26.9.22

Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα ...


Στο ΥΠ.ΕΞ. κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης...

 Κλιμακώνει περαιτέρω τις ενέργειές της η Τουρκία, έναντι της Ελλάδας, εστιάζοντας αυτή τη φορά στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Όπως... αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου «να μπει τέλος στις παραβιάσεις στα νησιά και να αποκαταστήσει το μη στρατιωτικό καθεστώς».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων στη Λέσβο και τη Χίο από την Ελλάδα. Σε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας που δόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία απαίτησε να γίνει σεβαστό το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ζήτησε επίσης να ληφθούν μέτρα για να αποτραπεί η χρήση όπλων που θα παραβιάσουν το καθεστώς των νησιών.


Σημειώνεται πως πριν από την κλήση του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, είχε προηγηθεί η διενέργεια υπουργικού συμβουλίου στην Τουρκία που εστίασε στο παραπάνω θέμα.

Τι απαντούν διπλωματικές πηγές

Απαντώντας σε σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σημειώνουν πως ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Επίσης, καθιστούν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: