16.8.22

Αντί για το δίκτυο των υποκλοπών ψάχνουν την... πηγή των διαρροών...


Αντα Ψαρρά

Ερωτήματα γεννά η επιλογή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου να ασχοληθεί με την «πηγή» των διαρροών και όχι με τις διαδρομές των παρακολουθήσεων μέσω των παράνομων ή νόμιμων λογισμικών.
Πληθαίνουν κάθε μέρα τα ερωτήματα για τον... τρόπο και κυρίως για την επιλογή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκου να ασχοληθεί με την «πηγή» των διαρροών και όχι με τις διαδρομές των υποκλοπών μέσω των παράνομων ή και των «νόμιμων» λογισμικών. Ο πρόσφατα διορισμένος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος κάλεσε πρώτο τον δημοσιογράφο Τ. Τέλλογλου με αφορμή ένα τουίτ περί παρακολούθησης του Κ. Μητσοτάκη από κάποιον ιδιώτη, ενώ ο ίδιος ο δημοσιογράφος βεβαίωνε ότι δεν έχει συγκεκριμένα στοιχεία. Εν τούτοις ο Τ. Τέλλογλου όχι μόνο επιβεβαίωσε τη λειτουργία του Predator, αλλά επέμεινε ότι γίνονται με το παράνομο λογισμικό κι άλλες παρακολουθήσεις και όπως προκύπτει εν γνώσει της ΕΥΠ. Ηδη το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν στο στόχαστρο της ΕΥΠ αυτομάτως σημαίνει ότι παρακολουθήθηκαν τουλάχιστον οι συνομιλητές του και το ίδιο συνέβη και με τον Θ. Κουκάκη.

Ο Τ. Τέλλογλου εξάλλου είπε κάτι πολύ σημαντικό στο κυβερνητικό ΑΠΕ: «Εγώ το μόνο που βλέπω είναι ότι και στην περίπτωση του Θ. Κουκάκη και στην περίπτωση του Ν. Ανδρουλάκη χρησιμοποιήθηκε ο συνδυασμός δυο πραγμάτων, της νόμιμης συνακρόασης και της εισαγωγής του παράνομου λογισμικού. Στον κ. Ανδρουλάκη όταν δεν πάτησε το λινκ υπήρξε η νόμιμη συνακρόαση. Στον Κουκάκη που πάτησε το λινκ, σταμάτησε η συνακρόαση όταν έκανε καταγγελία για τη νόμιμη επισύνδεση και σταμάτησε η παρακολούθησή του». Αυτό με δυο λόγια σημαίνει ότι χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται τελικά και οι δύο τρόποι υποκλοπής των συνακροάσεων και όταν ο ένας ναυαγεί τότε λειτουργεί ο δεύτερος, σε πλήρη ασφαλώς γνώση της υπαγόμενης στον πρωθυπουργό ΕΥΠ. Αλλωστε η Ειδική Υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου με εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη έκθεση ενημέρωσε τον κ. Ανδρουλάκη ότι ήταν η πρώτη και μοναδική περίπτωση στην Ε.Ε. που διαπιστώθηκε απόπειρα «μόλυνσης» προσωπικής τηλεφωνικής συσκευής. Σύμφωνα δε με το ρεπορτάζ του Γ. Σουλιώτη στην «Καθημερινή της Κυριακής», η εισαγγελέας κ. Βλάχου υπέγραψε όχι μόνο την αρχική αλλά στη συνέχεια και την παράταση κατά δυο μήνες της παρακολούθησης Ανδρουλάκη ως εθνικά υπόπτου!

Η δαιδαλώδης πορεία και οι διασυνδέσεις των «φιλικών» εταιρειών, που οδήγησαν τελικά στη χρήση του παράνομου λογισμικού, έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό αποκαλυφθεί από σειρά μέσων μεταξύ των οποίων και η «Εφ.Συν.». Μάλιστα και στα άρθρα του «Βήματος» και της «Καθημερινής» επιβεβαιώνονται πλήρως τα ρεπορτάζ, με τον Γ. Σουλιώτη να αναφέρει ότι έχει πληροφορίες πως το παράνομο Predator που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα είχε αγοραστεί από κάποιον ιδιώτη (συνολικό κόστος περίπου 34 εκατ. ευρώ) και στη συνέχεια νοικιαζόταν από την ΕΥΠ.
Η θλιβερή προσπάθεια συμψηφισμού που επιχείρησαν η Ν.Δ. και στη συνέχεια λιγοστά στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Γ. Γεραπετρίτης και ο Αδ. Γεωργιάδης, δίνοντας τη σκυτάλη στα ΜΜΕ Πέτσα, έρχεται βέβαια σε πλήρη σύγκρουση με την πραγματικότητα. Οι σκόπιμες διαστρεβλώσεις επιχειρήθηκαν σχετικά με τις καταγγελίες για «περίεργες» συνακροάσεις στα τηλεφωνικά κέντρα του Κομμουνιστικού Κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ. και του Ποταμιού το 2016.

Τώρα όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλάει για νόμιμες παρακολουθήσεις τις οποίες όμως θα διαλευκάνει, εμποδίζοντας ταυτόχρονα κάθε χαραμάδα διαφάνειας της ΕΥΠ. Μετά τους συνταγματολόγους και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος τόνισε σε συνέντευξή του στην «Αυγή» ότι φυσικά δεν ισχύει η θεωρία Μητσοτάκη για το ότι η έγκριση της παρακολούθησης από εισαγγελέα την καθιστά νόμιμη και εξήγησε πως το επιχείρημα της απόλυτης εχεμύθειας στη συγκεκριμένη περίπτωση στερείται σοβαρότητα, «διότι καταλήγει σε μια απόλυτη και απεριόριστη υπερεξουσία των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας, να μπορούν να παρακολουθούν οποιονδήποτε, οποτεδήποτε και, καλυπτόμενες από την εχεμύθεια, να μη δίνουν λόγο. Αυτό θα σήμαινε όχι απλώς οπισθοχώρηση σε παλιές αυταρχικές εποχές, αλλά βαρύ τραυματισμό του κράτους δικαίου». Αυτό προφανώς δεν αφορά μόνο τον κ. Ντογιάκο αλλά και τα λιγοστά κυβερνητικά στελέχη που υπερασπίστηκαν τον Κ. Μητσοτάκη, μεταξύ αυτών ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου που εξόργισε με τις απαράδεκτες δηλώσεις του μέχρι και τους βουλευτές του κόμματός του.

Η υπόθεση του 2016

Τον Δεκέμβριο του 2016 έγινε η καταγγελία του ΚΚΕ με παράλληλη ενημέρωση των κομμάτων και του τότε προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για το ότι «παρατηρούνται επανειλημμένες οχλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, που αφορούν συνακροάσεις με τρίτους, μεταξύ των οποίων και με τα τηλεφωνικά κέντρα του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., του Ποταμιού. Οι συνακροάσεις αυτές προκαλούνται από άγνωστο, τρίτο “κέντρο”» (ανακοίνωση του ΚΚΕ). Με άμεση παρέμβασή της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διέταξε κατεπείγουσα έρευνα την οποία ανέλαβε αρμόδιος εισαγγελέας, ύστερα από σχετική εντολή του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλ. Ζαγοραίου.

Ο τότε υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρές» τις καταγγελίες, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση «θα εξαντλήσει κάθε επιχειρησιακό, θεσμικό και νομικό περιθώριο για τη διερεύνησή τους ώστε να υπάρξει άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης». Το θέμα απασχόλησε άμεσα και την επιτροπή Θεσμών της Βουλής όπου κλήθηκε και ο πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ. Ζαμπίρας.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Νούλης έδωσε εντολή στην Κρατική Ασφάλεια να προχωρήσει άμεσα στην εξέταση μαρτύρων και διέταξε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στις τηλεφωνικές γραμμές του ΚΚΕ, ζητώντας να διενεργηθεί από ειδικούς του ΟΤΕ και της ΑΔΑΕ. Από την έρευνα που ακολούθησε από την ΑΔΑΕ αλλά και από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. που διαθέτει όλα τα τεχνικά μέσα εξακρίβωσης, δεν προέκυψαν στοιχεία ενώ, σύμφωνα με το πόρισμα της ΑΔΑΕ, «από την ανάλυση των εισερχόμενων κλήσεων με απόκρυψη προς τους τηλεφωνικούς αριθμούς των γραφείων του ΚΚΕ κατά τα επίμαχα χρονικά διαστήματα, το σύνολο αυτών προέρχεται από πλήθος αριθμών με 13 διαφορετικά διεθνή προθέματα, γεγονός που ενισχύει την ένδειξη ότι έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνική της παραποίησης προέλευσης τηλεφωνημάτων».

Από την ΑΔΑΕ «δεν διαπιστώθηκε παραβίαση του απορρήτου, ενώ η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προς εξακρίβωση των στοιχείων των χρηστών έδειξε παραποιημένη προέλευση τηλεφωνημάτων με συνέπεια ο εντοπισμός των καλούντων να είναι δυσχερής έως αδύνατος».

Από την ενδελεχή εισαγγελική έρευνα η οποία όδευε στο αρχείο το 2017 δεν στοιχειοθετήθηκε η παραμικρή εμπλοκή της ΕΥΠ ή άλλου κρατικού φορέα και δεν προέκυψε συγκεκριμένο στοιχείο που να οδηγεί στον ιδιώτη υποκλοπέα. Το ΚΚΕ ζήτησε στη συνέχεια με αφορμή και άλλα τέτοια περιστατικά να μείνει ανοιχτός ο φάκελος όπως και έγινε, χωρίς να υπάρξει όμως κάποιο αποτέλεσμα.

Σήμερα που διαπιστωμένα πλέον λειτούργησε και λειτουργεί (;) το παράνομο λογισμικό σε συνεργασία με τις «νόμιμες» υποκλοπές της ΕΥΠ Μητσοτάκη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ασχολείται με το ποιος έκανε τις διαρροές, ενώ η κυβέρνηση, που σε κάθε άλλη περίπτωση είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό θα είχε άμεσα παραιτηθεί, συνεχίζει τις διακοπές της με τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να σφυρίζουν αδιάφορα, παρά τις αποκαλύψεις που κάνουν (και) οι δικοί τους δημοσιογράφοι.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: