10.8.22

Ιδού η Ρόδος, κ. πρωθυπουργέ!...


Μπορεί να μην ομολόγησε ο κ. Μητσοτάκης τις προσωπικές του ευθύνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών και να έριξε όλες τις ευθύνες στους δύο στενούς προσωπικούς του συνεργάτες, αλλά αναγκάστηκε να εξαγγείλει αλλαγές στην ΕΥΠ.

Ανακοίνωσε προχθές κάποια «πεδία αλλαγών» στον τρόπο που λειτουργούν οι μυστικές υπηρεσίες, αλλά ειδικά για τις υποκλοπές σε... τηλέφωνα «πολιτικών προσώπων» ανέφερε μόνο μια ομιχλώδη «θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων».

Και ήρθε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να διαγράψει ακόμα κι αυτή τη «θωράκιση», λέγοντας ειρωνικά ότι το θεσμικό πλαίσιο «δεν εξαιρεί κανέναν, είτε πολιτικό, είτε δημοσιογράφο, είτε γεωπόνο, είτε γιατρό, είτε ηθοποιό, είτε τεχνίτη», και περιορίστηκε στο ότι «ενδεχομένως χρειάζεται ένα παραπάνω φίλτρο».

Κακά τα ψέματα. Είναι σαφές ότι το επιτελικό (παρα)κράτος του κ. Μητσοτάκη δεν έχει καμιά διάθεση να αλλάξει τίποτα στον τρόπο που οργανώνονται οι παρακολουθήσεις πολιτικών στελεχών, δημοσιογράφων και άλλων ανεπιθύμητων, ακόμα και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Αν είχε την παραμικρή σχετική πρόθεση, θα αρκούσε μια απλή κίνηση: να καταργήσει σήμερα κιόλας μια διάταξη που ο ίδιος πέρασε σε άσχετο νομοσχέδιο τον Μάρτιο του 2021, εν μέσω περιορισμών λόγω πανδημίας.

Με το άρθρο 87 του ν. 4790/2021 καταργήθηκε η αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ να γνωστοποιεί σε θιγόμενους ότι έχουν υποστεί «νόμιμη παρακολούθηση», μετά τη λήξη του μέτρου άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών τους, εάν το μέτρο εναντίον τους είχε ληφθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αντίθετα, μπορούν να το πληροφορούνται μόνο όσοι υπέστησαν παρακολούθηση για σοβαρά εγκλήματα!

Σήμερα καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο θεσπίστηκε αυτή η διάταξη, παρά το γεγονός ότι παραβιάζει κατάφωρα την ΕΣΔΑ, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ. Και όσο παραμένει σε ισχύ, ο όποιος Κοντολέων, Δημητριάδης και Μητσοτάκης του μέλλοντος θα είναι ελεύθεροι να διοικούν μέσω «νόμιμων επισυνδέσεων».

Η σημαντικότερη ασφαλιστική δικλίδα για τον δημοκρατικό έλεγχο της ΕΥΠ είναι η δυνατότητα όσων έχουν θιγεί άδικα από τις υπερεξουσίες της μυστικής υπηρεσίας να διεκδικήσουν τη δικαίωσή τους, έστω εκ των υστέρων. Ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης τούς στέρησε αυτή τη δυνατότητα το 2021 και τώρα δεν σκέφτεται βέβαια να την αποκαταστήσει είναι απολύτως ενδεικτικός για το πώς έχει στήσει την ΕΥΠ ως παραμάγαζο των υπογείων του Μαξίμου...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: