7.10.22

Γιατί ενόχλησαν το Μαξίμου οι παρεμβάσεις του Τσίπρα στην Ευρώπη...


Την έντονη ενόχληση της κυβέρνησης από τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για τα ελληνοτουρκικά όσο και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, «διαβάζουν»... στον ΣΥΡΙΖΑ. Καταλήγοντας στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση αντιδρά γιατί αναδείχθηκε μία διαφορετική προσέγγιση, διακριτή, σαφής και συμβατή με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας. Σε αντίθεση με την αντιφατική αλλά και εκ των πραγμάτων αναποτελεσματική πολιτική που ακολουθεί προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θυμίζουμε ότι στην συνάντηση που είχε χθες με τον Ζόζεπ Μπορέλ, Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών στην Πράγα εστίασε σε 3 κομβικά ζητήματα:

Έθεσε ευθέως το θέμα της ενεργοποίησης των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ένα σημείο στο οποίο επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια που ασκεί εξωτερική πολιτική η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι είναι κομβικό για την ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας.

Διαφοροποιήθηκε με εμφανή τρόπο από την πολιτική του άβουλου και πρόθυμου συμμάχου που ακολουθεί η κυβέρνηση, προκρίνοντας την ανάγκη για ένα σχέδιο ειρήνης και τερματισμού της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σημειώνοντας μάλιστα την αντίθεση του στην ένταξη Ουκρανίας, Γεωργίας και Μολδαβίας στο ΝΑΤΟ. Προοπτική που κάθε άλλο παρά θα συμβάλει στην ειρήνευση στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος παράθεσε μία ολοκληρωμένη θέση για το προσφυγικό ζήτημα. Θέτοντας τόσο την ανθρωπιστική διάσταση αφού τόνισε ότι η Ε.Ε «δεν μπορεί να παρακολουθεί να πεθαίνουν άνθρωποι στο Αιγαίο», όσο και την ανάγκη να μεταφερθεί το βάρος της διαχείρισης του ζητήματος συνολικά στις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά ενώ ζήτησε και την άσκηση πίεσης προς την Άγκυρα ώστε να εγκαταλείψει την τακτική εργαλειοποίησης του προσφυγικού ζητήματος.

Στην Κουμουνδούρου, κατέγραψαν την άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, όπου διαπίστωσαν ξεκάθαρα «μικροπολιτική» διάθεση. Δηλαδή δεν θέλησε να σταθεί στην ανάδειξη των ζητημάτων αιχμής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά φρόντισε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για …έλλειψη στήριξης των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό παρά το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, έχοντας ενστάσεις στον τρόπο διαχείρισης των εξοπλιστικών κονδυλίων από την κυβέρνηση Μητσοτάκή.

Η ερμηνεία
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η ανάδειξη των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ένα πειστικό δείγμα άσκησης εξωτερικής πολιτικής, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Εκτιμώντας ότι ακριβώς αυτό το στοιχείο προκάλεσε την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο πνεύμα αυτό άλλωστε ήταν και η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου. Σχολιάζοντας τις επικριτικές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου στον πρόεδρο του κόμματος επισήμανε ότι «ο κ. Οικονόμου φαίνεται να ανησυχεί πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αντί να νουθετεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όμως, καλό θα ήταν να μας απαντήσει αν ο κ. Μητσοτάκης θα διεκδικήσει επιτέλους κυρώσεις εις βάρος της τουρκικής επιθετικότητας και αν θα προβεί σε επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επίσης πρόσφατα ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος παρέθεσε δύο παραδείγματα της αναποτελεσματικότητας της πολιτικής του «πρόθυμου συμμάχου» που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του πως «η Ελλάδα έδωσε στις ΗΠΑ 6 στρατιωτικές εγκαταστάσεις επ’αόριστον κ είναι η 4η χώρα στην ΕΕ σε αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Αλλά είναι επιτυχία που οι ΗΠΑ μετέφεραν στην Τουρκία "τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών"» Επίσης ανέφερε πως «μετά από 7 δις εξοπλιστικά και την ελληνογαλλική συμφωνία (σ.σ εννοεί την στρατιωτική συμφωνία), η Τουρκία προσκαλείται χωρίς όρους στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που πρότεινε ο Πρόεδρος Μακρόν. Κανένα κόστος δεν εισπράττει για την επιθετικότητα της».

Θυμίζουμε τέλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και γι την εξέλιξη του νέου μνημονίου μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης. Τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «αποτελεί μια ακόμη σημαντική εθνική υποχώρηση που επιβεβαιώνει την απόλυτη αποτυχία του δόγματος του «πιστού και προβλέψιμου συμμάχου» που προβαίνει σε πρωτοφανείς παραχωρήσεις στους εταίρους του χωρίς τις παραμικρές εγγυήσεις για τα εθνικά συμφέροντα και για πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να επανέλθει στον διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: