26.9.22

Το «Ελληνικό» και το δημόσιο συμφέρον...


Οι αριθμοί που ακούγονται για τις τιμές πώλησης των πολυτελών διαμερισμάτων στο «Ελληνικό» ζαλίζουν τον μέσο κάτοικο της Αθήνας, όπου η απόκτηση ή η ενοικίαση κατοικίας είναι βραχνάς.

Από 5.000 έως 25.000 το τετραγωνικό πωλούνται ήδη τα ακίνητα στην υπό ανάπτυξη ιδιωτική πόλη των πλουσίων. Το γεγονός ότι η... πλειονότητά τους έχουν ήδη πωληθεί -και μάλιστα κυρίως σε ντόπιους- υπογραμμίζει απλώς το χάσμα πλούτου που διαπερνά την ελληνική κοινωνία.

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να διαθέσουν από τώρα 600.000-2.500.000 ευρώ για ένα διαμέρισμα ή μια βίλα όπου θα «κατοικήσουν» μετά 4-5 χρόνια. Και άλλοι που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε ενοίκια των 500 ευρώ τον μήνα για ένα μικρό και άθλια συντηρημένο διαμέρισμα στο Παγκράτι ή στα Πατήσια.

Η κυβέρνηση και η ιδιοκτήτρια εταιρεία του «Ελληνικού» επαίρονται για το γεγονός ότι, μολονότι το έργο δεν προορίζεται να ανακουφίσει το οξύ στεγαστικό πρόβλημα της Αθήνας, η υλοποίησή του αφήνει σημαντικά οφέλη. Άμεσα, με τη μορφή του τιμήματος που καταβάλλει στο κράτος η εταιρεία του Ομίλου Λάτση. Και έμμεσα, με την εκδοχή των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης που θα προσθέσει η υλοποίηση του έργου.

Επειδή αυτό που μπορούμε προς το παρόν να αξιολογήσουμε είναι το άμεσο όφελος, το τίμημα που εισπράττει το Δημόσιο, και οφείλουμε πάντα να θέτουμε το ερώτημα: είναι εύλογο και δίκαιο;

Το θέσαμε τον Φεβρουάριο, όταν η εκκίνηση οικοπεδοποίησης του «Ελληνικού» των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων γέννησε ερωτήματα για την πραγματική οικοπεδική αξία του. Έως και τέσσερις φορές πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ ονομαστικής αξίας το υπολόγιζαν, με αυτό το κριτήριο, οι πραγματογνώμονες που είχε προσλάβει το ΣΔΟΕ το 2014. Και ένας από αυτούς είχε την παρρησία να το θυμίσει, μέσω της «Εφ.Συν.». Η κυβέρνηση το έπνιξε με εκκωφαντική σιωπή, μολονότι ρωτήθηκε κοινοβουλευτικά.

Το ίδιο ζήτημα επανεκτίμησης της χαμένης τιμής του «Ελληνικού» προκύπτει σήμερα μέσω άλλης τεκμηρίωσης. Της αναλογίας δανείων και ιδίων κεφαλαίων με τα οποία υποτίθεται ότι θα χρηματοδοτούσε η ιδιοκτήτρια του «Ελληνικού» την επένδυσή της. Τουλάχιστον 3,7 φορές υψηλότερο τίμημα δικαιούται το Δημόσιο με βάση τους σημερινούς όρους χρηματοδότησης του έργου. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει στοιχειώδης βούληση από την κυβέρνηση να το επανεξετάσει με όρους δημοσίου συμφέροντος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: