25.9.22

Το diversity στα ριάλιτι και η υποκρισία του GNTM...


«Να μη χρησιμοποιούμε την λέξη diverse, αν δεν είναι πραγματικά diverse. Είναι άλλο diverse κι άλλο unique. Diverse σημαίνει εκπροσώπηση. Diversity είναι να έχεις όλα τα φύλα, όλες τις σεξουαλικές προτιμήσεις, όλα τα ύψη, τα βάρη, τις εθνικότητες, τα πάντα. Η λέξη αυτή είναι σημαντικό να μην τη χρησιμοποιούμε έτσι άκριτα»...

Αυτά ήταν τα λόγια της Σοφίας Χατζηπαντελή, του διάσημου μοντέλου με τα ενωμένα φρύδια που εμπνέει πολύ κόσμο με το κίνημα #UnibrowMovement, η οποία φέτος εμφανίζεται ως guest κριτής στο GNTM 5. Η απάντησή της ήρθε έπειτα από έναν έντονο καβγά με τους υπόλοιπους κριτές, σχετικά με την έννοια του diversity στη μόδα. Το σχόλιό της ήταν καίριο, όχι μόνο γιατί ξεχώρισε τις δύο έννοιες, αλλά και επειδή, ούτως ή άλλως, για να γίνει αυτή η συζήτηση, θα πρέπει να μιλάμε με όρους που καταλαβαίνουμε. Οπότε, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ DIVERSITY

Η ελληνική μετάφραση της λέξης diversity μπορεί να αποδοθεί ως ετερογένεια, ποικιλομορφία, πολυμορφία. Η έννοια περιγράφει μια ομάδα ανθρώπων που αποτελείται από άτομα που είναι διαφορετικά μεταξύ τους, ως προς το φύλο, την εθνικότητα, την σεξουαλικότητα, το σώμα τους. Η λέξη χρησιμοποιείται για να εννοήσει την συμπερίληψη σε διάφορα περιβάλλοντα, ένα εκ των οποίων είναι ο χώρος της μόδας, με στόχο, αφενός, να μην απομονώνονται οι μειονότητες και, αφετέρου, όλοι οι άνθρωποι να αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται.

Στη βιομηχανία της μόδας, το diversity έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται εδώ και περίπου μία δεκαετία. Έκτοτε, έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές, αλλά ακόμη υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ούτως ώστε η ποικιλομορφία και η ετερογένεια να θεωρούνται αυτονόητα και όχι μία τακτική που εφαρμόζουν οι μεγάλοι οίκοι μόδας προκειμένου να θεωρούνται προοδευτικοί. Τα βήματα που έχουν γίνει σαφώς και είναι σπουδαία και με έναν τρόπο συμβάλλουν στην αποδοχή της διαφορετικότητας στην κοινωνική ζωή, αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

πηγη news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: