4.7.22

Ολοταχώς για κάλπες...


Με φόρα σε εκλογές τον Σεπτέμβριο οδηγεί τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου κάθε κίνηση υπηρετεί καθημερινά τους εκλογικούς σχεδιασμούς του. Σε αυτές τις... κινήσεις, που έχουν σαφή προεκλογική στόχευση, βρίσκεται ασφαλώς και η διεξαγωγή, την Τετάρτη 6 Ιουλίου, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, της συζήτησης στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική.

Η συζήτηση αυτή θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την παραμονή της συμπλήρωσης τριών ετών από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, και αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε οξείς τόνους, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει για τα καλά τη χώρα σε προεκλογική περίοδο, όσο και αν επισήμως αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Μέσω της ατζέντας της συζήτησης στη Βουλή περί κοινωνικής πολιτικής, αλλά και με διαρροές του μεγάρου Μαξίμου, ότι «δεν χαρίζουμε την κοινωνική πολιτική στον ΣΥΡΙΖΑ», ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει, εν όψει εκλογών, να πλασάρει ένα πιο «φιλολαϊκό» προφίλ. Αλλά, εν όψει εκλογών, θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει και την ομιλία που πραγματοποιεί αύριο Τρίτη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται εκεί με ηγέτες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ειδικότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα για το Στρασβούργο, με την ομιλία του να είναι προγραμματισμένη για αύριο στις 10.30 π.μ., ενώ, σύμφωνα με πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, αναμένεται να δεχτεί και ερωτήσεις από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Κατά τους πρωθυπουργικούς συνεργάτες, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει για την Ελλάδα, την οικονομία και την ανάπτυξη, ενώ δεν σκοπεύει να εστιάσει στο θέμα της Τουρκίας. Είναι προφανές ότι αυτό που σκοπεύει να κάνει, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό αφήγημα, είναι να εντάξει το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ωστόσο, απέναντί του φαίνεται ότι θα βρει τον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ., καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, έχει ήδη κάνει ενέργειες για να οριστεί επικεφαλής της ευρω-ομάδας της Αριστεράς για τη συγκεκριμένη μέρα, προκειμένου να απευθυνθεί στον πρωθυπουργό, ενώ παρέμβαση αναμένεται να κάνει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκος Ανδρουλάκης.

Πιθανές ημερομηνίες
Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα κινείται περιμένοντας την προκήρυξη των εκλογών, η οποία και αναμένεται -εκτός του απροόπτου λ.χ. μιας νέας καταστροφικής πυρκαγιάς- μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Αλλωστε, και οι πηγές του μεγάρου Μαξίμου τις ημερομηνίες γύρω από τις 20 Αυγούστου κυκλώνουν ως χρονικό σημείο για τη λήψη των πρωθυπουργικών αποφάσεων. Και αν υποθέσει κανείς ότι στις 11 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα θέλει να είναι στη ΔΕΘ, προκειμένου να την αξιοποιήσει ως προεκλογικό μπαλκόνι, τότε η 18η Σεπτεμβρίου προβάλλει ως πολύ πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Ακολουθεί η 25η Σεπτεμβρίου.

Ετσι κι αλλιώς, ακόμα και από τις πιο επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις τα περί εξάντλησης της τετραετίας έχουν πλέον πάει για τα καλά περίπατο, επιβεβαιώνοντας έτσι καθημερινά ότι ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη αφορά κάλπες στις αρχές του φθινοπώρου. Χθες, λ.χ., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε («Μακεδονία της Κυριακής») αν απομένουν στην κυβέρνηση «δύο ή τρεις μήνες ή σχεδόν ένα 12μηνο» μέχρι τις εκλογές. Και τι απάντησε; Οτι «δεν είναι πρώτιστης σημασίας πόσο χρόνο έχεις, αλλά τι κάνεις στην πάροδο του χρόνου»...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: