15.8.22

Νομιμοποίηση της εκτροπής με εισαγγελική έγκριση...


Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, δημοσιογράφων αλλά και πολιτών προκάλεσαν συζήτηση γύρω από τη νομιμότητα της πρακτικής αυτής. Είναι γεγονός ότι στην ΕΥΠ έχει αποσπαστεί εισαγγελέας και συγκεκριμένα η εισαγγελέας εφετών Βασιλική Βλάχου, η οποία με την υπογραφή της νομιμοποιεί την παρακολούθηση οποιουδήποτε πολίτη για... λόγους εθνικής ασφάλειας. Είναι όμως αυτός ο ρόλος της; 

Η απάντηση είναι σαφής: όχι. Ο εκάστοτε αποσπασμένος στην ΕΥΠ εισαγγελέας αναλαμβάνει το έργο του ελέγχου της νομιμότητας ενός αιτήματος παρακολούθησης το οποίο καταθέτει η ΕΥΠ ή άλλη υπηρεσία του κράτους. Δουλειά της εισαγγελέα Βλάχου δηλαδή δεν είναι να υπογράφει τυπικά κάθε, ή σχεδόν κάθε, αίτημα για παρακολούθηση, νομιμοποιώντας εκ των προτέρων και χωρίς έλεγχο τις πρακτικές του κράτους ή των μυστικών υπηρεσιών, αλλά να ελέγχει επί της ουσίας αν το αίτημα που έχει κατατεθεί είναι νόμιμο και αν πρέπει πράγματι να γίνει η παρακολούθηση.

Ο σχετικός νόμος αναφέρει ότι η αίτηση άρσης του απορρήτου υποβάλλεται προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος και αποφασίζει για την άρση ή όχι του απορρήτου. Είναι σαφές δηλαδή ότι δουλειά του εποπτεύοντος την ΕΥΠ εισαγγελέα δεν είναι να διεκπεραιώνει τα αιτήματα παρακολούθησης των πολιτών, νομιμοποιώντας όσους ακόμη και με ιδιοτελείς σκοπούς επιλέγουν να άρουν το τηλεφωνικό απόρρητο κάποιου, αλλά να τα αξιολογεί και να κρίνει αν πράγματι πρέπει κάποιος να μπει στο μικροσκόπιο των μυστικών υπηρεσιών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η κ. Βλάχου, η οποία τοποθετήθηκε επόπτρια της ΕΥΠ τον Μάιο του 2020, υπέγραψε περίπου 13.000 αιτήσεις παρακολούθησης πολιτών την πρώτη χρονιά της απόσπασής της στις μυστικές υπηρεσίες και πάνω από 15.000 αιτήσεις τη δεύτερη χρονιά, δηλαδή το 2021. Ο αριθμός είναι πραγματικά μεγάλος και αυξημένος κατά πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ είναι άγνωστο πόσες σχετικές αιτήσεις έχει απορρίψει. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι ο αριθμός όσων αιτημάτων καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων είναι μικρός και πιθανόν δεν ξεπερνάει ούτε το 3% επί του συνόλου.

Δεδομένων των παραπάνω, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: είτε η κ. Βλάχου έκανε τον απαιτούμενο έλεγχο στα αιτήματα που της κατατέθηκαν και έκρινε ότι καλώς παρακολουθούνται τόσο πολλές χιλιάδες πολιτών, πράγμα το οποίο όπως εξηγούμε είναι αδύνατον να συνέβη, είτε, ως μη όφειλε, διεκπεραίωσε τα αιτήματα υπογράφοντας άκριτα ό,τι της ζητούσε η ΕΥΠ ή κάποια άλλη κρατική υπηρεσία. Μόνο που αν συνέβη κάτι τέτοιο, τότε η εισαγγελέας δεν συνέβαλε στην τήρηση της νομιμότητας αλλά την παραβίασε...

Διαβάστε περισσότερα στο documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: