8.8.22

«Αυτό δεν είναι κράτος δικαίου...


Είμαστε σε τραγικό θεσμικό επίπεδο»...

«Είμαι συγκλονισμένος, έχω σοκαριστεί. Αυτό που ζούμε είναι τρομακτικό» είπε στο Κόκκινο ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης, σημειώνοντας ότι «αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Το ερώτημα είναι πόσοι άλλοι και ποιοι άλλοι παρακολουθούνταν».

«Το πιο συγκλονιστικό είναι ότι στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη όλο αυτό έγινε "νόμιμα" σύμφωνα με... τον κυβερνητικό χώρα. Αν το να παρακολουθείται ο αρχηγός του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος και επί οκτώ χρόνια ευρωβουλευτής, θεωρείται μια νόμιμη διαδικασία -ίσως λίγο "προβληματική"- τότε είμαστε μετεμεφυλιακό κράτος, που οι "αντεθνικώς σκεπτόμενοι" νομίμως παρακολουθούνταν. Και ο μακαρθισμός νόμιμος ήταν, με όρους εθνικής ασφαλείας παρακολουθούνταν όσοι το σύστημα θεωρούσε ότι συνιστούσαν απειλές» είπε χαρακτηριστικά.

«Έρχεται το ίδιο το κράτος, η εκτελεστική εξουσία, και λέει ότι δύνανται να δημιουργηθούν συνέργειες μηχανισμών και θεσμών που να καλύπτουν με νόμιμο τρόπο μια οργουελική κατάσταση».

Αναφερόμενος στα όσα ειπώθηκαν από τον Νίκο Ρωμανό, διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, και όσα διακινήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον Νίκο Ανδρουλάκη και τις εξηγήσεις που ο ίδιος πρέπει να δώσει για την παρακολούθησή του, ο Νίκος Μαραντζίδης είπε: «Είναι επιπέδου μαφίας, μια αθλιότητα που δείχνει και χαρακτηρίζει και το ποιόν των ανθρώπων που διακινούν τέτοιου είδους σχόλια».

«H χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε limbo ανάμεσα στη δημοκρατία και τη μη δημοκρατία. Είμαστε κάπου ανάμεσα. Αν οι δημοκρατικοί πολίτες, οι θεσμοί και η κοινωνία των πολιτών και το διεθνές περιβάλλον, άνθρωποι και θεσμοί στην Ευρώπη δεν κινητοποιηθούν τώρα, η χώρα θα περάσει στην κατάσταση της μη δημοκρατίας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε, δε, πως «έχουμε φύγει από τη σύγκριση με τον Ορμπάν, τώρα δεν είμαστε εκεί, έχουμε ξεπεράσει αυτή τη σύγκριση».

«Σε μια κανονική δημοκρατία, σε μια ομαλή κατάσταση, ένα τέτοιο γεγονός είτε γνωρίζει είτε δεν γνωρίζει ένας πρωθυπουργός, θα περίμενα να βγει να πει "αυτό είναι τρομακτικό, έκανα λάθη, υποτίμησα, δεν κατάλαβα κλπ". Ένας πρωθυπουργός που κάνει τέτοια λάθη, παραλείψεις λέει "παραιτούμαι". Και αυτό θα ήταν μια τιμητική πράξη και εγώ ως πολίτης θα πίστευα ότι η πράξη παραίτησης θα υποδήλωνε και το βαθμό κατανόησης του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στη χώρα» συνέχισε.

Επισήμανε όμως ότι «είμαστε σε ένα τραγικό θεσμικό επίπεδο. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται και λέει "κρίμα που παρακολουθούνται άνθρωποι, ευτυχώς που το βρήκαν δημοσιογράφοι" τότε η λέξη που ταιριάζει είναι "ντροπή". Κρίνεται ο βαθμός ευαισθησίας μας απέναντι στη δημοκρατία και το πόσο ειλικρινείς είμαστε κάθε Ιούλιο που βγάζουμε λόγους για την αποκατάσταση της δημοκρατίας».

«Είμαστε σε πολύ κρίσιμη φάση για τη χώρα» υπογράμμισε ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ και επισήμανε χαρακτηριστικά: «Θα το πω και στη γλώσσα που οι φιλελεύθεροι φίλοι του πρωθυπουργού ίσως καταλαβαίνουν: Δεν είναι δυνατόν ο κάθε Έλληνας πολίτης να πληρώνει με τους φόρους και το μόχθο του μηχανισμούς και υπηρεσίες που στο τέλος τον ξεφτιλίζουν, τον παρακολουθούν και δεν έχει καμία δυνατότητα να αμυνθεί σε αυτές τις υπηρεσίες στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, λες και ζούμε στον Ψυχρό Πόλεμο».

«Λέγαμε το αστυνομικό κράτος της δεκαετίας του ’50 και του ’60, πόσοι άνθρωποι τώρα απασχολούνται για να παρακολουθούνται 15 με 20 χιλιάδες άνθρωποι; Τι είδος κράτους δικαίου είναι αυτό; Θυμίζει αστυνομικό κράτος, αλλά κράτους δικαίου δεν είναι»...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: