9.8.22

Η αλήθεια της δημοκρατίας απέναντι στην αλαζονεία της εξουσίας...


Δημήτρης Μάντζος*

Από την πρώτη ημέρα ανάδειξης της διπλής παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του, ο Ν. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζητά με απολύτως θεσμικό και διαφανή τρόπο να πέσει άπλετο φως. Να μη μείνει τίποτε στη σκιά. 

Ποιος, γιατί και με ποιο σκεπτικό παραβίασε την ιδιωτικότητά του και προσέβαλε τον πολιτικό του ρόλο; Από την πρώτη ημέρα, τόσο σε... επίπεδο νομικό όσο και σε επίπεδο πολιτικό, το κόμμα του οποίου ο ίδιος ο αρχηγός -ούτε λίγο ούτε πολύ- παρακολουθήθηκε από τις ίδιες τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας του (!) κινήθηκε με ανεπιφύλακτη θεσμική συνέπεια και αξιοπρέπεια. Η κυβέρνηση και η Ν.Δ. τι έκαναν; Αξίζει να θυμηθούμε.

Πρώτα η μηνυτήρια αναφορά αντιμετωπίστηκε με θυμηδία, στη συνέχεια, δε, καταβλήθηκε φιλότιμη προσπάθεια από βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. -με την υποστήριξη μερίδας της αρθρογραφίας- να πειστούμε ότι όλα είναι business as usual, ότι όλοι παρακολουθούνται, ότι κάπου φταίει και το θύμα και ότι εν τέλει μάλλον υπερβάλλει ο κ. Ανδρουλάκης με την… προσφυγή στη Δικαιοσύνη! Η πιστοποίηση της παρακολούθησης από την ΕΥΠ δεν άλλαξε τα σαθρά επιχειρήματα της κυβέρνησης. Non papers του Μαξίμου διακίνησαν σενάρια διπλωματικού θρίλερ που εξέθεσαν τη χώρα διεθνώς, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να διασπείρουν συκοφαντικές ανακρίβειες με στόχο να εκφοβίσουν και να εκβιάσουν.

Το «διάγγελμα» του πρωθυπουργού ήρθε ως «κορωνίδα» σε όλη αυτήν την ντροπιαστική για τη δημοκρατία μας διαχείριση μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης. Ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε ότι γνωρίζει τι έκανε η ΕΥΠ που ο ίδιος, τρία χρόνια πριν, υπήγαγε στο γραφείο του και την «προίκισε» με τον ακατάλληλο διοικητή της προσωπικής του επιλογής. Αναρωτιέμαι, τι περισσότερο θα έπρεπε να έχει κάνει ο κ. πρωθυπουργός για να γνωρίζει; 

Ισως να είχε αναλάβει ο ίδιος διοικητής;! Μετά μια τριετία αδιαφάνειας και ανεπάρκειας, υποσχέθηκε «θεσμική θωράκιση». Είναι, όμως, πολύ αργά για ασκήσεις δημοκρατίας και μάλιστα από ποιον; Την κυβέρνηση της υπερσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων, των κλειστών κλαμπ εξουσίας, του ελιτισμού; Δεν ήταν λοιπόν «νόμιμο λάθος» η παραβίαση των δικαιωμάτων του Ν. Ανδρουλάκη, ήταν καταπάτηση του Συντάγματος. Δεν ήταν «ολίσθημα», ήταν διολίσθηση σε μια ανελεύθερη εκδοχή του «φιλελευθερισμού α λα Ν.Δ.».

Οι συγκρίσεις είναι πλέον συντριπτικές. Και τα συμπεράσματα καθηλωτικά. Η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη παίρνει αμετάκλητο «διαζύγιο» από τους πολίτες που έχουν επίγνωση και συνείδηση της ελευθερίας, των δικαιωμάτων τους, των θεσμών, των ορίων της κάθε εξουσίας. Τυφλωμένη από την αλαζονεία της ισχύος, οχυρωμένη στο αίσθημα ατιμωρησίας που καλλιέργησε γύρω της, χάνει οριστικά οποιαδήποτε αναφορά στο κράτος δικαίου, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων, στον πολιτικό φιλελευθερισμό. 

Ταυτίζεται με αυτό που επέκρινε ως απαξίωση των θεσμών επί ΣΥΡΙΖΑ. Δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, της αδιαφάνειας, των υπόγειων διαδρομών. Εκείνο που τεχνηέντως απέκρυψε τα προηγούμενα χρόνια για να υπηρετήσει, εφήμερα και μικρόνοα, το αφήγημα μιας «νέας κανονικότητας».

Τώρα είναι η ώρα της πραγματικής Αλλαγής Πολιτικού Παραδείγματος. Ημέρα την ημέρα, ώρα την ώρα, η αλήθεια νικά την αλαζονεία. Απέναντι στις παρακρατικές μεθόδους επιμένουμε στον δρόμο της θεσμικής ακεραιότητας. Στα αβάσιμα και προκλητικά επιχειρήματα του κ. πρωθυπουργού, απαντάμε με τη δύναμη του δικαίου. Στο «παιχνίδι σκιών» αντιπαραβάλλουμε το αίτημά μας για φως. Και εκεί, στη φωτεινή πλευρά, θα βρεθούμε όλοι οι δημοκράτες μαζί. Στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και των ελευθεριών μας.

*Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: