26.9.22

Η πορεία της 45χρονης Μελόνι που ανησυχεί την Ευρώπη...


Το φθινόπωρο του 1922, ο πρώην σοσιαλιστής, φιλόδοξος και χαρισματικός ιδρυτής του Φασιστικού Κόμματος Μπενίτο Μουσολίνι έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιταλίας. Έναν αιώνα μετά, η Ιταλία μοιάζει έτοιμη να αποκτήσει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό, η οποία είναι ιδεολογικός απόγονος του Μουσολίνι. “Io sono Giorgia”. Η 45χρονη Τζόρτζια Μελόνι ράβει πρωθυπουργικό ταγέρ γι’ αυτή την Κυριακή, αφού οι δημοσκοπήσεις της δίνουν διακριτό προβάδισμα.

Πλησιάζοντας την εξουσία, η... ίδια συστήνεται σήμερα σαν κεντροδεξιά συντηρητική. Ως τέτοια διεκδικεί την πρωθυπουργία, αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για εκπρόσωπο του ρεύματος που ανθεί σε όλη την Ευρώπη και αυτοπροσδιορίζεται ως «Νέα Δεξιά», ενώ κάποιοι την χαρακτηρίζουν και Alt Right (Εναλλακτική Δεξιά). Η πολιτική της δράση, όπως συνέβη με τη Μαρί Λεπέν και άλλους ηγέτες κομμάτων αυτού του ρεύματος στη Γηραιά Ήπειρο, έχουν ξεκινήσει από την Ακροδεξιά, για την ακρίβεια από περιθωριακά κόμματα με ευθεία αναφορά στο ολοκληρωτικής ιδεολογίας ρεύμα που γιγαντώθηκε στο Μεσοπόλεμο.

Έτσι και η Μελόνι, ξεκίνησε την πολιτική της πορεία από τη Νεολαία του νεοφασιστικού κόμματος Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (MSI). Ήταν τέτοια η αφοσίωση και το πάθος της που το 1996, σε νεαρή ηλικία, ανέλαβε την ηγεσία της Φοιτητικής Δράσης, της φοιτητικής οργάνωσης του νεοφασιστικού κόμματος. Παράλληλα εργαζόταν ως μπαργούμαν στο «Piper Club», από τα διασημότερα νυχτερινά κέντρα της Ρώμης.

Παλαιότερα, όταν την ρωτούσαν πώς πήρε τη απόφαση να γραφτεί στο νεοφασιστικό κόμμα, συνήθιζε να επικαλείται μία ιστορία, στο τέλος της οποίας δάκρυζε. Την ίδια ιστορία διηγήθηκε και το 2008, μόλις λίγες ημέρες μετά τον διορισμό της στη θέση υπουργού Νεολαίας από τον Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα με την ιστορία της, λοιπόν, τον Ιανουάριο 1978, στη λαϊκή ρωμαϊκή συνοικία Άππιο Λατίνο άγνωστοι είχαν στήσει ενέδρα σε πέντε μέλη της νεοφασιστικής νεολαίας που έφευγαν από τα γραφεία της οργάνωσης. Από τους πέντε, σκοτώθηκαν οι δύο. Αυτή η τραγωδία την συγκίνησε τόσο που την ώθησε να γίνει μέλος του «Μετώπου Νεολαίας».

Το 1978, όμως, η Μελόνι ήταν μόλις ενός έτους και άρα ήταν αδύνατον να συγκινηθεί από το τραγικό εκείνο συμβάν. Ίσως γι’ αυτό δεν το αναφέρει στην αυτοβιογραφία της “Io sono Giorgia”, το οποίο ήταν επί αρκετούς μήνες το 2021 πρώτο βιβλίο σε πωλήσεις. Η αλήθεια είναι πιο πεζή. Η μητέρα της ήταν εκείνη που την προέτρεψε να ασχοληθεί με την πολιτική και ήταν τα δικά της ιδεολογικά πιστεύω που οδήγησαν τη νεαρή κοπέλα στην Ακροδεξιά. Καμία από τις δύο, όμως, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποιες δεκαετίες αργότερα, η Τζόρτζια θα βρισκόταν μία ανάσα πριν από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Και, όμως, σήμερα το κόμμα της ηγείται του δεξιού συνασπισμού, στον οποίο συμμετέχουν η “Λέγκα” του Ματέο Σαλβίνι και η “Forza Italia” του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τα τρία αυτά κόμματα θα αποσπάσουν αθροιστικά το 49,8% των ψήφων. Δεν αποκλείεται στο Κοινοβούλιο με περιστασιακές συμμαχίες να συγκεντρώσουν ακόμα και πλειοψηφία δύο τρίτων, η οποία θα τους επιτρέψει να επιβάλλουν την ατζέντα τους, ακόμα και να αλλάξουν το Σύνταγμα.

Η απρόσμενη αυτή δημοσκοπική και πιθανότατα εκλογική επιτυχία ανάγκασε τη Μελόνι να διαφοροποιηθεί από το παρελθόν της. Ένα βίντεο του 1996, όμως, τη στοιχειώνει. Σε αυτό 19χρονη τότε Μελόνι απευθύνεται στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα Soir 3, εξηγώντας τις απόψεις της. «Πιστεύω ότι ο Μουσολίνι ήταν ένας καλός πολιτικός. Αυτό σημαίνει πως ό,τι έκανε, το έκανε για την Ιταλία. Αυτό δεν το βρίσκουμε στους πολιτικούς που είχαμε τα τελευταία 50 χρόνια». Αυτοσυστήνεται, μάλιστα, στον δημοσιογράφο ως «μια πολύ δραστήρια αγωνίστρια της Εθνικής Συμμαχίας που υιοθετεί νεοφασιστικές ιδέες».

Στην πραγματικότητα, η Μελόνι είναι παιδί του νοσταλγικού για τον φασισμό ιδεολογικού ρεύματος που εμφανίστηκε στην Ιταλία, μετά από την πολύχρονη και ταραχώδη κυριαρχία της Ακροαριστεράς στη νεολαία από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Όταν η νεαρή Τζόρτζια άρχισε να βλέπει την πολιτική της δράση όχι με τα μάτια της νεαρής ακτιβίστριας, αλλά με τα μάτια της αυριανής επαγγελματία πολιτικού, φρόντισε να μετακινηθεί σε έστω και ελαφρώς πιο μετριοπαθείς θέσεις για να διευρύνει το ακροατήριό της.

Έτσι, η Τζόρτζια δεν διστάζει πια να αρνηθεί την οποιαδήποτε ιδεολογική συγγένεια, χαρακτηρίζοντας ανόητους, όσους υπονοούν το αντίθετο. «Μα φυσικά ο Μουσολίνι έκανε κακό στην Ιταλία. Θέλει και ερώτημα;» δήλωσε πρόσφατα. Φημίζεται, άλλωστε, για τον πολιτικό χαμαιλεοντισμό της, αν και η ιδιότητα αυτή είναι κοινή στο πολιτικό προσωπικό της Ιταλίας κι όχι μόνο.

Οι αντίπαλοί της τής αποδίδουν «κυνική υποκρισία», αλλά αυτό που την ενδιαφέρει είναι τί λένε γι’ αυτήν οι ψηφοφόροι, ένα μεγάλο τμήμα των οποίων έχει στραφεί για τα καλά υπέρ του κόμματός της «Αδελφοί της Ιταλίας». Το 2012, η Μελόνι ζητούσε η Ιταλία να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τις Βρυξέλλες, αν και οραματίζεται μία άλλη Ευρώπη.

Όσο το δημοσκοπικό ποσοστό του κόμματός της ανέβαινε, καθιστώντας πιο ορατή την προοπτική κατάκτησης της εξουσίας, η Τζόρτζια και το επιτελείο της έκαναν, όπως αναμενόταν, κινήσεις προσαρμογής για να κατευνάσουν φόβους και να αμβλύνουν την υπάρχουσα άρνηση στο εκλογικό σώμα, αλλά και στο ευρωπαϊκό και διεθνές σύστημα.

Η ίδια, πάντως, συνεχίζει να δηλώνει υπερασπιστής των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών, πολιτικοποιώντας τον Χριστιανισμό και τη μητρότητα ως ακρογωνιαίους λίθους της αυθεντικής ιταλικής εθνικής ταυτότητας. Σε μια ομιλία της το 2019, εξήγησε: «Είμαι η Τζόρτζια Είμαι γυναίκα, είμαι μητέρα, είμαι Ιταλίδα, είμαι χριστιανή». Η ατάκα της αυτή έγινε viral, ενώ μετατράπηκε μάλιστα σε στίχο τραγουδιού που ακούγεται ακόμα στα νυχτερινά κέντρα της Ιταλίας.

Επειδή, όμως, «το αίμα νερό δεν γίνεται», η Μελόνι έβαλε στα ψηφοδέλτια του κόμματός της και την εγγονή του Μπενίτο Μουσολίνι, Ρακέλε, η οποία έχει ήδη μπει στην πολιτική, κερδίσει τις περισσότερες ψήφους του συνδυασμού της στις δημοτικές εκλογές της Ρώμης...

Νεφέλη Λυγερού

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: