13.8.22

Ενας «γιος» στη θέση του «ανιψιού»...


Δημήτρης Ψαρράς

Tο ισχυρό προσωπικό χαρτί του νέου «Προσωπάρχη» του μεγάρου Μαξίμου είναι ένα: ότι πρόκειται για τον γιο του Αγγελου Μπρατάκου (1935-2021), ο οποίος διατέλεσε γενικός διευθυντής της Ν.Δ. και υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Δεν ξαφνιάστηκε κανείς με... την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να τοποθετήσει πριν από μία βδομάδα στη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού τον Γιάννη Μπρατάκο ως αντικαταστάτη του αποπεμφθέντος Γρηγόρη Δημητριάδη. Είναι κοινό μυστικό ότι οι δυο τους συνεργάζονταν στενά τον τελευταίο καιρό, καθώς και ότι λειτουργούσαν άτυπα ως οι δύο βασικοί εξ απορρήτων σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη.

Και μπορεί τα πιο σκληρά μέσα ενημέρωσης της Δεξιάς να υποδέχτηκαν τον διορισμό Μπρατάκου περιλαμβάνοντας στους ύμνους για το βιογραφικό του τον χαρακτηρισμό «αυτοδημιούργητος», αλλά βέβαια δεν είναι δύσκολο να πληροφορηθεί κανείς ότι το ισχυρό προσωπικό χαρτί του νέου «Προσωπάρχη» του μεγάρου Μαξίμου είναι ένα: ότι πρόκειται για τον γιο του Αγγελου Μπρατάκου (1935-2021), ο οποίος διατέλεσε γενικός διευθυντής της Ν.Δ. και υπήρξε στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, τη μέρα της κηδείας του Αγγελου Μπρατάκου, εκδηλώθηκε αυτός ο στενός δεσμός Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιάννη Μπρατάκου και Γρηγόρη Δημητριάδη. Τον περιέγραψε με ανάρτησή του στο twitter ο κ. Δημητριάδης: «Αποχαιρετούμε με αγάπη τον Αγγελο Μπρατάκο, την “ιστορία της Νέας Δημοκρατίας”. Θα τον θυμάμαι ως έναν εκ των στενότερων και πιο αγαπημένων συνεργατών του παππού μου. Τιμή δική μου ο Γιάννης να είναι φίλος μου και ξεχωριστός μας συνεργάτης».
Ο χαρακτηρισμός του ιστορικού στελέχους του κόμματος «ιστορία της Ν.Δ.» αναφερόταν βέβαια στο βασικό βιβλίο που έχει συγγράψει ο Αγγελος Μπρατάκος («Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας», εκδ. Λιβάνη, Αθήνα 2002), το οποίο θεωρείται σήμερα επίσημο κομματικό εγχειρίδιο. Αλλά και η προσωπική πολιτική διαδρομή του πατέρα Μπρατάκου ταιριάζει εξαιρετικά με τον χαρακτήρα που έχει προσδώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κόμμα του, προσδίδοντας σ’ αυτό όλα τα στοιχεία του «ακραίου κέντρου» που είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά δεν πρόφτασε να υλοποιήσει.

Ο Αγγελος Μπρατάκος υπήρξε πριν από τη δικτατορία ηγετικό στέλεχος της παρακρατικής ΕΚΟΦ μαζί με ορισμένα άλλα στελέχη που σταδιοδρόμησαν μετά τη Μεταπολίτευση στη Ν.Δ. Την περίοδο της δικτατορίας απέφυγε να ταυτιστεί με το καθεστώς, όπως άλλοι ομοϊδεάτες του, αλλά δεν έπαψε να εμπνέεται από τις ιδέες της ΕΚΟΦ, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι ήταν ένας από τους τελευταίους βουλευτές της Ν.Δ. που συνέχιζε να παραβρίσκεται στις γιορτές μίσους στου Μακρυγιάννη. Στις εκδηλώσεις λ.χ. του 1999 για τα «Δεκεμβριανά» συμμετείχε μαζί με τον Απόστολο Ανδρεουλάκο, τον Βύρωνα Πολύδωρα, τον Γιώργο Καρατζαφέρη, τον Αλέξανδρο Παπαδόγγονα και τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, οι οποίοι είχαν γίνει δεκτοί με χειροκροτήματα από μερικές εκατοντάδες ακροδεξιών, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο πρώην δικτάτορας Στυλιανός Παττακός.

Ο Αγγελος Μπρατάκος, ο οποίος επί Μητσοτάκη διατέλεσε υφυπουργός Εσωτερικών και στη συνέχεια ανέλαβε την αναδιοργάνωση του κόμματος, ήταν εκείνος που από το βήμα της Βουλής αποκάλεσε «φαύλο» το νομοσχέδιο Πεπονή (ΑΣΕΠ), τη νομοθετική δηλαδή πρωτοβουλία της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου το 1994 που θεωρείται εκσυγχρονιστική τομή για τους διορισμούς στο Δημόσιο. Γνωρίζουμε σήμερα ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η αλλοίωση του εμβληματικού νόμου και η επαναφορά του ρουσφετιού.

Ο Γιάννης Μπρατάκος συνεχίζει αυτή την παράδοση του πατέρα του. Παρουσιάζεται βέβαια ως εκσυγχρονιστής, μοντέρνος, εξοικειωμένος με την ψηφιακή εποχή, αλλά το κόμμα, το οποίο είχε αναλάβει να διοικήσει από το 2019, διαθέτει ήδη όλα τα χαρακτηριστικά που περιέγραφε ο πατέρας του όταν απέδιδε την ήττα της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ το 1981 στη μετριοπάθεια του Γεωργίου Ράλλη: «Η ήπια τακτική της Ν.Δ. οδήγησε στην αποθράσυνση του ΠΑΣΟΚ και τροφοδότησε, αντί να περιστείλει, την επιθετικότητά του» («Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας», σ. 326).

Στον επίσημο ιστότοπο της Ν.Δ. καταγράφεται ότι «τον Ιανουάριο του 2019, με απόφαση του Προέδρου της Ν.Δ. ανέλαβε τη Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων του κόμματος» με αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων, «τη διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία με τις υγιείς παραγωγικές τάξεις». Προφανώς υπάρχουν και «μη υγιείς» παραγωγικές τάξεις που μένουν απέξω.

Ακολούθησε αμέσως μετά την επικράτηση της Ν.Δ. ο διορισμός του ως γενικού διευθυντή του κόμματος. Μ’ αυτή την ιδιότητα είχε κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση δύο συνεδρίων του κόμματος μαζί με τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Στο 13ο Συνέδριο (29.11-1.12.2019) ο κ. Μπρατάκος μίλησε για ένα συνέδριο «φιλικό στο περιβάλλον» και «smoke free», ενώ κάτω από τα χειροκροτήματα των συνέδρων δήλωσε ότι «προχωρήσαμε στην πιστοποίηση του κόμματός μας κατά το πρότυπο ISO 9001:2015» και επέμεινε περήφανος ότι «αυτή τη στιγμή, λοιπόν, η Ν.Δ. είναι το πρώτο πανευρωπαϊκά κόμμα που έχει πιστοποίηση για τις διοικητικές, οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες του». Μια πραγματική ομολογία ότι οι περί τον κ. Μητσοτάκη αντιμετωπίζουν το κόμμα τους ως ακόμα μία «επιχείρηση», λησμονώντας βέβαια ότι πρόκειται για μια καταχρεωμένη «προβληματική».

Οσο για το 14ο Συνέδριο (6-8.5.2022), που συντόνισαν οι Δημητριάδης - Μπρατάκος, αυτό κατέληξε σε πραγματική φάρσα, αφού είχε προλάβει ο κ. Μητσοτάκης να διορίσει τον νέο γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής.

Παράλληλα με τον ρόλο του στο κόμμα είχε προωθηθεί από τον κ. Μητσοτάκη στη θέση του προέδρου του ΕΒΕΑ και με αυτή την ιδιότητα εκθείαζε κάθε απόφαση του πρωθυπουργού, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τους ύμνους για την επιδότηση-φιάσκο των λογαριασμών ηλεκτρικού. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση τον περασμένο Φεβρουάριο υπέδειξε τον κ. Μπρατάκο ως υπεύθυνο για μια «κίνηση πραξικοπηματικού χαρακτήρα, μεθοδευμένη από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας».

Ο διάδοχος λοιπόν του κ. Δημητριάδη είναι ισάξιος του προκατόχου του.

Γιατί τον επιλέξαμε

Ο διορισμός του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αντικαταστάτη του Γρηγόρη Δημητριάδη μαρτυρά την πρόθεση του πρωθυπουργού να συνεχίσει τις ίδιες μεθόδους διοίκησης στο μέγαρο Μαξίμου και στην ΕΥΠ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: