13.8.22

Ο ΠΟΥ σχεδιάζει να μετονομάσει την ευλογιά των πιθήκων...


... λόγω ανησυχιών για στιγματισμό...

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε γνωστό ότι διοργανώνει ένα ανοιχτό φόρουμ για να μετονομάσει την ασθένεια της ευλογιάς των πιθήκων, αφού ορισμένοι επικριτές εξέφρασαν ανησυχίες ότι το όνομα θα μπορούσε να είναι υποτιμητικό ή να έχει ρατσιστική χροιά.

Σε... σημερινή ανακοίνωσή της, η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ είπε ότι μετονόμασε επίσης δύο τύπους του ιού, χρησιμοποιώντας λατινικούς αριθμούς αντί για γεωγραφικές περιοχές, για να αποφύγει τον στιγματισμό. 


Ο ΠΟΥ είπε ότι η απόφαση λήφθηκε μετά από μια συνάντηση επιστημόνων αυτή την εβδομάδα και σύμφωνα με τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές για την ονομασία ασθενειών, οι οποίες στοχεύουν στην «αποφυγή πρόκλησης προσβολής σε οποιαδήποτε πολιτιστική, κοινωνική, εθνική, περιφερειακή, επαγγελματική ή εθνοτική ομάδα και να ελαχιστοποιήσει τον αρνητικό αντίκτυπο στο εμπόριο, τα ταξίδια, τον τουρισμό ή την καλή διαβίωση των ζώων».

Πολλές άλλες ασθένειες, όπως η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ο ιός Marburg, η ισπανική γρίπη και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής έχουν ονομαστεί από τις γεωγραφικές περιοχές όπου πρωτοεμφανίστηκαν ή εντοπίστηκαν. Ο ΠΟΥ δεν έχει προτείνει δημόσια να αλλάξει κανένα από αυτά τα ονόματα.

Η ευλογιά των πιθήκων ονομάστηκε έτσι για πρώτη φορά το 1958.

Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 31.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως από τον Μάιο, με την πλειονότητα αυτών εκτός Αφρικής. Η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Αφρικής για δεκαετίες και ήταν γνωστό ότι πυροδότησε μεγάλα ξεσπάσματα πέρα ​​από την αφρικανική ήπειρο μέχρι τον Μάιο.

Ο ΠΟΥ κήρυξε την παγκόσμια εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων ως διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Ιούλιο και οι ΗΠΑ κήρυξαν τη δική τους επιδημία ως κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Εκτός Αφρικής, το 98% των κρουσμάτων αφορά άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Με περιορισμένο μόνο παγκόσμιο απόθεμα εμβολίων, οι αρχές αγωνίζονται να σταματήσουν την ευλογιά των πιθήκων προτού εδραιωθεί ως νέα ασθένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: