17.8.22

Στα νερά του Εβρου...


Η υπόθεση με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες στον Έβρο αποτελεί τρανταχτή απόδειξη για τον απάνθρωπο και έξω από κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου χειρισμό του προσφυγικού ζητήματος από μέρους τόσο της τουρκικής όσο και της ελληνικής πλευράς...

Πάνω από έναν μήνα αυτοί οι άνθρωποι –που αρχικά φαίνεται πως ήταν περισσότεροι– είχαν γίνει μπαλάκι και από τις δύο όχθες του ποταμού. Κάποιοι έχασαν τη ζωή τους και είναι επιτακτικό να μάθουμε πώς και από ποιους, για να υπάρξει λογοδοσία και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ένα πεντάχρονο κοριτσάκι βρήκε τραγικό θάνατο από τσίμπημα σκορπιού και παραμένει θαμμένο πρόχειρα στη νησίδα.

Όσοι διασώθηκαν, διασώθηκαν γιατί υπήρξε τεράστια κατακραυγή εντός και εκτός Ελλάδας που υποχρέωσε την κυβέρνηση να σταματήσει να υποκρίνεται ότι οι πρόσφυγες βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος και δεν μπορούσε να τους εντοπίσει. Την υποχρέωσε να ενταφιάσει την ακροδεξιά προπαγάνδα –στην οποία στηριζόταν και την οποία πυροδότησε και ενθάρρυνε η ίδια– ότι επί της ουσίας ούτε ζήτημα υπήρχε ούτε το κοριτσάκι έχασε τη ζωή του αλλά έχαιρε άκρας υγείας!
Ο υπουργός Μετανάστευσης Ν. Μηταράκης αναγκάστηκε να μεταβεί ο ίδιος στον Έβρο για να κλείσει το ζήτημα. Ομολόγησε την αλήθεια για τον θάνατο του παιδιού και επιχείρησε να φορτώσει όλες τις ευθύνες στο καθεστώς Ερντογάν. Αναμενόμενο αλλά ταυτόχρονα αποκαλυπτικό.

Αν χρειάστηκε ένας μήνας για να παραδεχτεί η κυβέρνηση αυτό που ευθύς εξαρχής διαλαλούσαν οργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και η «Εφ.Συν.» έγραφε από την πρώτη ημέρα, τότε είναι φανερό πως έχουμε να κάνουμε με τη μέγιστη απόδειξη της κυβερνητικής αναλγησίας.

Παραδέχτηκαν αυτό που πλέον δεν μπορούσαν να αρνηθούν, αφού απέτυχαν να το χειριστούν όπως επιδίωκαν: να εγκλωβίσουν, δηλαδή, τους πρόσφυγες στην άλλη πλευρά του Έβρου, χωρίς να λογαριάζουν πως είχαν να κάνουν με ανθρώπινες ζωές και μάλιστα όχι μόνο ενηλίκων αλλά και αθώων παιδιών.

Η υπόθεση του Έβρου συνιστά σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση. Συνιστά όμως και διεθνή διασυρμό της χώρας. Στα νερά του ποταμού καθρεφτίζεται μια απάνθρωπη πολιτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες που πρέπει να διέπουν ένα πολιτισμένο κράτος που βασίζεται στις αρχές της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης. Αλλά για να υπάρξει αυτό το κράτος, πρέπει να εκλείψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη που το υπονομεύει και το αντιμάχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: