18.8.22

Explainer: Τι θα συμβεί στην Ελλάδα, αν η Ρωσία διακόψει τη ροή φυσικού αερίου;...


Το χειρότερο σενάριο για τον επερχόμενο χειμώνα...
Ποιο είναι το «πρώτο» πράγμα θα συμβεί αν η Ρωσία διακόψει εντελώς τη ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη;

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να αυξήσει... το κόστος ενέργειας των νοικοκυριών στην Ευρώπη κατά περίπου 65%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs Research.

Και οι βιομηχανίες που έχουν τεράστιες ενεργειακές ανάγκες;

Βιομηχανίες σε κλάδους όπως είναι τα χημικά και οι τσιμεντοβιομηχανίες, ενδέχεται να χρειαστεί να μειώσουν τη χρήση αερίου έως και 80% με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή 

Πόσο μπορεί να συρρικνώσει την ευρωπαϊκή οικονομία ένα τέτοιο σενάριο;

Η οικονομία της ευρωζώνης πιθανότατα θα συρρικνωθεί περισσότερο από 2% έως τον Μάρτιο του 2023, με το ΑΕΠ σε Ιταλία και Γερμανία να μειώνεται έως 4% και 3% αντίστοιχα.

Πόσο αέριο παίρνει η Ευρώπη από τη Ρωσία;

Περίπου το 25% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας εξαρτάται από το φυσικό αέριο. Η κατανάλωση φυσικού αερίου το χειμώνα είναι περίπου δυόμισι φορές πάνω σε σχέση με το επίπεδο που είναι το καλοκαίρι.

Ποια χώρα έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο;

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του 2020 που συγκέντρωσε την UBS, η Ουγγαρία έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με ποσοστό που αντιστοιχεί στο 27% της εσωτερικής κατανάλωσης ενέργειας. Η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη εξάρτηση είναι η Τσεχία, όπου το 18% των ενεργειακών αναγκών καλύπτεται από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα πόσο εξαρτημένη είναι;

Ελλάδα, Ρουμανία και Πολωνία καλύπτουν μόνο το 7-9% των ενεργειακών αναγκών τους από το ρωσικό αέριο. Η Πολωνία έχει σταματήσει να λαμβάνει άμεσα ρωσικό αέριο από τα τέλη Απριλίου.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα:

Η Ελλάδα θα μπορούσε ευκολότερα να αναπληρώσει αυτές τις ποσότητες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ελβετικού επενδυτικού οίκου UBS.

Ποια είναι η διαφορά των άλλων χωρών σε σχέση με την Ελλάδα;

Η Ελλάδα και η Πολωνία είναι οι δύο χώρες που έχουν πλωτά τερματικά LNG και έχουν ήδη λάβει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και το Κατάρ. Η Ελλάδα επίσης, καλύπτει πάνω από το 50% των ενεργειακών αναγκών της από προϊόντα πετρελαίου.

Πώς θα μπορούσε η διακοπή ρωσικού αερίου να επηρεάσει τα νοικοκυριά;

Τα νοικοκυριά έχουν τον μικρότερο ρόλο στην κατανάλωση φυσικού αερίου- σε σχέση με τη συνολική χρήση- στην Ελλάδα με 30% ενώ στην Ουγγαρία π.χ το ποσό αυτό φτάνει σχεδόν στο 50%.

Τι συμβαίνει με τον εμπορικό και δημόσιο τομέα;

Σε αυτό το κομμάτι η Ελλάδα έχει το μικρότερο ποσοστό κατανάλωσης φυσικού αερίου- γύρω στο 10%.

Εάν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο και διακοπεί η ροή φυσικού αερίου τι θα συμβεί;

Η πρώτη σημαντική επίπτωση είναι μια απότομη αύξηση στο κόστος προμηθειών που θα σήμαινε ουσιαστική αύξηση 65% στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου από τα ήδη υψηλά επίπεδα σήμερα. Αυτό σημαίνει αυξημένο κόστος για τα νοικοκυριά.

Πώς μπορούν οι ευρωπαϊκές χώρες να μετριάσουν τον αντίκτυπο της κρίσης;

Εάν οι ροές φυσικού αερίου μειωθούν, ενδέχεται να απαιτηθεί μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις και μπορεί να δούμε περισσότερη στήριξη για τα νοικοκυριά, ειδικά χαμηλών εισοδημάτων, ακόμη και για επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: