27.9.22

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας...


Κρίσιμες επαφές για τις παρακολουθήσεις...

Τη μεγάλη σημασία που δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στο σημερινό του ταξίδι στις Βρυξέλλες υποδηλώνει το πρόγραμμα των επαφών του με θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και με δημοσιογράφους Έλληνες ανταποκριτές. Όπως επίσης και η επιλογή του να τον συνοδεύσει στις επαφές του με... Ευρωπαίους αξιωματούχους η κυρία Ζορζέτα Λάλη, νομικός με βαθύτατη εμπειρία σε θέματα ΕΕ και μέλος του think tank του πολιτικού του γραφείου.

Η προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Τετάρτης συνάντησή του με την Επίτροπο Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς θα πραγματοποιηθεί μία μόλις ημέρα πριν από την επίσκεψή της στην Αθήνα εξ αφορμής των καταγγελιών που φθάνουν στην Κομισιόν και αφορούν το χαρτοφυλάκιό της για θέματα Δημοκρατίας, Διαφάνειας, Δικαιοσύνης και ελευθερίας του Τύπου. 

Η κυρία Γιούροβα φαίνεται πως έχει γίνει αποδέκτης ενός ζοφερού κλίματος που επικρατεί στην Ελλάδα και λόγω των αποκαλύψεων γύρω από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, επομένως οι συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης καταδεικνύουν ότι επιζητεί απαντήσεις σε θέματα για τα οποία η κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτήσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, μία ημέρα πριν αναμένεται να περιγράψει στην Ευρωπαία Επίτροπο την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας αλλά και τις προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης των υποκλοπών εντός του ελληνικού κοινοβουλίου με την αντισυνταγματική επίκληση του απορρήτου αλλά και τις αποφάσεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ να απορρίψει τον ουσιαστικό κατάλογο των μαρτύρων που ζητεί η αντιπολίτευση να παρουσιαστούν ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής. 

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χουάν Λόπεζ Αγκιλάρ. Η ιδιότητα του ευρωβουλευτή φανερώνει επίσης το αντικείμενο της συζήτησής του με τον Αλέξη Τσίπρα.

Όμως ο κύριος λόγος της παρουσίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει η παρέμβασή του σε εκδήλωση τιμής για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Συγχρόνως θα γίνει και επισήμως ονοματοδοσία της αίθουσας «Μανώλης Γλέζος» στον πρώτο όροφο του κτιρίου. 

Η εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από την ευρωβουλευτή και πρόεδρο του ΕυρωπαΪκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Έχει ενδιαφέρον ότι ένας από τους ομιλητές θα είναι και ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτό σημαίνει ότι μία χειραψία ή ένα πολύ σύντομο τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα είναι σχεδόν αναπόφευκτα...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: