16.8.22

Ώρα Κουκάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών...


Την πόρτα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, θα διαβεί τη Δευτέρα ο δημοσιογράφος Θάνος Κουκάκης, που έπεσε θύμα των «νόμιμων» –κατά το Μαξίμου– υποκλοπών.

Σημειώνεται ότι η κλήση προς τον δημοσιογράφο ήρθε μόλις την περασμένη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι από τον Απρίλιο έχει προχωρήσει στην καταγγελία για παρακολούθησή του από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, επί 2,5 μήνες (20 Ιουνίου - 12 Αυγούστου 2020), την... περίοδο που ερευνούσε υποθέσεις Ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών.

Ο δημοσιογράφος, που έχει ζητήσει δημοσίως από τον εισαγγελικό λειτουργό να προβεί σε μια σειρά από απαραίτητες και επείγουσες ενέργειες για τη διερεύνηση της υπόθεσης, δήλωσε στην «Εφημερίδα των Συντακτών-Σαββατοκύριακο» ότι θεωρεί πως θα προκύψουν σημαντικά στοιχεία εάν διεξαχθεί πλήρης εισαγγελικός έλεγχος για το λογισμικό Predator στην εταιρεία Intellexa και στην εταιρεία Krikel.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή η κατάθεση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου, με αφορμή μια ανάρτησή του περί παρακολούθησης του σημερινού πρωθυπουργού από ιδιώτη το 2018: μια κλήση που προκάλεσε αίσθηση, καθώς η έρευνα ξεκίνησε από αυτό το σημείο, παρά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις που υπάρχουν σήμερα.

Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι οι μέχρι πρόσφατα συνεργάτες του πρωθυπουργού (κ. Δημητριάδης και κ. Κοντολέων) δεν έχουν κληθεί από κάποια Αρχή να δώσουν εξηγήσεις, αλλά ούτε οι εταιρείες που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση (και κυρίως η Intellexa) έχουν δεχτεί κάποια όχληση από τις Αρχές. 

Πρωθυπουργός υπό ασφυκτική πίεση

Η κατάθεση Κουκάκη έρχεται εν μέσω συνεχών εξελίξεων αλλά και πίεσης από την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση που βρίσκεται σε δεινή θέση. Στο στόχαστρο βρίσκεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αφού ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις δύο στενών συνεργατών του, επιχείρησε να πείσει πως ο ίδιος είναι αμέτοχος των όσων έγιναν –αν και στο επιτελικό κράτος της Ν.Δ., η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο Μαξίμου. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να σταθεί πουθενά: στο εσωτερικό, παρά τη σταθερή στήριξη των φιλικών προς την κυβέρνηση μέσων ενημέρωσης, έχει πρόβλημα, το οποίο μάλιστα ξεκινά από το εσωτερικό του κόμματός του, το οποίο βράζει. Στο εξωτερικό, η λέξη «ρεζίλι» μάς περιγράφει απόλυτα, ειδικά από τη στιγμή που κάποιοι στο Μαξίμου είχαν τη φαεινή ιδέα να εμπλέξουν ξένες χώρες στις προσωπικές τους στρατηγικές και μεθοδεύσεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Υπενθυμίζεται ότι στις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ημερών περιλαμβάνονται δημοσιεύματα με πληροφορίες για παρακολουθήσεις κι άλλων πολιτικών, για το Predator που πιθανότατα «δεν αγοράστηκε αλλά νοικιάστηκε», για την ΕΥΠ και μικρό αριθμό προσώπων που φέρεται να έκαναν χρήση του λογισμικού έναντι αντιτίμου αλλά και για σύνδεση της Υπηρεσίας με τον Ισραηλινό Ταλ Ντίλιαν. 

Μεταξύ άλλων, η «Καθημερινή» δημοσίευσε πληροφορίες για παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών τουλάχιστον 7-8 πολιτικών από την ΕΥΠ μέσω «νόμιμης» επισύνδεσης, οι οποίες για να διαπιστωθούν θα πρέπει οι αρμόδιοι να προχωρήσουν σε αναδρομική έρευνα επί των διατάξεων άρσης απορρήτου της Υπηρεσίας. Επίσης, το news247 αναφερόμενο στη σύνδεση της ΕΥΠ με τον Ταλ Ντίλιαν, αποκάλυψε πως η ιταλική εταιρεία RCS, επίσημος προμηθευτής της ΕΥΠ, φέρεται να οδηγεί διά της τεθλασμένης ξανά στον Ισραηλινό  ιδιοκτήτη της εταιρείας INTELLEXA που εμπορεύεται το Predator, με το οποίο παγιδεύτηκε το τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη κι επιχειρήθηκε να συμβεί το ίδιο με το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: