10.8.22

ΣΥΡΙΖΑ: Πολιορκία Μητσοτάκη για την αποτροπή συγκάλυψης...


Με αιτήματα για έκτακτο άνοιγμα της Βουλής βομβάρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κυβέρνηση και πρόεδρο της Βουλής το προηγούμενο διήμερο και αμέσως μετά τη «διαγγελματική» δήλωση Μητσοτάκη, το μεσημέρι της Δευτέρας.

Κι αυτό διότι το επιτελείο της Κουμουνδούρου, πέρα από το ότι θεωρεί πως τίποτα δεν απαντήθηκε επί της ουσίας από τον πρωθυπουργό, διέγνωσε μια... προσπάθεια εκτόνωσης και υποβάθμισης του ζητήματος, αλλά και κατευνασμού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η προσπάθεια μάλλον δεν έπιασε τόπο, καθώς κανείς δεν έδειξε να πείθεται από τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε βεβαίως ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ωστόσο στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το Μαξίμου θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποβαθμίσει την υπόθεση και να την εμφανίσει σαν μια υπερβολική κραυγή της αντιπολίτευσης για λόγους μικροπολιτικούς, θα της αποδώσει – ήδη το κάνει – πρόθεση εργαλειοποίησης, ειδικά όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Αρχικώς, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να ανοίξει άμεσα η Βουλή ώστε να διεξαχθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις και η κυβέρνηση παίζοντας καθυστερήσεις παρέπεμψε ουσιαστικά το θέμα σε δύο εβδομάδες από τώρα, μετά τις 22 του μήνα.

Ακολούθως πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. (Κατρούγκαλος, Βούτσης, Λάππας, Ξανθόπουλος, Πολάκης) ζήτησαν χθες να συγκληθεί αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επικαλούμενοι σοβαρούς λόγους «κατεπείγοντος», τόσο «λόγω αυτού καθαυτού του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και μέσω του λογισμικού Predator, όσο και λόγω των προσπαθειών συγκάλυψής του από την κυβέρνηση».

Μάλιστα, στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής ζητούν να κληθούν σε ακρόαση στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστος Ράμμος, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, ο πρώην γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η εισαγγελέας αποσπασμένη στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου.

Βέβαια, δεν έχουν πολλές προσδοκίες, καθώς η εκτίμηση στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης δέχτηκε μόνο μία διαδικασία, αυτή της προ ημερησίας κι αυτή για μετά τις 22 Αυγούστου, «προφανώς για να κερδίσει χρόνο και να προσπαθήσει με τον προπαγανδιστικό του μηχανισμό να εξουδετερώσει τη “βόμβα”».

Αρχίζει το «ματς»

Έτσι τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην Ολομέλεια, με τον Τσίπρα να «ακονίζει» το μαχαίρι προετοιμαζόμενος για την αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό, η οποία αναμένεται σκληρή. Ήδη η Κουμουνδούρου αλλά και ο πρόεδρος δεν φείδονται χαρακτηρισμών, καθώς έχουν αποκαλέσει τον πρωθυπουργό «ψεύτη», «ένοχο», «αμετανόητο», «αδίστακτο», «επικίνδυνο για τη Δημοκρατία» κ.λπ. Στη συνέχεια μένει να προσδιοριστούν δύο ακόμη διαδικασίες, η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαφάνειας και Θεσμών και βεβαίως η σύσταση Εξεταστικής.

Παράλληλα, στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. αναμένουν να δουν αν θα υπάρξουν και τι είδους εξελίξεις στο μέτωπο των αποκαλύψεων. Η ΑΔΑΕ ανακοίνωσε χθες ότι έχει κάποια ευρήματα στο πλαίσιο της έρευνάς της, η οποία είναι σε εξέλιξη, ενώ ένας εκ των δημοσιογράφων που κινούν τη δημοσιογραφική έρευνα για λογαριασμό της ιστοσελίδας insidestory.gr και θύμα των παρακολουθήσεων Θανάσης Κουκάκης σε δηλώσεις του στον ρ/φ «Στο Κόκκινο» προαναγγέλλει συνέχεια: «Η δημοσιογραφική έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι αποκαλύψεις θα είναι διαρκείς και δεν θα υπάρχει περιθώριο ελιγμού και υπεκφυγής. Τα πλήγματα που έχουν καταφέρει στο κράτος δικαίου είναι αλλεπάλληλα».

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο και σίγουρα από τις 22 του μήνα, οπότε βουλευτές και στελέχη έχουν την οδηγία να επιστρέψουν από τις διακοπές τους στα καθήκοντά τους, θα ξεκαθαρίσουν περαιτέρω κινήσεις που μπορεί να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση και αν υπάρχει περιθώριο και για μια πιο συντονισμένη συνεννόηση με τη Χαριλάου Τρικούπη. Χαρτί που θα εξεταστεί όταν έρθει η ώρα παραμένει και η προοπτική μιας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, αναλόγως των συνθηκών...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: