6.7.22

Εγκαινιάστηκε η αίθουσα Ανδρέας Παπανδρέου...


...στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...

Αποστολή στο Στρασβούργο

Παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, της προέδρου της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Στρασβούργο η αίθουσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς τιμή του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Τιμούμε...μία σπουδαία πολιτική προσωπικότητα, τον Ανδρέα Παπανδρέου που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή ιστορία με τους αγώνες του για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική συμφιλίωση. Σφράγισε με την παρουσία του τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, την πιο μακρά περίοδο σταθερότητας και ευημερίας του ελληνικού λαού», δήλωσε στη σύντομη ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τις ενέργειες του οποίου εγκρίθηκε το αίτημα για την ονοματοδοσία.




«Ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν και έχουν περάσει 26 χρόνια από το θάνατό του, μιλά ακόμα στην καρδιά του ελληνικού λαού καθώς έδωσε τη δυνατότητα στους μη προνομιούχους και όσους βρίσκονταν στο περιθώριο του μετεμφυλιακού καθεστώτος να έχουν ίσες ευκαιρίες για να οικοδομήσουν μια καλύτερη ζωή. Με την εξωτερική του πολιτική σφυρηλάτησε την εθνική αξιοπρέπεια. Ίδρυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι μεταρρυθμίσεις του στην Παιδεία έγιναν εργαλεία μείωσης των ανισοτήτων δίνοντας ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες Έλληνες. Ψήφισε πρωτοπόρα νομοσχέδια για την εποχή του, θεσμοθετώντας την ισότητα των φύλων και την αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, το δικαίωμα στην άμβλωση. Αναγνώρισε την εθνική αντίσταση και έκλεισε τις πληγές του εμφυλίου και της ξενοκίνητης Χούντας, επιτρέποντας την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Προηγήθηκε η προβολή βίντεο με την πολιτική διαδρομή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου προχώρησε τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ενίσχυσε το νομικό καθεστώς για τις γυναίκες, θέσπισε το εθνικό σύστημα υγείας, έφερε την εθνική συμφιλίωση», ανέφερε η Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ τον χαρακτήρισε υπόδειγμα ηγέτη, ο οποίος «με το ΠΑΣΟΚ έστρωσε το δρόμο για μια πιο αναπτυγμένη και κοινωνικά δίκαιη Ελλάδα». Ακολούθησε παρέμβαση μέσω skype του Νίκου Παπανδρέου, γιου του αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού, ενώ το «παρών» στην αίθουσα έδωσε και η κόρη του Σοφία Παπανδρέου – Κατσανέβα με τον γιο της, Κώστα και εγγονό του Παπανδρέου.

Στην τελετή παρέστησαν ευρωβουλευτές από πολλές χώρες και πολιτικές ομάδες. Εκ μέρους των Ελλήνων ευρωβουλευτών παραβρέθηκαν η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Στέλιος Κυμπουρόπουλος και Θοδωρής Ζαγοράκης, από τον ΣΥΡΙΖΑ παρόντες ήταν οι Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, η Έλενα Κουντουρά και Πέτρος Κόκκαλης, ο ανεξάρτητος Γιώργος Κύρτσος και ο Κύπριος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης.

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

Εfsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: