7.8.22

Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ...


Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια έχουν ήδη επιδοθεί σε ένα ανελέητο κυνήγι εύρεσης κατοικίας.

Με το κόστος των ενοικίων να βρίσκεται στα ύψη και... την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να καλπάζουν ο ευάλωτος πληθυσμός της χώρας πρόκειται να μείνει για μια ακόμα φορά ανυπεράσπιστος.

Την περίοδο Μάιος 2021-Μάιος 2022 το κόστος στέγασης (που περιλαμβάνει ενοίκιο ή δόση του στεγαστικού δανείου και πάγια έξοδα σπιτιού) αυξήθηκε κατά 36,1%, αποτελώντας με διαφορά την κατηγορία αγαθών και υπηρεσιών με τη μεγαλύτερη αύξηση, όπως καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, μέσα από τον υπολογισμό του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Προτού προχωρήσουμε, όμως, ας δούμε κάποια από τα απογοητευτικά δεδομένα που προέκυψαν από την πανελλαδική ποσοτική έρευνα που δημοσίευσε τον Ιούνιο το Eteron "Ενοίκια στα Ύψη: Ο λόγος στις ενοικιάστριες και τους ενοικιαστές".


47.8% δυσκολεύεται ή αδυνατεί να πληρώσει το ενοίκιο
42.3% έχει δει αυξήσεις στο ενοίκιο την τελευταία διετία
22.1% λαμβάνει επίδομα στέγασης
1/2 δίνει πάνω από 200 ευρώ για τα υπόλοιπα πάγια έξοδα κάθε μήνα (πχ. ρεύμα, θέρμανση)
1/4 δίνει πάνω από 300 ευρώ
76.9% τα βγάζει πέρα ίσα ίσα, κάνει περικοπές ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους
17.8% ζει όπως θέλει, χωρίς να αποταμιεύει
4% μπορεί και αποταμιεύει
83.1% το αποσχολεί πολύ και αρκετά το ζήτημα των ενοικίων σήμερα

ΠΟΥ ΚΥΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Στα 400-500 ευρώ κυμαίνονται οι τιμές για κατοικίες 40-60 τετραγωνικών στις περισσότερες φοιτητουπόλεις της χώρας με το ποσό να κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό τη στιγμή που ένα δυάρι σπάνια να μπορεί να υποστηρίξει πάνω από ένα άτομο. Οι τιμές αυτές αν συνυπολογιστούν τα πάγια μηνιαία έξοδα ενός νοικοκυριού, σημαίνει πως ένας φοιτητής χρειάζεται περίπου 600 ευρώ τον μήνα προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές στεγαστικές του ανάγκες. Αυτό, τη στιγμή που ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 713 ευρώ και που η πλειονότητα των νέων αδυνατεί να εργαστεί full time.

Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ
Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ
Φοιτητική κατοικία: Πιο ακριβή και δυσεύρετη από ποτέ

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...


Δεν υπάρχουν σχόλια: