26.9.22

Τα Ellinika Hoaxes για τα δήθεν «θαύματα»...


...στον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού...
Με περιπτώσεις «θαυμάτων» στον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού ασχολήθηκε έρευνα των ελληνικών Hoaxes (μέλος του Διεθνούς Δικτύου Fact-Checkers IFCN).

Κατά καιρούς, ο... ναός των Αγίων Ισιδώρων έρχεται στο προσκήνιο εξαιτίας των «θαυμάτων» που σημειώνονται εκεί και τις ουρές πιστών που σχηματίζουν ουρές για να δουν τα όσα διαδραματίζονται από τον ιερέα Δημήτριο Λουπασάκη.

Η πρώτη έρευνα των Ελληνικών Hoaxes έγινε τον Ιούνιο του 2018, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν δημοσιεύματα περί δήθεν «θαυμάτων» στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, Λαγκαδά. Τότε, στον ναό είχε φτάσει ο «θαυματουργός» Τίμιος Σταυρός από τους Αγίους Ισιδώρους του Λυκαβηττού.

Η έρευνα είχε εντοπίσει «ανάπηρο» που ισχυριζόταν ότι έγινε καλά. Αφού τον εντόπισαν και του είπαν ότι τον είχαν δει να περπατά κανονικά πριν το υποτιθέμενο «θαύμα».

«Στην αρχή επέμενε ότι δεν περπατούσε χωρίς πατερίτσες και έγινε καλά “από θαύμα”, από τον ιερέα Δημήτριο Λουπασάκη. Όταν όμως του είπαμε ότι τον έχουν δει αρκετοί κάτοικοι της περιοχής να περπατάει κανονικά πριν το “θαύμα”, τότε παραδέχτηκε ότι: “Χωρίς πατερίτσες περπατούσα το πολύ μια ώρα», σημειώνουν τα ελληνικά Hoaxes.

Τον Απρίλιο του 2022, εντόπισαν ένα ακόμη «θαύμα», όπου αποδείχθηκε ότι ένας άνδρας με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είδε καμία βελτίωση μετά το άγγιγμα του «θαυματουργού σταυρού» από τον Λουπασάκη.

Όπως αναφέρουν τα ελληνικά hoaxes, «όλα αυτά τα χρόνια έχει ισχυριστεί, μεταξύ άλλων, ότι ήρθε γκρουπ 53 ατόμων και θεραπεύτηκαν οι 50. Γιατί οι 3 δεν είχαν τίποτα».

Βίντεο που παρουσιάζουν «θαύματα» αναρτώνται στο διαδίκτυο, συγκεντρώνοντας likes και σχόλια. Ένα τέτοιο βίντεο δείχνει έναν άνδρα που κάθεται σε αναπηρικό αμαξίδιο να σηκώνεται μετά την «ευλογία» από τον ιερέα των Αγίων Ισιδώρων.

Βλέποντας τέτοιου είδους βίντεο, ένας άνδρας έσπευσε στον ναό του Λυκαβητού, από τις 2 τα ξημερώματα, ανήμερα του Σταυρού, όπως είπε ο ίδιος στην ΕΡΤ.

Τα Ελληνικά Hoaxes, σήμερα, έδωσαν στη δημοσιότητα το τελικό πόρισμα του ανακριτή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Όπως σημειώνει, «η ανάκριση διήρκεσε τρία χρόνια –ξεκίνησε το 2014 και ολοκληρώθηκε το 2017 με δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις κατ’ εντολή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμου Β’ και ανατέθηκε στον τότε Γραμματέα του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, νυν Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: