19.8.22

Νέος ξέφρενος καλπασμός της χονδρικής στο ρεύμα...



Με μια ημερήσια αύξηση στη χονδρική τιμή του ρεύματος κατά 9% και τους χειρότερους οιωνούς για τους καταναλωτές ηλεκτρισμού πλησιάζει η αυριανή 20ή Αυγούστου, μέρα κατά την οποία θα ανακοινωθούν οι τιμές λιανικής των εταιρειών-παρόχων για τον μήνα Σεπτέμβριο...

Οπως ανακοίνωσε το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, η μέση χονδρική τιμή σήμερα εκτοξεύεται στα 449,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα έναντι 410,72 χθες. Στο ενεργειακό μίγμα συνεχίζει να έχει την πρωτοκαθεδρία η παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο, που ξεπερνά το 48%, καθώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας διατηρούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (18,9%) λόγω άπνοιας και οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ συνεισφέρουν κατά 17%.

Η μεγάλη αύξηση κατά 9% σημειώνεται μάλιστα σε μια μέρα κατά την οποία οι χονδρικές τιμές πέφτουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες σε αντίστοιχα ποσοστά: στη Γερμανία η μέση τιμή κάμπτεται από τα 563,7 χθες στα 515,1 ευρώ, στη Γαλλία από τα 553,6 στα 509,8 και στην Ιταλία από τα 549,1 στα 501,3. Μοναδική νησίδα νηνεμίας παραμένει στην Ευρώπη η ιβηρική χερσόνησος, καθώς Ισπανία και Πορτογαλία διατηρούν τις χονδρικές τιμές τους σταθερά γύρω στα 135 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Tα νέα τιμολόγια
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα αλλά και τις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου που διατηρούνται σταθερά αρκετά πάνω από 200 ευρώ, οι πάροχοι ηλεκτρισμού καλούνται αύριο να ανακοινώσουν τα νέα τους τιμολόγια. Ο Αύγουστος αναμένεται να κλείσει με το φυσικό αέριο στα 210 ευρώ κατά μέσο όρο έναντι 170 ευρώ τον Ιούλιο και με βάση τον καθοριστικό ρόλο του συγκεκριμένου καυσίμου αναμένεται αντίστοιχη αύξηση στους λογαριασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Αύγουστο οι εταιρείες ανακοίνωσαν τιμολόγια που ξεκινούσαν, τα φτηνότερα, λίγο κάτω από τα 500 ευρώ ανά μεγαβατώρα (48,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τιμές που θα ξεπερνούν πλέον τα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί αντίστοιχα η κρατική επιδότηση προκειμένου οι τελικές χρεώσεις να διατηρηθούν χαμηλότερα.

Άρης Χατζηγεωργίου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: