14.8.22

Κυρώσεις στη ρωσική πυρηνική βιομηχανία...


... ζητά ο Ζελένσκι με αιχμή τη Ζαπορίζια...

Συνεχίζεται η ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας με αφορμή τα πολλαπλά επεισόδια βομβαρδισμού  στον ουκρανικό πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, τον οποίο έχουν καταλάβει από την πρώτη περίοδο του πολέμου ρωσικά στρατεύματα. 

Η... Ουκρανία κάνει λόγο για ρώσους στρατιώτες που ανοίγουν πυρ εναντίον του πυρηνικού σταθμού ή τον χρησιμοποιούν ως βάση από την οποία ανοίγουν πυρ, την ώρα που οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7), φοβούμενες μια πυρηνική καταστροφή, καλούν τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της από το σταθμό.

«Κάθε ρώσος στρατιώτης που είτε πυροβολεί εναντίον του σταθμού είτε πυροβολεί χρησιμοποιώντας τον σταθμό για κάλυψη, πρέπει να καταλάβει ότι γίνεται ειδικός στόχος για τους πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών μας, για τις ειδικές υπηρεσίες μας, για το στρατό μας», δήλωσε κατά το πιο πρόσφατο τηλεοπτικό του διάγγελμα, το βράδυ του Σαββάτου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αξίωσε να υπάρξει «σκληρή αντίδραση» από τη Δύση, καλώντας τη να επιβάλει κυρώσεις στην πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες, επανέλαβε ισχυρισμούς ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το σταθμό για πυρηνικό εκβιασμό. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί το εργοστάσιο αυτό στη νότια Ουκρανία για να τρομοκρατήσει τον κόσμο και να εκβιάσει την ουκρανική πολιτική ηγεσία και όλο τον πλανήτη», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ζελένσκι και κατηγόρησε τα ρωσικά στρατεύματα ότι χρησιμοποιούν την εγκατάσταση στη Ζαπορίζια ως οχυρό και βάλλουν από εκεί εναντίον της Νικόπολης και της Μάργανετς, στην άλλη όχθη του Δνείπερου ποταμού.

Προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων «αυξάνει τη ραδιενεργή απειλή για την Ευρώπη σε επίπεδο που δεν υπήρχε ούτε καν στις πιο δύσκολες στιγμές (...) του ψυχρού πολέμου».

Ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντόλιακ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «πλήττει το τμήμα του πυρηνικού σταθμού στο οποίο παράγεται η ενέργεια που τροφοδοτεί τη νότια Ουκρανία».

«Ο στόχος είναι να μας αποσυνδέσουν (από το σταθμό) και να κατηγορήσουν γι' αυτό τον ουκρανικό στρατό», έγραψε ο Ποντόλιακ στο Twitter.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), ο οποίος επιδιώκει να επιθεωρήσει το σταθμό, έχει προειδοποιήσει για μια πυρηνική καταστροφή, αν δεν σταματήσουν τα πυρά. Πυρηνικοί εμπειρογνώμονες εκφράζουν φόβους ότι οι μάχες μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στους χώρους αποθήκευσης των χρησιμοποιημένων ράβδων πυρηνικού καυσίμου ή στους αντιδραστήρες.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει ζητήσει να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από την πυρηνική εγκατάσταση στη Ζαπορίζια, την οποία εξακολουθούν να λειτουργούν ουκρανοί τεχνικοί.

Η Ρωσία, χώρα που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, κατασκευάζει πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς σε διάφορες χώρες.


Οι τελευταίες εξελίξεις

Έκρηξη ακούστηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της Μελιτόπολης, ανάρτησε στο Telegram ο δήμαρχος της πόλης, Ιβάν Φεντόροφ: «Περιμένουμε καλά νέα για τις ρωσικές απώλειες», πρόσθεσε. Η Μελιτόπολη, η οποία βρίσκεται ανατολικά του ποταμού Ντνίπρο και βορειοανατολικά της χερσονήσου της Κριμαίας, τελεί από τον Μάρτιο υπό ρωσική κατοχή.
Οι δύο κύριες οδικές γέφυρες που παρέχουν πρόσβαση στον θύλακα των ρωσικών κατεχόμενων εδαφών στη δυτική όχθη του Ντνίπρο στην περιοχή της Χερσώνας είναι πλέον πιθανότατα εκτός χρήσης για τους σκοπούς του σημαντικού ρωσικού στρατιωτικού ανεφοδιασμού, ανακοίνωσε το Σάββατο η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου να περιγράφει την εξέλιξη ως βασική απώλεια για τους Ρώσους.

Ο αριθμός των θανάτων μετά από μια ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κραματόρσκ, στην περιοχή του Ντοντέτσκ, αυξήθηκε σε τρία, αναφέρει η Kyiv Post, επικαλούμενη μια αναφορά της Ukrinform που δίνει ως πηγή τον δήμαρχο της πόλης, Ολεξάντρ Χοντσαρένκο.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ανησυχούν για τις αναφορές για Βρετανούς, Σουηδούς και Κροάτες υπηκόους που κατηγορούνται από «παράνομες αρχές» στην ανατολική Ουκρανία. «Η Ρωσία και οι πληρεξούσιοί της έχουν υποχρέωση να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος και της προστασίας που παρέχεται στους αιχμαλώτους πολέμου», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι ενδεχόμενη τοποθέτησή της στη λίστα του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τους κρατικούς χορηγούς της τρομοκρατίας θα μπορούσε να είναι ένα διπλωματικό «σημείο χωρίς επιστροφή» και να προκαλέσει πλήρη κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο ουκρανικός στρατός φέρεται να κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, καθώς και τέσσερα ρωσικά drones, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το Χάρκοβο τη νύχτα του Σαββάτου, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Όλεχ Συνεχούμποβ στην εθνική τηλεόραση. Είπε ότι δεν υπήρξαν θύματα, αλλά ένας πύραυλος κατέστρεψε ένα τεχνικό κολέγιο, ενώ ο άλλος έπεσε σε κατοικημένη περιοχή, όπως ανέφερε το Reuters.
Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ δήλωσε το Σάββατο ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει μόνο με την επιστροφή της χερσονήσου της Κριμαίας και την τιμωρία των Ρώσων ηγετών που διέταξαν τη στρατιωτική εισβολή.
Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο του Πίσκι, ενός χωριού στα περίχωρα της περιοχής του Ντόνετσκ, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Σάββατο το Interfax, που επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας είπε αργότερα ότι οι «σκληρές μάχες» συνεχίστηκαν στο χωριό.
Ο υπουργός Υγείας της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές ότι διαπράττουν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας εμποδίζοντας την πρόσβαση σε φθηνά φάρμακα και σε νοσοκομεία στις κατεχόμενες περιοχές.
Η Εσθονή πρωθυπουργός, Κάγια Κάλλας διαμαρτυρήθηκε ξανά για το γεγονός ότι η έλλειψη ολοκληρωμένων ταξιδιωτικών περιορισμών στη ζώνη Σένγκεν για τους Ρώσους επιβαρύνει «άδικα» τις χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία, επαναλαμβάνοντας εκκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει απαγόρευση βίζας για τους Ρώσους υπηκόους.


Πηγή: TheGuardian







Δεν υπάρχουν σχόλια: