26.9.22

Ειδικό Δικαστήριο: Απορρίφθηκε το αίτημα Τσατάνη...


...για πολιτική αγωγή και το αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη...

Το Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη απέρριψε σήμερα το αίτημα της πρώην εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή...

Η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, Όλγα Σμυρλή, πρότεινε να γίνει δεκτή η ένσταση των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου ότι έχει παραγραφεί το δικονομικό δικαίωμα της κυρίας Τσατάνη. Και αυτό γιατί η τελευταία είχε καταθέσει δήλωση πολιτικής αγωγής στις 16.2.2022 και η παλαιότερη (2018) δήλωση που είχε υποβάλει, δεν αφορούσε την υπόθεση που τώρα δικάζεται, άλλα άλλη υπόθεση, αυτής της βομβιστικής ενέργειας σε βάρος της.

Απορρίφθηκε και το αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη
Παράλληλα, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία 8 - 5 το αίτημα των συνηγόρων των κατηγορουμένων να καλυφθεί ζωντανά όλη η δίκη.

Ανάμεσα στους πέντε δικαστές που μειοψήφησαν ήταν και η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου, η οποία ψήφισε υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης.

«Η πλειοψηφία έκρινε ότι δεν υφίσταται σημαντικό δημόσιο συμφέρον, αλλά και πως το κατηγορητήριο είναι περιορισμένο» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της έδρας.

Υπέρ της ικανοποίησης του αιτήματος τάχθηκε και η εισαγγελέας της έδρας. «Πρέπει να επισημάνω ότι ο δικαστής και ο εισαγγελέας κρίνει κατά νόμο και κατά συνείδηση. Στην προκειμένη περίπτωση δεν βρίσκω λόγους για τους οποίους να μη συναινέσω. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι η υπόθεση έχει απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα την πολιτική ζωή του τόπου και όχι μόνο. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτή η δίκη δεν περικλείει δημόσιο συμφέρον. Ορισμένα τεχνικά θέματα και το εάν θα υπάρχει ολική ή μερική κάλυψη αν το δικαστήριο το αποφασίσει θα τα δούμε» ανέφερε η εισαγγελέας χωρίς να υιοθετηθεί τελικά η πρόταση της.

Προηγουμένως οι συνήγοροι τόνισαν τη σπουδαιότητα και το μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον της δίκης αφού πρόκειται για πρώην υπουργό και για εν ενεργεία εισαγγελική λειτουργό. Εξάλλου ο νόμος προβλέπει ότι όταν οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροί τους είναι υπέρ της τηλεοπτικής κάλυψης μιας δίκης, αυτό μπορεί να γίνει.

«Θα θέσω μια ανθρώπινη παράμετρο. Το προσωπικό μου δράμα. Προσπαθούν να με κατακρεουργήσουν εδώ και πέντε χρόνια. Την αλήθεια θέλω, με εμφανίζουν ως κακούργο, τι Ρασπούτιν, τι αυτό… Όταν η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είπε ότι δεν ισχύουν όλα αυτά, διέρρεαν ότι κατηγορούμαι για σωρεία κακουργημάτων. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, θα αποδειχθεί η αλήθεια, θα τη μάθει ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Στο Ειδικό Δικαστήριο δεν εκδικάζεται το σκάνδαλο Novartis. Η Ελένη Τουλουπάκη δικάζεται, με οριακή πλειοψηφία 3 έναντι 2, για μια κατηγορία που αφορά τη δήθεν μη άμεση διαβίβαση 3 έγγραφων αναφορών-καταθέσεων εγγράφων εναντίον δύο μελών της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., που είχαν καταθέσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Βασίλης Κεγκέρογλου. Αντίστοιχα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δικάζεται ως ηθικός αυτουργός για τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: