπού πλέον για το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Ο Κ. Μητσοτάκης στην προχθεσινή ομιλία του άλλωστε επιχείρησε να «εξαφανίσει» το θέμα, πόσο μάλλον τις έρευνες των ευρωπαϊκών θεσμών, που σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Μαξίμου.

Καμπανάκι και από τον Κουμουτσάκο
Παράλληλα, εκνευρισμό προκαλούν στο Μαξίμου και τα καμπανάκια που χτυπούν και άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος επανέλαβε χθες (στον ρ/σ Στο Κόκκινο) τις προειδοποιήσεις που είχε απευθύνει στην προχθεσινή συνεδρίαση. Όπως είπε, «οι πολίτες κατανοούν την ακρίβεια αλλά είναι εξοργισμένοι με την αισχροκέρδεια, δεν θα μας τη συγχωρήσουν και αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέτωπό μας». Συν τοις άλλοις, ο Γιάννης Λοβέρδος σημείωσε ότι στις εκλογές με απλή αναλογική θα μείνουν 60-70 βουλευτές της Ν.Δ. λιγότεροι. Χαρακτήρισε μάλιστα άδικο το γεγονός ότι πολλοί υπουργοί, κυρίως εξωκοινοβουλευτικοί, έχουν αρχίσει να κάνουν προεκλογικές εκστρατείες με το κυβερνητικό τους έργο. Ιδίως οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί. Όπως είπε, αυτή η πρακτική κινείται στα όρια του ανήθικου και θα οδηγήσει σε σφοδρές συγκρούσεις, που θα βλάψουν σοβαρά την παράταξη.

Σημειώνεται ότι οι πολιτευτές που δεν θα εκλεγούν στην πρώτη αναμέτρηση της απλής αναλογικής θα μπουν από θέση αδυναμίας στη δεύτερη μάχη -αν υπάρξει-, με αποτέλεσμα να εντείνεται η νευρικότητα εντός Κ.Ο. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο του Μαξίμου έχουν τεθεί τα μηνύματα που μετέφεραν πολλοί βουλευτές αναφορικά με τις αντιδράσεις που εισπράττουν στις εκλογικές τους περιφέρειες λόγω των ανατιμήσεων και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων.

Τέλος, ο απόηχος της απουσίας του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή από την προχθεσινή ομιλία Μητσοτάκη δεν έχει κοπάσει. Σύμφωνα μάλιστα με την ιστοσελίδα antinews -που απηχεί τις απόψεις των φίλων του Αντ. Σαμαρά- ο Κ. Μητσοτάκης, «φανερά κλονισμένος, ζήτησε εξηγήσεις από στενό συνεργάτη του ο οποίος είχε μεσολαβήσει για να αποκαταστήσει τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τους δύο πρώην αρχηγούς. Η απάντηση δεν τον ικανοποίησε»...

Κώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: