18.8.22

Ελαιώνας: Με ΜΑΤ και χημικά ξεκίνησε η εκκένωση...


... του καμπ προσφύγων στην Αθήνα (ΒΙΝΤΕΟ)...
υγουστιάτικα και μέσα στη νύχτα αποφάσισαν κυβέρνηση και δημοτική αρχή Μπακογιάννη να κλείσουν άλλον έναν ανοιχτό λογαριασμό μετά την «ανάπλαση» του Λόφου Στρέφη και την κατασκευή του σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. 


Ποντάροντας στο... ότι θα καταφέρουν να προχωρήσουν χωρίς μεγάλες αντιδράσεις, αφού η πόλη είναι άδεια, έστειλαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σήμερα Πέμπτη τα ξημερώματα στο καμπ προσφύγων του Ελαιώνα για να υλοποιήσουν την προειλημμένη απόφασή τους να κλείσουν τη μοναδική δομή του Δήμου Αθηναίων και αυτή στην οποία ζουν οι πιο ευάλωτες περιπτώσεις ανθρώπων (όπως επιζώσες/ώντες σεξουαλικής βίας, βασανιστηρίων και εμπορίας ανθρώπων, άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά ζητήματα, χρόνια νοσήματα και αναπηρίες, γυναίκες έγκυες μόνες ή/και με παιδιά, νεαρά άτομα σε κίνδυνο, ηλικιωμένα άτομα με απειλητικά για τη ζωή τους ιατρικά προβλήματα).

Έτσι, λίγο μετά τις 4 το πρωί, ΜΑΤ και ΕΚΑΜ πραγματοποίησαν βίαιη επιχείρηση εκκένωσης της δομής, όπως καταγγέλλει το Solidarity With Migrants.


Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, οι δυνάμεις καταστολής συγκρούστηκαν, με ξύλο και ρίψη χημικών, με ένα πλήθος προσφύγων, και αλληλέγγυων, μεταξύ των οποίων έγκυες γυναίκες και παιδιά, που αρνούνται να προχωρήσει η διαδικασία της εκκένωσης, η οποία αναμένεται να κρατήσει αρκετές εβδομάδες.


Σύμφωνα με το Solidarity With Migrants, τα ΜΑΤ κλώτσησαν μετανάστες και μετανάστριες που κάθονταν μπροστά από την πύλη της δομής, ενώ στη συνέχεια η επιχείρηση καταστολής συνεχίστηκε μέσα στο camp, όπου ακολούθησαν επεισόδια, πετροπόλεμος και κυνηγητό.


«Το αποτέλεσμα της επιχείρησης, παρά την κινητοποίηση μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων, ήταν απλώς η μεταφορά 30 μεταναστών που ''πείστηκαν'' να μετακινηθούν σε άλλα camps, στη συγκεκριμένη περίπτωση στο camp του Σχιστού» αναφέρει. Η ''συναίνεση'' αυτών των περίπου 30 ατόμων, που χρησιμοποιείται, κατά πάγια τακτική της διοίκησης και του Υπουργείου, ως μοχλός πίεσης, διαίρεσης και καταστολής του μπλοκ των μεταναστριών που αγωνίζεται,  αποσπάστηκε μετά από σωρεία απειλών και ψεμάτων από την διοίκηση του camp, σε ένα καθεστώς τρομοκρατίας και χωρίς καμία γραπτή εγγύηση για το πού ακριβώς  οι μετανάστριες τελικά θα μετακινηθούν» σημειώνει.


Υπενθυμίζεται ότι το κλείσιμο της δομής, ύστερα από έξι χρόνια λειτουργίας, έγινε γνωστό για πρώτη φορά από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις 23 Φεβρουαρίου 2022 κι επρόκειτο να γίνει πράξη στις 30 Μαΐου 2022. Κατά… σατανική σύμπτωση ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αποφάσισε να μην ανανεωθεί η σύμβαση παραχώρησης του οικοπέδου την ίδια περίοδο που προωθείται η διπλή ανάπλαση στην περιοχή, με την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού και τη διαμόρφωση των γύρω χώρων.

Κατόπιν αντιδράσεων και πιέσεων, αποφασίστηκε τελικά, η λειτουργία να παραταθεί μέχρι την ολοκλήρωση της σχολική περιόδου, καθώς δεκάδες παιδιά θα αναγκάζονταν να απομακρυνθούν από τα σχολεία τους στη μέση της σχολικής χρονιάς.

Ενώ όμως η δομή παρέμεινε ανοιχτή, απολύθηκε στις 30 Ιουνίου, ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων που αποτελούσαν το ψυχοκοινωνικό - νομικό προσωπικό και το προσωπικό παιδικής προστασίας που διαχειριζόταν το 95% των υποθέσεων/φακέλων των διαμενόντων. Έτσι, έπαψε πρακτικά η δομή να επιτελεί τον ρόλο της και οι 1.600 διαμένοντες συνολικά έχασαν τους ανθρώπους που τους βοηθούσαν να σταθούν στα πόδια τους από το 2016.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: