8.8.22

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος...


...επικεφαλής της δευτερεύουσας πτυχής του «Κυριάκος Gate»...

Άντα Ψαρρά

Ενας μόλις χρόνος έχει απομείνει για τη συνταξιοδότηση του πρόσφατα διορισμένου από την κυβέρνηση εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου και να που καλείται τώρα να αποδείξει την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη λειτουργία του θεσμού που εκπροσωπεί. 

Σε μια πολύ σκοτεινή για τη δημοκρατία συγκυρία, στη διάρκεια της οποίας παραβιάστηκαν θεμελιώδεις κατακτήσεις της λειτουργίας του... κράτους δικαίου και παρά τις εξόφθαλμες προσπάθειες συγκάλυψης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από τα υπόγεια του Μαξίμου και τους «επιτελικούς» παπαγάλους των ΜΜΕ, η κυβέρνηση καταφεύγει ακόμα και σε απειλές προκειμένου να κρύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών που φαίνεται ότι μόλις τώρα άρχισε να ξετυλίγεται.

Κι ενώ οι έρευνες για την ουσία των παρακολουθήσεων μετά τις μηνύσεις του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη ανατέθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε δύο εισαγγελείς, τώρα υπό τη σκιά των παραιτήσεων των εκλεκτών και εμπίστων του Κ. Μητσοτάκη ο ίδιος ο κ. Ντογιάκος αποφάσισε να τεθεί επικεφαλής της έρευνας όχι σε ό,τι αφορά την ουσία αλλά στο δευτερεύον ζήτημα του πώς διέρρευσαν οι πληροφορίες και τα απόρρητα έγγραφα και κατέληξαν στους υπό παρακολούθηση καταγγέλλοντες.

Πριν γίνουν οι παραιτήσεις, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ντογιάκο –σύμφωνα με το dikastiko.gr– ζήτησε τη διερεύνηση των καταγγελιών για το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων, δεδομένου ότι «η έρευνα για παρακολουθήσεις πολιτικών και μη προσώπων αποτελεί κομβικό στοιχείο για τη λειτουργία του κράτους δικαίου και για αυτό θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα».

Ομως φαίνεται ότι ο κ. Ντογιάκος μετά τις παραιτήσεις –άγνωστο γιατί– περιορίζει τη δική του επικείμενη έρευνα στα δευτερεύοντα στοιχεία τού ποιος φταίει για τη διαρροή βάζοντας στο στόχαστρο και την ΑΔΑΕ. Παραμένει ερώτημα το αν τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη που έμμεσα ή και άμεσα αφήνουν να διαρρεύσουν συνεχώς πληροφορίες και εκτοξεύουν απειλές φτάνοντας ακόμα και σε υπόγειους εκβιασμούς, θα περάσουν το κατώφλι του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή θα δώσουν απαντήσεις μόνο στους δύο άλλους εισαγγελείς. Το ίδιο ισχύει και για την εισαγγελέα επόπτη κ. Βλάχου που, ενώ υποτίθεται ότι ελέγχει τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων της ΕΥΠ, επέτρεψε να παρακολουθούνται δημοσιογράφοι και πολιτικοί με τη γνωστή δικαιολογία του εθνικού συμφέροντος.

Σημειώνεται εδώ ότι ο θεσμός του επόπτη εισαγγελέα θεσπίστηκε προκειμένου να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη δράση της ΕΥΠ, ενώ η κ. Βλάχου τοποθετήθηκε εκεί με οριακή πλειοψηφία 6-5, αφού ήδη ο Κ. Μητσοτάκης οργανώνοντας το επιτελικό κράτος έθεσε την ΕΥΠ στον απόλυτο έλεγχό του φτάνοντας στο σημείο και εν μέσω διαμαρτυριών της ΕΣΗΕΑ και της αντιπολίτευσης να καταργήσει με τροπολογία το ελάχιστο της διαφάνειας στις συνακροάσεις της ΕΥΠ, απαγορεύοντας πλέον στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να ενημερώνει εκ των υστέρων όσους έχουν παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η κ. Βλάχου («Ποια είναι η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου που θα εποπτεύει την ΕΥΠ», «Εφ.Συν.» 13.5.2020) οφείλει να δώσει απαντήσεις για το αν υπέγραψε τις σχετικές εντολές παρακολούθησης, για τη «χαλαρή» εποπτεία, για το ποιοι ήταν και ποιοι είναι οι εθνικοί λόγοι που οδήγησαν στο «Κυριάκος Gate» και εξέθεσαν ανεπανόρθωτα για ακόμα μία φορά το ελληνικό κράτος δικαίου σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις της ΑΔΑΕ επί διακυβέρνησης της Ν.Δ. έχει εκτοξευθεί ο αριθμός των πολιτών που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» τον προηγούμενο Μάιο πως το 2021 αυξήθηκαν οι κρατικές παρακολουθήσεις πολιτών από την ΕΥΠ κατά 13% σε σχέση με το 2020 και κατά 33% σε σχέση με το 2019...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: