1.10.22

Στις 1.000 οι μεταβιβάσεις ακινήτων ημερησίως...


Ηαγορά ακινήτων που εμφάνισε αντισώματα την περίοδο της πανδημίας δείχνει να αντέχει και εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Στα... συμβολαιογραφικά γραφεία παρατηρείται κινητικότητα για  αγοραπωλησίες,  δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων. Από την αρχή του έτους οι περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά, την πόλη της Θεσσαλονίκης, την Πάτρα αλλά και την Καλλιθέα.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty αλλά και του Μητρώου Αξίας Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν ότι σε καθημερινή βάση υποβάλλονται 800-1.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις.

Από την αρχή του έτους η πλατφόρμα  myProperty της ΑΑΔΕ έχει υποδεχθεί σχεδόν 140.000 δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων, με τις περισσότερες να αφορούν αγοραπωλησίες και να ακολουθούν οι γονικές παροχές λόγω του υψηλού αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ.  Όπως σημειώνουν συμβολαιογράφοι και άνθρωποι του real estate υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά των ακινήτων και είναι ιδιαίτερα θετικά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη φθηνή στέγη καθώς και το «πάγωμα» του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι το τέλος του 2024.

Τα στοιχεία από τις μεταβιβάσεις ακινήτων για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 δείχνουν τα εξής:

Ο δήμος Αθηναίων βρίσκεται στην πρώτη θέση. Τους τελευταίους οκτώ μήνες, παρά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών, άλλαξαν χέρια 2.984 ακίνητα όταν το ίδιο διάστημα του 2021 είχαν πραγματοποιηθεί 2.711 μεταβιβάσεις ακινήτων. Παρατηρείται δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 10%. 

-Ακολουθεί η πόλη της Θεσσαλονίκης όπου έγιναν 1.238 αγοραπωλησίες ακινήτων έναντι 1.147 πέρυσι.

-Στο δήμο Πειραιά έχουν γίνει 332 αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ στο αντίστοιχο 8μηνο του 2021 είχαν πραγματοποιηθεί 438. Στην Πάτρα άλλαξαν χέρια 308 ακίνητα μέσα σε οκτώ μήνες ενώ η Καλλιθέα είναι μια από τις περιοχές της Αττικής που προτιμούν οι αγοραστές ακινήτων καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία πραγματοποιήθηκαν 282 αγοραπωλησίες ακινήτων. Η Καλλιθέα περνά με διαφορά σε μεταβιβάσεις τη Γλυφάδα, την Κηφισιά, το Χαλάνδρι, το Παλαιό Φάληρο και τη Νέα Σμύρνη.

– Στις Κυκλάδες οι περισσότερες αγοραπωλησίες καταγράφονται στην Πάρο (94) ενώ το ενδιαφέρον των αγοραστών έχει κεντρίσει και η Τήνος.

Κληρονομιές με λίγα κλικ
Τα επόμενα βήματα της  ΑΑΔΕ στο μέτωπο των μεταβιβάσεων προβλέπουν  την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς   και των δηλώσεων που αφορούν τις άτυπες χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές, τις δηλώσεις δηλαδή που δεν συνοδεύονται με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Σύμφωνα να πληροφορίες, στα μέσα Οκτωβρίου, η ΑΑΔΕ αναμένεται να  ενεργοποιήσει την πλατφόρμα myProperty για να υποδεχθεί και τις δηλώσεις κληρονομιάς. Ετσι, και οι κληρονομιές θα διεκπεραιώνονται από το γραφείο του συμβολαιογράφου χωρίς να είναι απαραίτητη πια η επίσκεψη του φορολογουμένου στις Δ.Ο.Υ. Σε πρώτη φάση το σύστημα θα δέχεται τις αρχικές δηλώσεις κληρονομιάς. Σημειώνεται ότι για τις κληρονομιές δεν ισχύει το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ που ισχύει για γονικές παροχές και δωρεές προς του συγγενείς της Α΄ κατηγορίας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: